Diyetisyen Melisa Karataş’tan Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

SAĞLIK (YH) - Yıldız Haber | 14.03.2025 - 13:47, Güncelleme: 14.03.2025 - 13:47 9685 kez okundu.
 

Diyetisyen Melisa Karataş’tan Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

Ordu Medical Park Hastanesi Diyetisyeni Melisa Karataş, Ramazan ayında uzun saatler süren açlık ve susuzluk nedeniyle beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin, bu dönemde enerjik ve sağlıklı kalmak için büyük önem taşıdığını vurguladı. Sahuru Atlamayın, Dengeli Beslenin Ramazan’da en önemli öğünlerden birinin sahur olduğunu ifade eden Dyt. Melisa Karataş, sahurun hem açlık süresini azaltmada hem de metabolizmayı korumada kritik rol oynadığını belirterek şu önerilerde bulundu: "Sahurda protein ve sağlıklı yağ açısından zengin besinler tüketmek gün boyu daha tok hissetmenizi sağlar. Yumurta, peynir, ceviz, tam tahıllı ekmek ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir öğün veya yoğurt ve yulaf gibi hafif ama besleyici alternatifler tercih edilebilir. Aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak, susuzluğu artırmayan besinler tüketmek önemlidir." İftarda Ani Yüklenmelerden Kaçının Uzun süren açlık sonrası mideyi birden doldurmanın ani tansiyon ve kan şekeri yükselmelerine yol açabileceğini belirten Dyt. Melisa Karataş, sağlıklı bir iftar için şu önerilerde bulundu: "Orucunuzu önce su ve hurma ile açarak, ardından hafif bir çorba ile devam edebilirsiniz. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika beklemek, mideyi yavaş yavaş alıştırarak sindirimi kolaylaştırır. Kızartmalardan ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınıp, protein ve lif açısından zengin bir ana yemek tercih edilmelidir." Tatlı Seçimine Dikkat İftardan hemen sonra tatlı tüketmenin kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabileceğini ifade eden Karataş, tatlı tüketiminin birkaç saat sonrasına bırakılması gerektiğini söyledi: "Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyve bazlı hafif tatlılar tercih edilmelidir. Tatlı isteğini dengelemek için hurma ve şekersiz kahve iyi bir alternatiftir." Bol Su ve Hafif Egzersiz Önemli Ramazan ayında hareketsiz kalmanın bağırsak hareketlerini yavaşlatarak sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Dyt. Melisa Karataş, şu önerilerde bulundu: "İftardan sonra kısa yürüyüşler yapmak sindirimi destekler ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca, iftardan sahura kadar en az 2 litre su tüketmek, vücudun sıvı dengesini koruyarak susuzluk hissini azaltacaktır. Maden suyu ve bitki çayları da sindirime destek sağlayabilir." Diyetisyen Melisa Karataş, Ramazan boyunca sağlıklı beslenmeye özen gösteren bireylerin daha enerjik hissedeceğini ve bağışıklık sistemlerinin güçleneceğini belirterek, dengeli beslenmenin Ramazan boyunca ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.  
Ordu Medical Park Hastanesi Diyetisyeni Melisa Karataş, Ramazan ayında uzun saatler süren açlık ve susuzluk nedeniyle beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin, bu dönemde enerjik ve sağlıklı kalmak için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sahuru Atlamayın, Dengeli Beslenin

Ramazan’da en önemli öğünlerden birinin sahur olduğunu ifade eden Dyt. Melisa Karataş, sahurun hem açlık süresini azaltmada hem de metabolizmayı korumada kritik rol oynadığını belirterek şu önerilerde bulundu:

"Sahurda protein ve sağlıklı yağ açısından zengin besinler tüketmek gün boyu daha tok hissetmenizi sağlar. Yumurta, peynir, ceviz, tam tahıllı ekmek ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir öğün veya yoğurt ve yulaf gibi hafif ama besleyici alternatifler tercih edilebilir. Aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak, susuzluğu artırmayan besinler tüketmek önemlidir."

İftarda Ani Yüklenmelerden Kaçının

Uzun süren açlık sonrası mideyi birden doldurmanın ani tansiyon ve kan şekeri yükselmelerine yol açabileceğini belirten Dyt. Melisa Karataş, sağlıklı bir iftar için şu önerilerde bulundu:

"Orucunuzu önce su ve hurma ile açarak, ardından hafif bir çorba ile devam edebilirsiniz. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika beklemek, mideyi yavaş yavaş alıştırarak sindirimi kolaylaştırır. Kızartmalardan ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınıp, protein ve lif açısından zengin bir ana yemek tercih edilmelidir."

Tatlı Seçimine Dikkat

İftardan hemen sonra tatlı tüketmenin kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabileceğini ifade eden Karataş, tatlı tüketiminin birkaç saat sonrasına bırakılması gerektiğini söyledi:

"Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyve bazlı hafif tatlılar tercih edilmelidir. Tatlı isteğini dengelemek için hurma ve şekersiz kahve iyi bir alternatiftir."

Bol Su ve Hafif Egzersiz Önemli

Ramazan ayında hareketsiz kalmanın bağırsak hareketlerini yavaşlatarak sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Dyt. Melisa Karataş, şu önerilerde bulundu:

"İftardan sonra kısa yürüyüşler yapmak sindirimi destekler ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca, iftardan sahura kadar en az 2 litre su tüketmek, vücudun sıvı dengesini koruyarak susuzluk hissini azaltacaktır. Maden suyu ve bitki çayları da sindirime destek sağlayabilir."

Diyetisyen Melisa Karataş, Ramazan boyunca sağlıklı beslenmeye özen gösteren bireylerin daha enerjik hissedeceğini ve bağışıklık sistemlerinin güçleneceğini belirterek, dengeli beslenmenin Ramazan boyunca ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.