Serbest bölgelerin rolü yeniden artıyor

GÜNDEM 15.05.2024 - 13:24, Güncelleme: 15.05.2024 - 13:24 1919+ kez okundu.
 

Serbest bölgelerin rolü yeniden artıyor

Türkiye’deki 19 serbest bölgenin kurucu ve işleticisi şirketlerin üye olduğu Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) 2. Genel Kurulu’nu, Ege Serbest Bölgesindeki ESBAŞ Teknoloji Merkezinde gerçekleştirdi.
Genel Kurul Toplantısı’nın ardından açıklama yapan SEBKİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, kısa vadede Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’unu karşılama hedefine odaklanan serbest bölgelerin, ülkeye daha fazla doğrudan yatırım çekmek için çalışmalarını arttırdığını vurguladı. Kılınç, “Şubat ayında Antalya’da gerçekleşen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Serbest Bölgeler Çalıştayında” bu oranın yüzde 10’a çıkarılmasını Ticaret Bakanlığı ve SEBKİDER’in ortak hedefi olarak belirlemiştik. Çalıştaydan sonra gerçekleştirdiğimiz bu ilk Genel Kurulumuzda da bu hedefe odaklı yapılacak çalışmaları değerlendirdik” diye konuştu.  Yusuf Kılınç, “Yüksek teknoloji kullanımı, dijital ve yeşil dönüşüm çalışmaları serbest bölgelerin öncelikli hedefleri arasında bulunuyor. Ayrıca, serbest bölgelerin uluslararası arenada tanıtımının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilerek, ülkemize daha fazla yabancı yatırım çekilmesi hedefi de önümüzdeki dönemde serbest bölgelerimizin öncelikleri arasında yer alıyor. Bu hedefleri gerçekleştirdikçe ihracatı ve istihdamı arttırma hedefimize ulaşmamız mümkün olacaktır” dedi. Serbest Bölgelerin Rolü Yeniden Artıyor Kılınç, “Şimdi ülkemizde serbest bölgelerden daha fazla yararlanma konusunda yeniden bir iradenin oluştuğunu memnuniyetle görüyoruz. İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan 2,3 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, 2023 yılında faaliyete geçerek yatırımcı kabulüne başladı. 2022 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde 1,5 milyon metrekare, 2023 yılında Ordu ili Ünye ilçesinde 147 bin metrekare, Samsun Tekkeköy’de 644 bin metrekare büyüklüğünde yeni serbest bölgeler ilan edildi. Ege Serbest Bölgesinin 2016 ve 2023 yıllarında olmak üzere iki kez, Antalya ve Bursa serbest bölgelerinin 2018 yılında, Kocaeli Serbest Bölgesinin 2022 yılında sınırları genişletilerek yatırımcıların kullanımına yeni araziler tahsis edildi. Serbest bölgelerimiz büyüdükçe ülke ekonomisine katkısı da doğru orantılı olarak artacaktır” ifadesini kullandı.
Türkiye’deki 19 serbest bölgenin kurucu ve işleticisi şirketlerin üye olduğu Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) 2. Genel Kurulu’nu, Ege Serbest Bölgesindeki ESBAŞ Teknoloji Merkezinde gerçekleştirdi.

Genel Kurul Toplantısı’nın ardından açıklama yapan SEBKİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, kısa vadede Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’unu karşılama hedefine odaklanan serbest bölgelerin, ülkeye daha fazla doğrudan yatırım çekmek için çalışmalarını arttırdığını vurguladı.

Kılınç, “Şubat ayında Antalya’da gerçekleşen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Serbest Bölgeler Çalıştayında” bu oranın yüzde 10’a çıkarılmasını Ticaret Bakanlığı ve SEBKİDER’in ortak hedefi olarak belirlemiştik. Çalıştaydan sonra gerçekleştirdiğimiz bu ilk Genel Kurulumuzda da bu hedefe odaklı yapılacak çalışmaları değerlendirdik” diye konuştu. 

Yusuf Kılınç, “Yüksek teknoloji kullanımı, dijital ve yeşil dönüşüm çalışmaları serbest bölgelerin öncelikli hedefleri arasında bulunuyor. Ayrıca, serbest bölgelerin uluslararası arenada tanıtımının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilerek, ülkemize daha fazla yabancı yatırım çekilmesi hedefi de önümüzdeki dönemde serbest bölgelerimizin öncelikleri arasında yer alıyor. Bu hedefleri gerçekleştirdikçe ihracatı ve istihdamı arttırma hedefimize ulaşmamız mümkün olacaktır” dedi.

Serbest Bölgelerin Rolü Yeniden Artıyor

Kılınç, “Şimdi ülkemizde serbest bölgelerden daha fazla yararlanma konusunda yeniden bir iradenin oluştuğunu memnuniyetle görüyoruz. İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan 2,3 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, 2023 yılında faaliyete geçerek yatırımcı kabulüne başladı. 2022 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde 1,5 milyon metrekare, 2023 yılında Ordu ili Ünye ilçesinde 147 bin metrekare, Samsun Tekkeköy’de 644 bin metrekare büyüklüğünde yeni serbest bölgeler ilan edildi. Ege Serbest Bölgesinin 2016 ve 2023 yıllarında olmak üzere iki kez, Antalya ve Bursa serbest bölgelerinin 2018 yılında, Kocaeli Serbest Bölgesinin 2022 yılında sınırları genişletilerek yatırımcıların kullanımına yeni araziler tahsis edildi. Serbest bölgelerimiz büyüdükçe ülke ekonomisine katkısı da doğru orantılı olarak artacaktır” ifadesini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.