Efsanevi Beyaz Balina Aydın'ın Unutulmaz Hikayesi

KÜLTÜR (YH) - Yıldız Haber | 01.07.2024 - 17:40, Güncelleme: 01.07.2024 - 18:02 2188 kez okundu.
 

Efsanevi Beyaz Balina Aydın'ın Unutulmaz Hikayesi

1991 yılının Şubat'ında Sinop sahillerine insanlardan ürkmeyen, onların verdikleri balıkları havada taklalar atarak yakalayan beyaz bir balina gelmişti.
Bu sevimli balinaya Sinop'un Gerze Limanı’nda yaşayan, herkesin sevdiği ’Aydın’ adlı zeka engelli şişman birinin adı verilmişti. Aydın, gazetelerin birinci sayfasından eksik olmuyordu. Zaman zaman Karadeniz’in diğer sahil kentlerini de ziyaret eden Balina Aydın, 2 günde Bulancak iskelesinin misafiri olmuştu. O zamanları hatırlayanlar Bulancak İskelesi’ne Aydın’ı görmek ona dokunmak için akın akın gittiğini söylerlerdi. Aydın’ın ünü o kadar çok yayılmıştı ki, yurdun her yerinden onu görmek için turlar düzenlenmeye başlanmıştı. ’Aydın’ın ününün yurtdışına da yayılması, sorunları da beraberinde getirmeye başladı. Aydın, dağılan Sovyetler Birliği’nden ayrılan Ukrayna’nın Sivastopol kentinden kaçmış ve yaralı olarak 500 kilometreden fazla yüzerek Türkiye sahillerine gelmişti. Üstelik, normal bir balina olmadığı, çavuş rütbesiyle ’Thiska’ adıyla orduda görev yaptığı sonradan ortaya çıktı. Uzmanlık alanı ise ’mayın ve patlatıcı imha etme, stratejik gemileri korumak’ imiş. Ukrayna, balinanın geri verilmesini istiyordu. İngiltere Prensi Charles, balinanın hür yaşaması için kampanyaya katıldı. Paul McCartney, Gerze’de konser verme hazırlığına başladı. Ama mahkeme Aydın’ın Ukrayna’ya iadesine karar verdi. Aydın, artık Gerze’de kalamıyordu. O, liman liman dolaşırken, Ukraynalıların ’İrbis’ adlı gemisi onu yakalamak için peşindeydi.  Greenpeace üyeleri de Ukrayna gemisini takip ediyordu. Sonunda 6 Nisan 1992 günü, Ukraynalılar Aydın’ı Giresun’un Espiye ilçesinde kıstırdılar ve boynundan kementle yakalamayı başardılar. Greenpeace üyeleri ise kurtarmaya çalıştılar. Bir buçuk saatlik mücadele sonunda Aydın, Ukrayna gemisine alınarak götürüldü. Aydın, yakalanmasından 8 gün sonra Ukraynalıların elinden kaçarak yeniden Gerze’ye geldi. Bir gün burada kalan Aydın, ortadan kayboldu. Bir ara Marmara Denizi’nde görüldüğü iddia edildi ama ortada kesin kanıt yoktu. Aylar sonra Aydın, bir kez daha Gerze’de ortaya çıktı. 18 Temmuz’da Gerze’de festival vardı. Festival töreni sırasında limana giren Aydın, hünerlerini sergileyerek halka bayram havası yaşattı. Rıhtım boyunca yavaş yavaş ilerleyerek tüm Gerzelilerin kendisine dokunmasına izin verdi. Bu, belki de Aydın’ın Türkiye’ye vedasıydı. Bundan sonra tüm çabalarımıza rağmen bir daha Aydın’dan haber alınamadı. Aydın'ın TRT Arşivi'nde ki videosunu izlemek için tıklayınız.  
1991 yılının Şubat'ında Sinop sahillerine insanlardan ürkmeyen, onların verdikleri balıkları havada taklalar atarak yakalayan beyaz bir balina gelmişti.

Bu sevimli balinaya Sinop'un Gerze Limanı’nda yaşayan, herkesin sevdiği ’Aydın’ adlı zeka engelli şişman birinin adı verilmişti. Aydın, gazetelerin birinci sayfasından eksik olmuyordu.

Zaman zaman Karadeniz’in diğer sahil kentlerini de ziyaret eden Balina Aydın, 2 günde Bulancak iskelesinin misafiri olmuştu. O zamanları hatırlayanlar Bulancak İskelesi’ne Aydın’ı görmek ona dokunmak için akın akın gittiğini söylerlerdi. Aydın’ın ünü o kadar çok yayılmıştı ki, yurdun her yerinden onu görmek için turlar düzenlenmeye başlanmıştı.

’Aydın’ın ününün yurtdışına da yayılması, sorunları da beraberinde getirmeye başladı. Aydın, dağılan Sovyetler Birliği’nden ayrılan Ukrayna’nın Sivastopol kentinden kaçmış ve yaralı olarak 500 kilometreden fazla yüzerek Türkiye sahillerine gelmişti. Üstelik, normal bir balina olmadığı, çavuş rütbesiyle ’Thiska’ adıyla orduda görev yaptığı sonradan ortaya çıktı. Uzmanlık alanı ise ’mayın ve patlatıcı imha etme, stratejik gemileri korumak’ imiş.

Ukrayna, balinanın geri verilmesini istiyordu. İngiltere Prensi Charles, balinanın hür yaşaması için kampanyaya katıldı. Paul McCartney, Gerze’de konser verme hazırlığına başladı. Ama mahkeme Aydın’ın Ukrayna’ya iadesine karar verdi.
Aydın, artık Gerze’de kalamıyordu. O, liman liman dolaşırken, Ukraynalıların ’İrbis’ adlı gemisi onu yakalamak için peşindeydi. 

Greenpeace üyeleri de Ukrayna gemisini takip ediyordu. Sonunda 6 Nisan 1992 günü, Ukraynalılar Aydın’ı Giresun’un Espiye ilçesinde kıstırdılar ve boynundan kementle yakalamayı başardılar. Greenpeace üyeleri ise kurtarmaya çalıştılar. Bir buçuk saatlik mücadele sonunda Aydın, Ukrayna gemisine alınarak götürüldü.

Aydın, yakalanmasından 8 gün sonra Ukraynalıların elinden kaçarak yeniden Gerze’ye geldi. Bir gün burada kalan Aydın, ortadan kayboldu. Bir ara Marmara Denizi’nde görüldüğü iddia edildi ama ortada kesin kanıt yoktu.
Aylar sonra Aydın, bir kez daha Gerze’de ortaya çıktı. 18 Temmuz’da Gerze’de festival vardı.
Festival töreni sırasında limana giren Aydın, hünerlerini sergileyerek halka bayram havası yaşattı. Rıhtım boyunca yavaş yavaş ilerleyerek tüm Gerzelilerin kendisine dokunmasına izin verdi. Bu, belki de Aydın’ın Türkiye’ye vedasıydı.

Bundan sonra tüm çabalarımıza rağmen bir daha Aydın’dan haber alınamadı.

Aydın'ın TRT Arşivi'nde ki videosunu izlemek için tıklayınız.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.