Zehirli mantarları yemek sizi hayattan koparabilir!

YAŞAM (YH) - Yıldız Haber | 26.09.2024 - 10:24, Güncelleme: 26.09.2024 - 10:24 2001 kez okundu.
 

Zehirli mantarları yemek sizi hayattan koparabilir!

Karadeniz’de havaların çok yağışlı geçmesi doğada bitki ve mantar türlerinin de çoğalmasına neden oldu.
Özellikle yayla ve ormanlık alanlarda fındık bahçelerinde türeyen çeşitli mantarlar arasında insan sağlığına zararlı hatta sonu ölümcül vakalar oluşturan mantarların yenilmemesi konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Cinsini tanımadığınız bilinmeyen mantarları yemeyin. Uzmanlar uyarılarında şu bilgileri kamuoyuyla çeşitli yayın organlarıyla paylaşıyor. “Yapılan analizlerden bu çok sayıda zehirlenme olayına  neden olan mantarın Amanita Muscaria (Sinek mantarı) ve Amanita pantherina olduğu biliniyor. Amanita Muscaria zehirlenmesinin yanı sıra, yayla, bağ bahçe ve ormanlardan toplanan yabani mantarların yanında, daha da ölümcül olan halk dilinde evcik kıran, köy göçüren mantar olarak da bilinen ve ciddi karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli ihtiyacına neden olan Amanita Phalloides zehirlenmesinin  nedeni unutulmamalı. Mantarlar, yöre insanlarının sofralarından eksik etmediği bir gıda maddesi. Karadeniz Bölgesinde yenilebilen mantarların yanında büyük ölçüde  yabani mantarlar yetişiyor. Yaban mantarları toksinleri; ısıya, pişirmeye, dondurulmaya ve kurutulmaya dayanıklıdır.  Sadece bir yaban mantarı onu tüketen insanı canından edebilir.  Mantar zehirlenmelerinin arttığı bu mevsimde  menşei bilinmeyen mantarların bilir kişi uzman  görüşü alınmalı,  zehirsiz olduğu kanaatı alındıktan sonra yenmesi gerekir” tavsiyesini unutmamak gerekir.
Karadeniz’de havaların çok yağışlı geçmesi doğada bitki ve mantar türlerinin de çoğalmasına neden oldu.

Özellikle yayla ve ormanlık alanlarda fındık bahçelerinde türeyen çeşitli mantarlar arasında insan sağlığına zararlı hatta sonu ölümcül vakalar oluşturan mantarların yenilmemesi konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Cinsini tanımadığınız bilinmeyen mantarları yemeyin.

Uzmanlar uyarılarında şu bilgileri kamuoyuyla çeşitli yayın organlarıyla paylaşıyor. “Yapılan analizlerden bu çok sayıda zehirlenme olayına  neden olan mantarın Amanita Muscaria (Sinek mantarı) ve Amanita pantherina olduğu biliniyor.

Amanita Muscaria zehirlenmesinin yanı sıra, yayla, bağ bahçe ve ormanlardan toplanan yabani mantarların yanında, daha da ölümcül olan halk dilinde evcik kıran, köy göçüren mantar olarak da bilinen ve ciddi karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli ihtiyacına neden olan Amanita Phalloides zehirlenmesinin  nedeni unutulmamalı.

Mantarlar, yöre insanlarının sofralarından eksik etmediği bir gıda maddesi. Karadeniz Bölgesinde yenilebilen mantarların yanında büyük ölçüde  yabani mantarlar yetişiyor. Yaban mantarları toksinleri; ısıya, pişirmeye, dondurulmaya ve kurutulmaya dayanıklıdır.  Sadece bir yaban mantarı onu tüketen insanı canından edebilir.  Mantar zehirlenmelerinin arttığı bu mevsimde  menşei bilinmeyen mantarların bilir kişi uzman  görüşü alınmalı,  zehirsiz olduğu kanaatı alındıktan sonra yenmesi gerekir” tavsiyesini unutmamak gerekir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.