Serbest bölgeler yurt içinde değil, yurt dışında rekabet etmesi istendi

EKONOMİ 31.05.2024 - 09:50, Güncelleme: 31.05.2024 - 09:50 4028+ kez okundu.
 

Serbest bölgeler yurt içinde değil, yurt dışında rekabet etmesi istendi

İzmir Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin (İZBAŞ) 2023 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, şirket ortaklarının katılımı ile gerçekleştirildi.
İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, 2023 takvim yılına ilişkin iş sonuçlarını ve finansal görünümü tüm şeffaflığı ile ortakların bilgisine sunduklarını belirterek, işlem hacmi sıralamasında Türkiye’nin 10’uncu serbest bölgesi olan İZBAŞ’a yeni ve katma değeri yüksek yatırımların kazandırılması için durmaksızın çalıştıklarını söyledi. Türkiye’deki serbest bölgelerin mevcut durumu ve gelişimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sevimli, gelecek hedefleri arasında yenilenebilir enerji sektörünün ekipman üretiminde bir kümelenme merkezi olmanın da yer aldığına dikkat çekti. Serbest bölgeler birbirini engellememeli Serbest bölgelerin ihracata odaklanan ve 3. ülke statüsünde mevzuat yapısına sahip özel üretim üsleri olduğuna dikkat çeken Eyüp Sevimli, bu alanların belirlenmesi sırasında; lojistik ve liman altyapısı, bölgedeki üretim deseni ve yan sanayinin varlığı, nitelikli istihdam kaynaklarına erişim kolaylığı; nitelikli personel ile donanmış kurucu ve işletici şirketlerin varlığı gibi pek çok parametrenin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Potansiyel yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde, yatırımların Türk ekonomisine en yüksek seviyede katma değer yaratacak; bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun yatırımlar olmasına önem verdiklerini kaydeden Sevimli, serbest bölgelerin birbirini engellemeden ve ülke ihracatına değer yaratıcı bir strateji ile kurgulanması gerektiğini sözlerine ekledi. Yeni bir kamusal strateji ihtiyacı İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, “Serbest bölgeler tüm dünya’da ihracata dayalı büyüme stratejisinin itici gücü olarak işlev yükleniyor. Ülkemizde de geçmişi 40 yıla yaklaşan serbest bölge tecrübesi bulunuyor. Aralarında bizim de yer aldığımız, uluslararası ölçekte başarı hikayesi yazan örnek serbest bölgelerimiz var. 19 serbest bölgemiz an itibarıyla 545’i yabancı yatırımcı olmak üzere 2.108 firmaya ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin dinamik üretim ve ihracat potansiyeli dikkate alındığında, bugünkünden çok daha yüksek bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Serbest bölgelerimiz; mevcut altyapı kalitesi, liman ve lojistik noktalara yakınlığı, insan kaynağı, yan sanayi entegrasyonu ile Türkiye ihracatında çok daha yüksek seviyede katkı sağlayabilir. Bunun için serbest bölgelerin birbiri ile değil, katma değeri yüksek ürünleri ile ihracat pazarlarında rekabet etmesini sağlayacak mekanizmalara ve kamusal stratejilere ihtiyacımız bulunuyor”
İzmir Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin (İZBAŞ) 2023 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, şirket ortaklarının katılımı ile gerçekleştirildi.

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, 2023 takvim yılına ilişkin iş sonuçlarını ve finansal görünümü tüm şeffaflığı ile ortakların bilgisine sunduklarını belirterek, işlem hacmi sıralamasında Türkiye’nin 10’uncu serbest bölgesi olan İZBAŞ’a yeni ve katma değeri yüksek yatırımların kazandırılması için durmaksızın çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’deki serbest bölgelerin mevcut durumu ve gelişimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sevimli, gelecek hedefleri arasında yenilenebilir enerji sektörünün ekipman üretiminde bir kümelenme merkezi olmanın da yer aldığına dikkat çekti.

Serbest bölgeler birbirini engellememeli

Serbest bölgelerin ihracata odaklanan ve 3. ülke statüsünde mevzuat yapısına sahip özel üretim üsleri olduğuna dikkat çeken Eyüp Sevimli, bu alanların belirlenmesi sırasında; lojistik ve liman altyapısı, bölgedeki üretim deseni ve yan sanayinin varlığı, nitelikli istihdam kaynaklarına erişim kolaylığı; nitelikli personel ile donanmış kurucu ve işletici şirketlerin varlığı gibi pek çok parametrenin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Potansiyel yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde, yatırımların Türk ekonomisine en yüksek seviyede katma değer yaratacak; bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun yatırımlar olmasına önem verdiklerini kaydeden Sevimli, serbest bölgelerin birbirini engellemeden ve ülke ihracatına değer yaratıcı bir strateji ile kurgulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yeni bir kamusal strateji ihtiyacı

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, “Serbest bölgeler tüm dünya’da ihracata dayalı büyüme stratejisinin itici gücü olarak işlev yükleniyor. Ülkemizde de geçmişi 40 yıla yaklaşan serbest bölge tecrübesi bulunuyor. Aralarında bizim de yer aldığımız, uluslararası ölçekte başarı hikayesi yazan örnek serbest bölgelerimiz var.

19 serbest bölgemiz an itibarıyla 545’i yabancı yatırımcı olmak üzere 2.108 firmaya ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin dinamik üretim ve ihracat potansiyeli dikkate alındığında, bugünkünden çok daha yüksek bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Serbest bölgelerimiz; mevcut altyapı kalitesi, liman ve lojistik noktalara yakınlığı, insan kaynağı, yan sanayi entegrasyonu ile Türkiye ihracatında çok daha yüksek seviyede katkı sağlayabilir. Bunun için serbest bölgelerin birbiri ile değil, katma değeri yüksek ürünleri ile ihracat pazarlarında rekabet etmesini sağlayacak mekanizmalara ve kamusal stratejilere ihtiyacımız bulunuyor”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.