EGE’DE SIFIR ATIK” ÇALIŞMALARINDA EÜ’NÜN BÖLGEYE ÖNCÜ KATKISI

DÜNYA 30.03.2024 - 10:12, Güncelleme: 30.03.2024 - 10:12 6966+ kez okundu.
 

EGE’DE SIFIR ATIK” ÇALIŞMALARINDA EÜ’NÜN BÖLGEYE ÖNCÜ KATKISI

Ege Üniversitesinde “Uluslararası Sıfır Atık Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte “Fikrini Yeşert” ve “Sürdürülebilirlik Logosu” yarışmaların ödül töreni gerçekleştirildi. Etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra senato üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar katıldı.
Fikrini Yeşert yarışmasında Fen Fakültesi 1., Ziraat Fakültesi 2. olurken, Bayındır Meslek Yüksekokulu ise 3.lük ödülünün sahibi oldu. Sürdürülebilirlik Logosu yarışmasında ise Eğitim Fakültesi öğrencisi Songül Başdaş ödüle layık görüldü. Sayı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda “Sıfır Atık” filmi gösterimi ve ardından Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal’ın “Sıfır Atık Serüveni” sunumu yapıldı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kimyasalların çevremizi kuşattığı, doğallığın nostaljik bir mevzu haline geldiği günümüzde, insanoğlunun attığı neredeyse her adım, yerkürenin dengesini bozmaktadır. Bu atıklar, toprağı, suyu, havayı ve tüm canlıları zehirlemekte. Dünya Bankası raporlarına göre, yılda 1,3 milyar ton evsel atık miktarının, 2025 yılında 2.2 milyar tona ulaşması öngörülmektedir. Fakat bugün, üretim için harcadığımız çaba kadar, tükettiklerimizin verdiği zararı bertaraf etmek için uğraşıyoruz” dedi. Prof. Dr. Budak, Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında oluşturduğunuz komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyor” dedi. Dünya’nın en yeşil üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz Prof. Dr. Budak, “2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilen üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak 2020 yılında İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Yükseköğretim Kurulu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildik. Üniversitemizde, Sıfır Atık Komisyonu kurarak ve Sıfır Atık Eylem Planı hazırlayarak sıfır atık sisteminin sorunsuz işlemesini sağladık. Eylem planımız kapsamında kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezleri’ yerleştirdik. Bu noktada atıkların bertarafı ve geri dönüşümü ile ilgili çalışmalarımızda önemli bir adımı atmış olduk” diye konuştu. Etkinlik sonunda Fikrini Yeşert ve Sürdürülebilirlik Logosu yarışmalarında ödül alan birim yöneticilerine ve öğrencilere ödülleri Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi.  
Ege Üniversitesinde “Uluslararası Sıfır Atık Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte “Fikrini Yeşert” ve “Sürdürülebilirlik Logosu” yarışmaların ödül töreni gerçekleştirildi. Etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra senato üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar katıldı.

Fikrini Yeşert yarışmasında Fen Fakültesi 1., Ziraat Fakültesi 2. olurken, Bayındır Meslek Yüksekokulu ise 3.lük ödülünün sahibi oldu. Sürdürülebilirlik Logosu yarışmasında ise Eğitim Fakültesi öğrencisi Songül Başdaş ödüle layık görüldü.

Sayı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda “Sıfır Atık” filmi gösterimi ve ardından Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal’ın “Sıfır Atık Serüveni” sunumu yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kimyasalların çevremizi kuşattığı, doğallığın nostaljik bir mevzu haline geldiği günümüzde, insanoğlunun attığı neredeyse her adım, yerkürenin dengesini bozmaktadır. Bu atıklar, toprağı, suyu, havayı ve tüm canlıları zehirlemekte. Dünya Bankası raporlarına göre, yılda 1,3 milyar ton evsel atık miktarının, 2025 yılında 2.2 milyar tona ulaşması öngörülmektedir. Fakat bugün, üretim için harcadığımız çaba kadar, tükettiklerimizin verdiği zararı bertaraf etmek için uğraşıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Budak, Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında oluşturduğunuz komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyor” dedi.

Dünya’nın en yeşil üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz

Prof. Dr. Budak, “2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilen üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak 2020 yılında İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Yükseköğretim Kurulu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildik. Üniversitemizde, Sıfır Atık Komisyonu kurarak ve Sıfır Atık Eylem Planı hazırlayarak sıfır atık sisteminin sorunsuz işlemesini sağladık. Eylem planımız kapsamında kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezleri’ yerleştirdik. Bu noktada atıkların bertarafı ve geri dönüşümü ile ilgili çalışmalarımızda önemli bir adımı atmış olduk” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Fikrini Yeşert ve Sürdürülebilirlik Logosu yarışmalarında ödül alan birim yöneticilerine ve öğrencilere ödülleri Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.