Bulancak’ta kırmızı patates yetiştiriciliği başarıya ulaştı!

YAŞAM (YH) - Yıldız Haber | 15.09.2024 - 20:45, Güncelleme: 15.09.2024 - 21:08 5813 kez okundu.
 

Bulancak’ta kırmızı patates yetiştiriciliği başarıya ulaştı!

24 Mayıs tarihli “Giresun’da kırmızı patates yetiştirme denemeleri başladı” haberimizin ardından denemeler olumlu sonuçlar vermeye başladı.
Telekom emeklisi Bulancaklı Yener Yılmaz, 15 Eylül (bugün) tarihinde Bektaş yaylasında yetiştirdiği kırmızı patatesleri hasat etmeye başladı. Bir tanesi yaklaşık 1 kilogram gelen kırmızı patatesler çiftçiler için umut olmaya oldu. 24 Mayıs tarihli haberimizde kırmızı patates ile ilgili şunları söylemiştik: Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırmızı tatlı patatesin ilimiz iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını belirlemek için çalışmalara başladı. Tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve bu sayede çiftçilerimizin gelirini artırmak amacıyla 3 ilçemizde demonstrasyon çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda; Dereli İlçesi Yavuzkemal Beldesi, Bulancak İlçesi Döngeri Köyü ve Alucra İlçesindeki çiftçilerimize dağıtımı yapılan 12 bin adet kırmızı tatlı patates fidesinin dikimleri, İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarının gözetiminde gerçekleştirilmiştir. Kırmızı Tatlı Patates, aynı zamanda tatlı patates ve tarla sarmaşığı olarak da bilinen anavatanı Orta Amerika olan, boru çiçeği ailesinden bir bitkidir. Bildiğimiz patates ile aynı aileden değil, fakat uzaktan akrabadır. Toprağın altında yumru olarak yetişen bu bitki, hem yabani otlara, hem de onu yiyen diğer biyolojik canlılara karşı direnç gösterebilen dayanıklı bir bitkidir. Hem yumruları hem de genç yaprak ve sürgünleri yenebilmektedir. Verimi normal patatese göre daha yüksektir. Kırmızı patates uzak doğu ülkelerinde yaşanan doğal afetlerden ötürü oluşan kıtlıklarla mücadele etmek amacıyla yetiştirilmeye başlanılmış olup günümüzde de bu ülkelerde yaygın olarak üretilmeye devam edilmektedir. Kırmızı patates bitkisinin bazı faydaları; Çok önemli bir lif kaynağıdır. A, C, B ve B6 vitaminleri ile fosfor, bakır, manganez ve potasyum ihtiva eder. İnsan beslenmesi açısından oldukça faydalı olup klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar ve bu özelliği sayesinde ani bastıran açlıkların önüne geçerek kilo vermeye yardımcı olduğu belirtilmektedir. Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur, lifli olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da fayda sağlar.
24 Mayıs tarihli “Giresun’da kırmızı patates yetiştirme denemeleri başladı” haberimizin ardından denemeler olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Telekom emeklisi Bulancaklı Yener Yılmaz, 15 Eylül (bugün) tarihinde Bektaş yaylasında yetiştirdiği kırmızı patatesleri hasat etmeye başladı.


Bir tanesi yaklaşık 1 kilogram gelen kırmızı patatesler çiftçiler için umut olmaya oldu.


24 Mayıs tarihli haberimizde kırmızı patates ile ilgili şunları söylemiştik:
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırmızı tatlı patatesin ilimiz iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını belirlemek için çalışmalara başladı.
Tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve bu sayede çiftçilerimizin gelirini artırmak amacıyla 3 ilçemizde demonstrasyon çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda; Dereli İlçesi Yavuzkemal Beldesi, Bulancak İlçesi Döngeri Köyü ve Alucra İlçesindeki çiftçilerimize dağıtımı yapılan 12 bin adet kırmızı tatlı patates fidesinin dikimleri, İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarının gözetiminde gerçekleştirilmiştir.

Kırmızı Tatlı Patates, aynı zamanda tatlı patates ve tarla sarmaşığı olarak da bilinen anavatanı Orta Amerika olan, boru çiçeği ailesinden bir bitkidir. Bildiğimiz patates ile aynı aileden değil, fakat uzaktan akrabadır.

Toprağın altında yumru olarak yetişen bu bitki, hem yabani otlara, hem de onu yiyen diğer biyolojik canlılara karşı direnç gösterebilen dayanıklı bir bitkidir. Hem yumruları hem de genç yaprak ve sürgünleri yenebilmektedir. Verimi normal patatese göre daha yüksektir. Kırmızı patates uzak doğu ülkelerinde yaşanan doğal afetlerden ötürü oluşan kıtlıklarla mücadele etmek amacıyla yetiştirilmeye başlanılmış olup günümüzde de bu ülkelerde yaygın olarak üretilmeye devam edilmektedir.

Kırmızı patates bitkisinin bazı faydaları;

Çok önemli bir lif kaynağıdır. A, C, B ve B6 vitaminleri ile fosfor, bakır, manganez ve potasyum ihtiva eder. İnsan beslenmesi açısından oldukça faydalı olup klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar ve bu özelliği sayesinde ani bastıran açlıkların önüne geçerek kilo vermeye yardımcı olduğu belirtilmektedir. Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur, lifli olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da fayda sağlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.