Ev Sahiplerine Kötü Haber! Kiralar Vergiye Gidecek

EKONOMİ (YH) - Yıldız Haber | 22.06.2024 - 14:48, Güncelleme: 22.06.2024 - 14:48 4306 kez okundu.
 

Ev Sahiplerine Kötü Haber! Kiralar Vergiye Gidecek

Yeni vergi paketiyle birlikte ev sahipleri, kira vergilerini aylık olarak peşin ödemek zorunda kalabilir.
Bu düzenleme ile devletin yıllık 40 milyar lira kira vergisi tahsil etmesi bekleniyor. Yeni sistem, 2025 yılından itibaren geçerli olacak. Kira Vergisinde Yeni Dönem Yeni vergi paketiyle, ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay peşin ödemek zorunda kalacak. Kiracılar, kira ödemelerini her ay bankaya yatıracak ve banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20'sini vergi olarak kesip Maliye'ye gönderecek. Bu durumda, 10 bin lira kira geliri olan bir ev sahibi, vergiden sonra 8 bin lira alacak. Vergi Kesintisi ve Yeni Düzenleme Ev sahiplerinin yılda bir defa beyanname vererek ödediği kira vergisi (Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ), yeni vergi paketiyle otomatik hale gelebilir. Kiracılar kirasını her ay bankaya yatıracak ve banka, bu paranın yüzde 20'sini vergi olarak kesip geriye kalan tutarı ev sahibinin hesabına aktaracak. Aylık Vergi Kesintisi ve Stopaj Uygulaması Mevcut yasaya göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyor. Ancak yeni sistemde, kira gelirleri tıpkı maaşlardan yapılan vergi kesintisi (stopaj) gibi her ay kesintiye uğrayabilir. Bu kesinti oranı yüzde 20 olacak ve bu da kira gelirleri üzerinden alınan verginin artması anlamına geliyor. Ev sahipleri, giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talep edebilecekler. 2025'ten İtibaren Geçerli Olacak Bu düzenlemenin 2025 yılından itibaren geçerli olacağı ifade ediliyor. Ev sahipleri, yeni düzenleme ile birlikte 12 aylık kira gelirinin 2 aylık tutarını devlete vergi olarak ödemek zorunda kalabilirler. Bu durumda, 200 milyar lira olması beklenen kira gelirinden ev sahiplerine 160 milyar lira kalacak. Ekonomik Etkiler ve Beklentiler Kirada stopaj uygulamasına geçilmesiyle birlikte, devletin kira vergisinden elde edeceği gelirin 40 milyar lirayı bulması bekleniyor. Bu düzenleme, kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda önemli bir değişiklik getirirken, ev sahiplerinin gelirlerinde de önemli bir düşüşe neden olacak. Ev sahipleri, bu yeni düzenleme ile birlikte yıllık kira gelirlerinden daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklar.
Yeni vergi paketiyle birlikte ev sahipleri, kira vergilerini aylık olarak peşin ödemek zorunda kalabilir.

Bu düzenleme ile devletin yıllık 40 milyar lira kira vergisi tahsil etmesi bekleniyor. Yeni sistem, 2025 yılından itibaren geçerli olacak.

Kira Vergisinde Yeni Dönem

Yeni vergi paketiyle, ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay peşin ödemek zorunda kalacak. Kiracılar, kira ödemelerini her ay bankaya yatıracak ve banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20'sini vergi olarak kesip Maliye'ye gönderecek. Bu durumda, 10 bin lira kira geliri olan bir ev sahibi, vergiden sonra 8 bin lira alacak.

Vergi Kesintisi ve Yeni Düzenleme

Ev sahiplerinin yılda bir defa beyanname vererek ödediği kira vergisi (Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ), yeni vergi paketiyle otomatik hale gelebilir. Kiracılar kirasını her ay bankaya yatıracak ve banka, bu paranın yüzde 20'sini vergi olarak kesip geriye kalan tutarı ev sahibinin hesabına aktaracak.

Aylık Vergi Kesintisi ve Stopaj Uygulaması

Mevcut yasaya göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyor. Ancak yeni sistemde, kira gelirleri tıpkı maaşlardan yapılan vergi kesintisi (stopaj) gibi her ay kesintiye uğrayabilir. Bu kesinti oranı yüzde 20 olacak ve bu da kira gelirleri üzerinden alınan verginin artması anlamına geliyor. Ev sahipleri, giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talep edebilecekler.

2025'ten İtibaren Geçerli Olacak

Bu düzenlemenin 2025 yılından itibaren geçerli olacağı ifade ediliyor. Ev sahipleri, yeni düzenleme ile birlikte 12 aylık kira gelirinin 2 aylık tutarını devlete vergi olarak ödemek zorunda kalabilirler. Bu durumda, 200 milyar lira olması beklenen kira gelirinden ev sahiplerine 160 milyar lira kalacak.

Ekonomik Etkiler ve Beklentiler

Kirada stopaj uygulamasına geçilmesiyle birlikte, devletin kira vergisinden elde edeceği gelirin 40 milyar lirayı bulması bekleniyor. Bu düzenleme, kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda önemli bir değişiklik getirirken, ev sahiplerinin gelirlerinde de önemli bir düşüşe neden olacak. Ev sahipleri, bu yeni düzenleme ile birlikte yıllık kira gelirlerinden daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.