Yapay Zeka ile Kopya Çekmeye Çalışan Aday Suçüstü Yakalandı

ASAYİŞ (YH) - Yıldız Haber | 10.06.2024 - 18:17, Güncelleme: 10.06.2024 - 18:28 4855 kez okundu.
 

Yapay Zeka ile Kopya Çekmeye Çalışan Aday Suçüstü Yakalandı

Üniversite hayali kuran milyonlarca aday, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girdi. Isparta'da YKS Temel Yeterlilik Testi'nde kurduğu elektronik düzenek ile...
Yapay zeka kullanarak kopya çektiği belirlenen M.E.E., suçüstü yakalandı. Ancak bu yıl Isparta'da yaşanan bir olay, sınavın güvenliği konusunda ciddi endişelere neden oldu. Isparta'da Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) giren M.E.E., sınav sırasında yapay zeka kullanarak kopya çekmeye çalışırken suçüstü yakalandı. Isparta İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 8 Haziran'da gerçekleştirilen TYT'de M.E.E.'nin hareketlerinden şüphelenerek takibe aldı. Yapılan üst aramasında, M.E.E.'nin üzerinde kopya çekmek için kurduğu karmaşık elektronik düzenek ele geçirildi. Bu düzenek, bir router, kredi kartı görünümünde cep telefonu, düğme şeklinde bir kamera ve kulaklık içeriyordu. Şüphelinin kopya yöntemine dair detaylar ise oldukça dikkat çekiciydi. M.E.E., router cihazı ile internet bağlantısı sağlıyor, düğme şeklindeki kamerayla sınav sorularını okutup yapay zekaya gönderiyordu. Yapay zeka ise soruları çözerek cevapları kredi kartı görünümündeki cep telefonu aracılığıyla kulaklık vasıtasıyla şüpheliye iletiyordu. Olayın ortaya çıkmasının ardından, M.E.E. '6114 sayılı Ölçme ve Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmet Kanununa muhalefet' suçundan gözaltına alındı. Ayrıca, kendisine yardım ettiği belirlenen A.B. de yakalandı. Adliyeye sevk edilen M.E.E. tutuklanırken, A.B. serbest bırakıldı. Soruşturma sırasında, M.E.E.'nin sınavdan önce ayakkabısının astarını yırtarak elektronik düzeneği buraya yerleştirdiği, sınav salonuna girişteki kontrolleri bu şekilde atlattığı tespit edildi. İçeri girdikten sonra tuvalete giderek ayakkabısından çıkardığı düzenekle kopya çekme girişiminde bulunduğu anlaşıldı. Bu olay, sınav güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Teknolojinin kötüye kullanımı, sınav sistemlerine olan güveni sarsarken, bu tür olayların önüne geçmek için daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini gösteriyor.
Üniversite hayali kuran milyonlarca aday, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girdi. Isparta'da YKS Temel Yeterlilik Testi'nde kurduğu elektronik düzenek ile...

Yapay zeka kullanarak kopya çektiği belirlenen M.E.E., suçüstü yakalandı. Ancak bu yıl Isparta'da yaşanan bir olay, sınavın güvenliği konusunda ciddi endişelere neden oldu. Isparta'da Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) giren M.E.E., sınav sırasında yapay zeka kullanarak kopya çekmeye çalışırken suçüstü yakalandı.

Isparta İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 8 Haziran'da gerçekleştirilen TYT'de M.E.E.'nin hareketlerinden şüphelenerek takibe aldı. Yapılan üst aramasında, M.E.E.'nin üzerinde kopya çekmek için kurduğu karmaşık elektronik düzenek ele geçirildi. Bu düzenek, bir router, kredi kartı görünümünde cep telefonu, düğme şeklinde bir kamera ve kulaklık içeriyordu.

Şüphelinin kopya yöntemine dair detaylar ise oldukça dikkat çekiciydi. M.E.E., router cihazı ile internet bağlantısı sağlıyor, düğme şeklindeki kamerayla sınav sorularını okutup yapay zekaya gönderiyordu. Yapay zeka ise soruları çözerek cevapları kredi kartı görünümündeki cep telefonu aracılığıyla kulaklık vasıtasıyla şüpheliye iletiyordu.

Olayın ortaya çıkmasının ardından, M.E.E. '6114 sayılı Ölçme ve Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmet Kanununa muhalefet' suçundan gözaltına alındı. Ayrıca, kendisine yardım ettiği belirlenen A.B. de yakalandı. Adliyeye sevk edilen M.E.E. tutuklanırken, A.B. serbest bırakıldı.

Soruşturma sırasında, M.E.E.'nin sınavdan önce ayakkabısının astarını yırtarak elektronik düzeneği buraya yerleştirdiği, sınav salonuna girişteki kontrolleri bu şekilde atlattığı tespit edildi. İçeri girdikten sonra tuvalete giderek ayakkabısından çıkardığı düzenekle kopya çekme girişiminde bulunduğu anlaşıldı.

Bu olay, sınav güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Teknolojinin kötüye kullanımı, sınav sistemlerine olan güveni sarsarken, bu tür olayların önüne geçmek için daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini gösteriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
limitless
(11.06.2024 16:57 - #74611)
Helal olsun adama. o kadar düzenek o da bir yetenek.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.