Türk ve Romen bilim ekibi, tarım ve gıda sektöründe bilimsel güçlerini birleştirdi
Türk ve Romen bilim ekibi, tarım ve gıda sektöründe bilimsel güçlerini birleştirdi
TÜBİTAK ile Romanya Araştırma, İnovasyon ve Dijitalleşme Bakanlığı (MCID) tarafından açılan İkili İşbirliği Programı 2024 Yılı Çağrısı kapsamında desteklenen ortak uluslararası projelerden birisi de Ege Üniversitesinin projesi oldu.
Proje ile tarım ve gıda sektörü için büyük önem taşıyan fosforun, fosfor içeren iki atığın yakılarak yanma küllerinden geri kazanma sürecinin geliştirilmesini amaçlanıyor.
Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Teknolojileri Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özben Kutlu’nun Türkiye, Bükreş Politeknik Üniversitesinden Dr. Mihaela Bălănescu’nun Romanya yürütücülüklerini yaptığı “Temiz Üretim Zincirinde Entegre Enerji ve Çevre Yönetimi Yoluyla Atıktan Sürdürülebilir Fosfor Geri Kazanımı (PREWA)” başlıklı proje TÜBİTAK ve MCID tarafından açılan 2024 yılı çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri, başta ülkemiz olmak üzere insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak uluslararası iş birlikli önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Güneş Enerjisi Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Özben Kutlu hocamızın ülkemiz ayağını yürüttüğü PREWA projesi, enerji ve atık yönetimi ile fosfor geri kazanımı alanında çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayacak” dedi.
"Fosfor AB'nin kritik malzeme listesinde yer alıyor"
Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özben Kutlu, “Dünyada fosfat kayaçları birkaç ülke tekelinde bulunmaktadır. Türkiye, Romanya ve hatta AB düzeyinde tarımda fosfor arzının gelecekteki güvencesi için gıda üretim ve tüketim zincirinden fosfor geri kazanımı, sürdürülebilir seçeneklerden biridir. AB'nin kritik malzeme listesine aldığı fosfor için geliştirdiğimiz PREWA projesi bu alanda sürdürülebilir, temiz üretim teknolojisinin geliştirmesini amaçlamaktadır. Proje kapsamında seçilen atıklardan, arıtma çamuru ve kullanılmış mantar kompostu nispeten yüksek fosfor içerikleriyle değerli birer ikincil fosfor kaynağı olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.
Yenilikçi ürünler geliştirilecek
Dr. Öğr. Üyesi Özben Kutlu, “Bu uluslararası iş birliği sayesinde konusunda uzman araştırmacılarla, iki üniversitenin mevcut altyapılarının ortak kullanılması, teknolojik bilgi birikiminin artırılması ve transferi sağlanacaktır. PREWA projesi, atıkların değerli ürünlere dönüştürülmesi ve enerji tüketiminin azaltılması yoluyla ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca, tarım ve enerji sektörlerinde kullanılabilecek yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak tanıyacaktır. Proje, sürdürülebilir atık ve enerji yönetimi uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sunarak, hem Türkiye hem de Romanya'da gıda ve tarım sektöründe çevresel ve ekonomik iyileşmeler sağlayacaktır” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.