EMEP, “Kokarca zararlısına karşı şimdiden önlem alınmalı”

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 23.09.2024 - 10:01, Güncelleme: 23.09.2024 - 10:01 663 kez okundu.
 

EMEP, “Kokarca zararlısına karşı şimdiden önlem alınmalı”

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, fındık fiyatında yaşanan mağduriyete kokarca zararı da eklenmeden önlem alınmalı çağrısı yaparak,
“Ordu’da kokarca nedeniyle büyük zarar ve mağduriyet yaşayan Ordu’daki üretici köylülerin yaşadıklarını yaşamamak için şimdiden kapsamlı planlama yapılarak önlem alınmalı.” dedi. Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, kokarca nedeniyle Ordu’da yaşananın bir felaket olduğunu belirterek, “Birkaç yıldır Ordu’da kokarca zararlısına karşı üretici köylüler ve kurum-kuruluşlar önlem alınmasına yönelik çağrılar yapsalar da elini kolunu oynatmayan iktidar ve Tarım ve Orman Bakanlığı yaşananlar sorumludur. Ordu’da yaşananlar Giresun’a ders oldun ve bir an önce zararlı çoğalmadan önlem için planlama yapılmalıdır.” dedi. Aynı anda her yerde Ordu’da kokarcaya karşı tüm sorumluluk üretici köylüye bırakıldığını belirten Keskin, “Kokarca zararlısının etkilerini tartışmaya gerek yok. Her şey ortada. Hızla çoğalan ve uçan zararlıya karşı lokal ve yalnızca üreticinin çabasına bırakılan mücadeleden yarar gelmiyor. Ordu ili bunu yaşadı. Kokarca zararlısının görüldüğü her yerde aynı zamanda kampanya yapılmalı.  Kampanyanın tüm sorumluluğu devlete yani Tarım ve Orman Bakanlığına ait olmalı.” dedi. İki aşamalı mücadele Kokarca zararlısına karşı kampanyayı iki dönem biçiminde planlanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Keskin, “Zararlıya karşı ışık ve koku içeren kokarca toplayan aracın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından satın alınıp bir dönümde kaç adet kullanılacaksa muhtarlıklar aracılığıyla bir an önce dağıtımı yapılmalıdır. İlaç kullanmak zorunluluğu olduğunda da yalnızca bir araya toplanmış olan kokarcalara sıkılmalı ki, başka canlılara zarar verilmesin. Havalar soğumadan yapılacak olan bu çalışma kokarcanın görüldüğü her yerde aynı zamanda başlatılmalı ve 15 Ekim’de tamamlansın ki anlamlı olsun. İkinci aşama yani havalar soğuduktan sonra kapalı yerlere gidebilenlere karşı mücadele de Kasım ayında başlatılabilsin. Bu kampanya da yıl sonuna kadar tamamlanmalı ki yeni sezonda fındıklar, diğer sebze ve meyveler zarar görmesin. Parça parça ve lokal kampanyaların bir yararının olmadığı ortada.” dedi.
Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, fındık fiyatında yaşanan mağduriyete kokarca zararı da eklenmeden önlem alınmalı çağrısı yaparak,

“Ordu’da kokarca nedeniyle büyük zarar ve mağduriyet yaşayan Ordu’daki üretici köylülerin yaşadıklarını yaşamamak için şimdiden kapsamlı planlama yapılarak önlem alınmalı.” dedi.

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, kokarca nedeniyle Ordu’da yaşananın bir felaket olduğunu belirterek, “Birkaç yıldır Ordu’da kokarca zararlısına karşı üretici köylüler ve kurum-kuruluşlar önlem alınmasına yönelik çağrılar yapsalar da elini kolunu oynatmayan iktidar ve Tarım ve Orman Bakanlığı yaşananlar sorumludur. Ordu’da yaşananlar Giresun’a ders oldun ve bir an önce zararlı çoğalmadan önlem için planlama yapılmalıdır.” dedi.

Aynı anda her yerde

Ordu’da kokarcaya karşı tüm sorumluluk üretici köylüye bırakıldığını belirten Keskin, “Kokarca zararlısının etkilerini tartışmaya gerek yok. Her şey ortada. Hızla çoğalan ve uçan zararlıya karşı lokal ve yalnızca üreticinin çabasına bırakılan mücadeleden yarar gelmiyor. Ordu ili bunu yaşadı. Kokarca zararlısının görüldüğü her yerde aynı zamanda kampanya yapılmalı.  Kampanyanın tüm sorumluluğu devlete yani Tarım ve Orman Bakanlığına ait olmalı.” dedi.

İki aşamalı mücadele

Kokarca zararlısına karşı kampanyayı iki dönem biçiminde planlanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Keskin, “Zararlıya karşı ışık ve koku içeren kokarca toplayan aracın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından satın alınıp bir dönümde kaç adet kullanılacaksa muhtarlıklar aracılığıyla bir an önce dağıtımı yapılmalıdır. İlaç kullanmak zorunluluğu olduğunda da yalnızca bir araya toplanmış olan kokarcalara sıkılmalı ki, başka canlılara zarar verilmesin. Havalar soğumadan yapılacak olan bu çalışma kokarcanın görüldüğü her yerde aynı zamanda başlatılmalı ve 15 Ekim’de tamamlansın ki anlamlı olsun. İkinci aşama yani havalar soğuduktan sonra kapalı yerlere gidebilenlere karşı mücadele de Kasım ayında başlatılabilsin. Bu kampanya da yıl sonuna kadar tamamlanmalı ki yeni sezonda fındıklar, diğer sebze ve meyveler zarar görmesin. Parça parça ve lokal kampanyaların bir yararının olmadığı ortada.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.