YÖK Devlet Üniversitelerinde İkinci Öğretimi Kaldırdı!

EĞİTİM (YH) - Yıldız Haber | 10.07.2024 - 15:36, Güncelleme: 10.07.2024 - 15:41 10233+ kez okundu.
 

YÖK Devlet Üniversitelerinde İkinci Öğretimi Kaldırdı!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, önemli bir açıklama yaparak devlet üniversitelerindeki tüm ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu.
Bu kararın, üniversitelerdeki program kalitesini artırmayı amaçladığı belirtildi. YÖK Başkanı Özvar, vakıf üniversitelerini de gelecek yıl için planlarını bu gelişmeye göre yapmaları konusunda uyardı. Özvar, vakıf üniversitelerinde de devlet üniversitelerinde olduğu gibi ikinci öğretim programlarının yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesini istedi. İstihdama Dair Düzenlemeler YÖK, gelecek dönem için belirlediği vizyonun önemli başlıklarından birinin de istihdama duyarlılık olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağı açıklandı. Açık Öğretim Programlarına 35 Yaş Sınırı YÖK tarafından alınan bir diğer önemli karar ise açık öğretim programlarına ilişkin oldu. Buna göre, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına "ikinci üniversite" kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceği belirtildi. Hedef: Kaliteli Eğitim ve İstihdama Uyumlu Mezunlar YÖK'ün bu kararları, üniversitelerde eğitim kalitesini artırmayı, mezunların istihdam edilebilirliğini yükseltmeyi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne katkıda bulunmayı amaçlıyor. Etkilenen Öğrenciler Ne Olacak? Mevcut ikinci öğretim öğrencilerinin durumu ise şu şekilde: Bu yıl ikinci öğretime yerleşen öğrenciler eğitimlerine devam edebilecekler. Geçmiş yıllarda ikinci öğretime yerleşip henüz mezun olamayan öğrenciler de ek süre hakkına sahip olacaklar. Bu programlarda eğitim görmek isteyen yeni öğrenciler, açık öğretim veya uzaktan eğitim programlarına yönelebilecekler.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, önemli bir açıklama yaparak devlet üniversitelerindeki tüm ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu.

Bu kararın, üniversitelerdeki program kalitesini artırmayı amaçladığı belirtildi.  YÖK Başkanı Özvar, vakıf üniversitelerini de gelecek yıl için planlarını bu gelişmeye göre yapmaları konusunda uyardı. Özvar, vakıf üniversitelerinde de devlet üniversitelerinde olduğu gibi ikinci öğretim programlarının yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesini istedi.

İstihdama Dair Düzenlemeler

YÖK, gelecek dönem için belirlediği vizyonun önemli başlıklarından birinin de istihdama duyarlılık olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağı açıklandı.

Açık Öğretim Programlarına 35 Yaş Sınırı

YÖK tarafından alınan bir diğer önemli karar ise açık öğretim programlarına ilişkin oldu. Buna göre, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına "ikinci üniversite" kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceği belirtildi.

Hedef: Kaliteli Eğitim ve İstihdama Uyumlu Mezunlar

YÖK'ün bu kararları, üniversitelerde eğitim kalitesini artırmayı, mezunların istihdam edilebilirliğini yükseltmeyi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Etkilenen Öğrenciler Ne Olacak?

Mevcut ikinci öğretim öğrencilerinin durumu ise şu şekilde:

  • Bu yıl ikinci öğretime yerleşen öğrenciler eğitimlerine devam edebilecekler.
  • Geçmiş yıllarda ikinci öğretime yerleşip henüz mezun olamayan öğrenciler de ek süre hakkına sahip olacaklar.
  • Bu programlarda eğitim görmek isteyen yeni öğrenciler, açık öğretim veya uzaktan eğitim programlarına yönelebilecekler.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.