Sanat ve ekoloji el ele; Coalıtıon Sergisi sanatseverle buluştu

SANAT (YH) - Yıldız Haber | 24.02.2025 - 11:24, Güncelleme: 24.02.2025 - 11:24 12441+ kez okundu.
 

Sanat ve ekoloji el ele; Coalıtıon Sergisi sanatseverle buluştu

Institut Français İzmir, sanatın ekolojik farkındalık yaratmadaki dönüştürücü gücünü vurgulayan COALITION sergisini sanatseverlerle buluşturdu.
Fransa’da ekolojiye duyarlı sanatçıları desteklemek amacıyla 15 yıl önce kurulan Sanat ve Sürdürülebilir Kalkınma Koalisyonu Derneği’nin (COAL), Paris’te büyük ilgi gören COALITION sergisi, Institut français İzmir ev sahipliğindebu sanatseverlerle buluştu. COAL’ın kurucu ortak ve müdürü Lauranne Germond ile derneğin programlar müdürü Sara Dufour küratörlüğünde gerçekleştirilen sergi, büyük ilgiyle karşılandı. Sergi, “Dünya’yı neden koruyamıyoruz?” sorusuna yanıt aramanın ilk adımı oldu. Yeni bir başlangıç Institut français İzmir Müdürü Juliette Bompoint, sanatın ekolojik farkındalık yaratmadaki kritik rolüne dikkat çekti. Bompoint, “Doğayı, sanatla yeniden düşünme olanağını İzmirlilerle paylaşmak bizim için çok değerli. Kültürel ekoloji tarihinde iz bırakan sanatçıların eserlerini bir araya getiren bu sergi, Fransa ve Türkiye arasında sanat ve ekolojiye dair uzun vadeli iş birliklerinin de başlangıcı olacak” dedi. COAL’ın kurucu ortak ve müdürü Lauranne Germond ise, “Bu sergi, ekoloji ve sanatın kesiştiği noktada, yeni anlatılar oluşturmak için bir fırsat. Günümüzde sanat, sadece estetik bir ifade aracı değil; aynı zamanda çevresel sorunları görünür kılan, toplumsal dönüşüme katkı sağlayan ve insan davranışlarını değiştirme potansiyeline sahip güçlü bir dil. Bugün sanatçılar, Dünya’yı kurtarma yanılgısına kapılmadan, insanın doğayla ilişkisini yeniden şekillendiren hayaller, anlatılar ve bilinç uyandıran eserler üretiyor” diye konuştu. COAL’ın programlar müdürü Sara Dufour, “Gezegenimizin durumu ortada: Topraklar kirleniyor, ormanlar yok oluyor, yaşam tehlike altında ve kuşlar ölüyor. Peki neden hala doğayı koruyamıyoruz? Onu savunamıyoruz?” dedi. Dufour, şöyle devam etti: “Örneğin, Suzanne Husky’nin eseri, genellikle zararlı olarak görülen ancak ekosistem için kritik bir rol oynayan kunduzların yeniden doğal yaşam alanlarına kazandırılmasıyla ilgili. Stéfan Perraud ve Aram Kebabdjian’ın sanal gerçeklik hikayeleri, bizi belirsiz gelecek senaryolarına götürüyor. Momoko Seto’nun Institut français İzmir’in dış cephesine yerleştirilen fotoğrafları, doğanın karmaşıklığını ve büyüleyici güzelliğini gözler önüne seriyor. Sanat, doğa ile insanlar, hayvanlar ve bitkiler arasında yeni ittifaklar kurmanın bir yolu olabilir” ifadelerini kullandı.
Institut Français İzmir, sanatın ekolojik farkındalık yaratmadaki dönüştürücü gücünü vurgulayan COALITION sergisini sanatseverlerle buluşturdu.

Fransa’da ekolojiye duyarlı sanatçıları desteklemek amacıyla 15 yıl önce kurulan Sanat ve Sürdürülebilir Kalkınma Koalisyonu Derneği’nin (COAL), Paris’te büyük ilgi gören COALITION sergisi, Institut français İzmir ev sahipliğindebu sanatseverlerle buluştu. COAL’ın kurucu ortak ve müdürü Lauranne Germond ile derneğin programlar müdürü Sara Dufour küratörlüğünde gerçekleştirilen sergi, büyük ilgiyle karşılandı. Sergi, “Dünya’yı neden koruyamıyoruz?” sorusuna yanıt aramanın ilk adımı oldu.

Yeni bir başlangıç

Institut français İzmir Müdürü Juliette Bompoint, sanatın ekolojik farkındalık yaratmadaki kritik rolüne dikkat çekti. Bompoint, “Doğayı, sanatla yeniden düşünme olanağını İzmirlilerle paylaşmak bizim için çok değerli. Kültürel ekoloji tarihinde iz bırakan sanatçıların eserlerini bir araya getiren bu sergi, Fransa ve Türkiye arasında sanat ve ekolojiye dair uzun vadeli iş birliklerinin de başlangıcı olacak” dedi.

COAL’ın kurucu ortak ve müdürü Lauranne Germond ise, “Bu sergi, ekoloji ve sanatın kesiştiği noktada, yeni anlatılar oluşturmak için bir fırsat. Günümüzde sanat, sadece estetik bir ifade aracı değil; aynı zamanda çevresel sorunları görünür kılan, toplumsal dönüşüme katkı sağlayan ve insan davranışlarını değiştirme potansiyeline sahip güçlü bir dil. Bugün sanatçılar, Dünya’yı kurtarma yanılgısına kapılmadan, insanın doğayla ilişkisini yeniden şekillendiren hayaller, anlatılar ve bilinç uyandıran eserler üretiyor” diye konuştu.

COAL’ın programlar müdürü Sara Dufour, “Gezegenimizin durumu ortada: Topraklar kirleniyor, ormanlar yok oluyor, yaşam tehlike altında ve kuşlar ölüyor. Peki neden hala doğayı koruyamıyoruz? Onu savunamıyoruz?” dedi. Dufour, şöyle devam etti:
“Örneğin, Suzanne Husky’nin eseri, genellikle zararlı olarak görülen ancak ekosistem için kritik bir rol oynayan kunduzların yeniden doğal yaşam alanlarına kazandırılmasıyla ilgili. Stéfan Perraud ve Aram Kebabdjian’ın sanal gerçeklik hikayeleri, bizi belirsiz gelecek senaryolarına götürüyor. Momoko Seto’nun Institut français İzmir’in dış cephesine yerleştirilen fotoğrafları, doğanın karmaşıklığını ve büyüleyici güzelliğini gözler önüne seriyor. Sanat, doğa ile insanlar, hayvanlar ve bitkiler arasında yeni ittifaklar kurmanın bir yolu olabilir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.