Rekabet özünde nedir? İnsanın içindeki hırsı ortaya çıkarması mı? Saygı çerçevesinde karşısındakinin önüne geçme çabası mı? Yoksa karşınızda olanın üstüne basarak yukarı çıkabileceğiniz bir yarış mı?
Bunun her insanda farklı anlam taşıdığını düşünüyorum. Kimisi hırsı ve azmiyle, rakibini mağlup etmeye çalışır. Kimisi rakibine saygı duyarak, ekstra bir güç göstermeden çabalar. Kimisi de, rekabet içerisinde bulunduğu insanın enerjisini düşürerek önüne geçmeye çalışır. Aslında rekabet içerisinde bulunduğunuz kişinin tavırlarından, özünde nasıl biri olduğunu az çok anlayabilirsiniz. Mesela rekabet olsun veya olmasın her şeyde hırs yapan insan, genelde kendini beğenmiş, pohpohlanmayı seven birisidir. Karşısındaki kişiyi ezerek önüne geçmeye çalışan birisi ise kendi hayatında muhtemelen soluk kalmış birisidir. Bunları ben söylemiyorum. Araştırmalar söylüyor. Yazıda rekabetin bana göre ne olduğunu anlatmak istiyorum. Amacım insanları iğneleyerek özünden uzaklaştırmak değil.
Bana göre rekabet(iki kişi arasında geçtiğinde); o iki kişinin birbirine söylemeden içlerinde gizledikleri duyguları rekabet duygusuna kapılarak dışa yansıttığı bir durumdur. Her zaman olmasa da çoğu zaman bu böyledir. Özellikle oyun içerisinde bir rekabet olduğu zaman karşısındakine şaka yollu hakaret ettiğinde veya bel altı bir şey söylediğinde anlayabiliriz aralarında dışa çıkmayan bir kin duygusu olduğunu.
Rekabet esnasında hırs, azim kesinlikle gerekli bana göre… Bunun yanında rakibi kışkırtacak sözler de olmalı. Tabii hakaret ve küfür olmadan… Bunlar rekabete renk katar, rekabet ettiğiniz kişi ile de aranız bozulmadan gayet eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.
Hırs önemli dedim fakat hırs duygusu dozunda olmalı. Bazı duyguları aştığında, bütün hırs duygusu, bir anda öfke patlamasına dönüşebilir. Elbette bu gibi durumlarda hırsı öfkeye dönüşebilecek insanlara karşı müsamaha gösterilmeli. Çünkü bunun neticesi istenmeyen bir kavga olabilir. Rekabet; hırs, kışkırtma ve azim olduğunda güzel bana göre. Ama dediğim gibi bu rekabet ettiğiniz kişiye göre de değişebilir.
Tanımadığım iki insan arasında geçen bir olaydan bahsedeyim. Birbiri ile çok öncesinden ufak bir husumet geçmiş olan iki kişi karşılıklı takımlarda oyun oynarlar iken bir anda çok sebepsiz bir kavga alevleniyor. Tartışma ikisinin arasında değilken, kin güden birisi araya girerek, eski konudaki kinini resmen kustu diğerinin üzerine. Tabii araya girildi, kavga önlendi. Ama bu noktada hırsı ve kini, rekabet duygusunu aştığı için saman alevi denilen bir öfke patlamasına denk geldim. Sportmence devam eden rekabet resmen ringe döndü, üstelik sebepsiz…
Yazımda anlatmak istediğim, kısaca şu şekilde; bence rekabet söz konusu iken, hırs ve abartmadan kışkırtma olmalı. Bunlar rekabeti rekabet yapar. Ama eğer hırs başka duyguların önüne geçerse, rekabet, nispete dönüşebilir.