Giresun'da ki tarihi camide gizemli küp bulundu! Eşsiz mimarinin sırrı ortaya çıktı...

KÜLTÜR 04.04.2024 - 23:20, Güncelleme: 04.04.2024 - 23:20 7840 kez okundu.
 

Giresun'da ki tarihi camide gizemli küp bulundu! Eşsiz mimarinin sırrı ortaya çıktı...

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde 122 yıllık Tamzara Camisi, şehirdeki önemli kültür varlıkları arasında yer alıyor.
Ancak bu camide dikkat çeken bir detay bulunuyor. 1901 yılında ibadete açılan caminin inşasıyla ilgili önemli bilgiler tamirat sırasında çıkan küpte bulundu. Şebinkarahisar ilçesinde bulunan 122 yıllık Tamzara Camii, tarihi bir küpün ortaya çıkarılmasıyla yeni bir sırrı açığa çıkardı. 1938 yılında yapılan bir tadilat sırasında bulunan küp, caminin yapım tarihi, mimarı ve ustaları hakkında bilinmeyenleri aydınlattı. Tamzara Mahallesi merkezinde yer alan camiye ait yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren kitabesi veya dönem kaynağı bulunmuyor. Ancak caminin içerisinde duvarda asılı bulunan üç adet belge, caminin inşa tarihi, mimarı, ustaları, caminin yapımına destek verenleri ve geçirdiği onarımları belirtiyor. Bu belgelerden ilki Osmanlıca olup, 30 Ekim 1901 tarihinde Tamzara İmamı Kara Mehmed Oğlu İsmail Kazım Efendi tarafından yazıldığı belirtildi. ONARIM SIRASINDA KÜP ÇIKTI Bu camiye ilişkin bilgilerin kayıtlı olduğu bir kağıdın restorasyon aşamasında ortaya çıktığına değinen tarihçiler caminin mimarı, müteahhidi, baş ustası ve halktan kimin ne kadar yardım ettiği ile ilgili bir yazı da bulunuyor. Bu yazı bir küpün içerisine konularak döşemenin altına yerleştirilmiş. Bu bilgi şu anda caminin duvarında tercüme edilerek sergileniyor." 1938 senesindeki tamirat sırasında bir küpün içerisinde bulunan bu tarihçeye göre cami, 30 Eylül 1901 tarihinde ibadete açılmıştır. Caminin başmimarı Gümüşhane’nin Torul Kazası’na bağlı Mavrinas Köyü’nden Hacı Lefter Oğlu Timyos Efendidir. Mükellef ustası yine aynı köyden Bavli Oğlu Yorake Usta olup, diğer ustalar Bavli Oğlu Hacı Nikola, Harabati? Usta, Yani Temürcü Oğlu Yor Usta, Sava Oğlu Tınas Usta olarak belirtildi. Bu camiye ilişkin bilgilerin kayıtlı olduğu bir kağıdın restorasyon aşamasında ortaya çıktığına değinen tarihçiler caminin mimarı, müteahhidi, baş ustası ve halktan kimin ne kadar yardım ettiği ile ilgili bir yazı da bulunuyor. Bu yazı bir küpün içerisine konularak döşemenin altına yerleştirilmiş. Bu bilgi şu anda caminin duvarında tercüme edilerek sergileniyor. "Eşi benzeri yok" Tarihçiler, tarihi Tamzara Mahallesi'nde yer alan Tamzara Camisi'nin de tasarımı bakımından eşi benzeri olmayan bir örnek olduğuna dikkati çekiyor.
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde 122 yıllık Tamzara Camisi, şehirdeki önemli kültür varlıkları arasında yer alıyor.

Ancak bu camide dikkat çeken bir detay bulunuyor. 1901 yılında ibadete açılan caminin inşasıyla ilgili önemli bilgiler tamirat sırasında çıkan küpte bulundu.

Şebinkarahisar ilçesinde bulunan 122 yıllık Tamzara Camii, tarihi bir küpün ortaya çıkarılmasıyla yeni bir sırrı açığa çıkardı. 1938 yılında yapılan bir tadilat sırasında bulunan küp, caminin yapım tarihi, mimarı ve ustaları hakkında bilinmeyenleri aydınlattı.

Tamzara Mahallesi merkezinde yer alan camiye ait yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren kitabesi veya dönem kaynağı bulunmuyor. Ancak caminin içerisinde duvarda asılı bulunan üç adet belge, caminin inşa tarihi, mimarı, ustaları, caminin yapımına destek verenleri ve geçirdiği onarımları belirtiyor.

Bu belgelerden ilki Osmanlıca olup, 30 Ekim 1901 tarihinde Tamzara İmamı Kara Mehmed Oğlu İsmail Kazım Efendi tarafından yazıldığı belirtildi.

ONARIM SIRASINDA KÜP ÇIKTI

Bu camiye ilişkin bilgilerin kayıtlı olduğu bir kağıdın restorasyon aşamasında ortaya çıktığına değinen tarihçiler caminin mimarı, müteahhidi, baş ustası ve halktan kimin ne kadar yardım ettiği ile ilgili bir yazı da bulunuyor. Bu yazı bir küpün içerisine konularak döşemenin altına yerleştirilmiş. Bu bilgi şu anda caminin duvarında tercüme edilerek sergileniyor."

1938 senesindeki tamirat sırasında bir küpün içerisinde bulunan bu tarihçeye göre cami, 30 Eylül 1901 tarihinde ibadete açılmıştır. Caminin başmimarı Gümüşhane’nin Torul Kazası’na bağlı Mavrinas Köyü’nden Hacı Lefter Oğlu Timyos Efendidir. Mükellef ustası yine aynı köyden Bavli Oğlu Yorake Usta olup, diğer ustalar Bavli Oğlu Hacı Nikola, Harabati? Usta, Yani Temürcü Oğlu Yor Usta, Sava Oğlu Tınas Usta olarak belirtildi.

Bu camiye ilişkin bilgilerin kayıtlı olduğu bir kağıdın restorasyon aşamasında ortaya çıktığına değinen tarihçiler caminin mimarı, müteahhidi, baş ustası ve halktan kimin ne kadar yardım ettiği ile ilgili bir yazı da bulunuyor. Bu yazı bir küpün içerisine konularak döşemenin altına yerleştirilmiş. Bu bilgi şu anda caminin duvarında tercüme edilerek sergileniyor.

"Eşi benzeri yok"

Tarihçiler, tarihi Tamzara Mahallesi'nde yer alan Tamzara Camisi'nin de tasarımı bakımından eşi benzeri olmayan bir örnek olduğuna dikkati çekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.