Tarihi çeşmelerimiz cezalandırılıyor mu?

KÜLTÜR 28.03.2023 - 13:33, Güncelleme: 28.03.2023 - 17:41 5897+ kez okundu.
 

Tarihi çeşmelerimiz cezalandırılıyor mu?

Bulancak, yerel tarihi açısından pek zengin bir ilçe olmamasına rağmen, var olan kültürel varlıklarını da koruyamamaktadır. Bunun en canlı ve somut örneği koruma altında olup, korunamayan çeşmelerimizdir.
  Kültürel varlıkların bizden geleceğe bir miras olmadığını; geçmişten geleceğe bir miras olduğunu ve bizim bunu korumakla yükümlü olduğumuzu unutuyoruz. Bu varlıklarımızın korunması için ne yapabileceğimiz üzerine bir çözüm oluşturursak, kültürel miraslarımıza o zaman sahip çıkmış olacağız. Bulancak’ın 1950’li yıllarda değişen şehir planlaması, aslında şehrin bütün kaderini değiştirmiş. Eski sahil yolunun yapımı sonrası, Safranbolu görünümündeki eski Bulancak; o güzel görünümünü kaybedip betonarme bir şehre dönüşmeye başlamış. Yeni yapılaşma şekli bu iki tarihi çeşmemizin âtıl ve göz önünden kaybolmasına neden olmuş. Eski şehrin son kalıntıları Çeşmeler tarihine baktığımızda, bu eserlerin aslında şehirlerin en işlevsel yerlerine yapıldığını görürüz. Tarih boyunca insan sirkülasyonunun en fazla olduğu yerlere konumlandırılmışlardır. Çeşmeler aslında bir bakıma eskilerin konum vermek için kullandıkları yerlerdi. Bunun yanında türkülere, manilere, aşklara ve ölümlere meydan olmuş yerlerdir. Koruma altındaki Bulancak Çeşmesi ve Binbaşı Nihat Bey Çeşmeleri şehir merkezindeki en önemli tarihi eserlerimizdir. Bu çeşmeler bulundukları konumları itibariyle eski şehir planlamasında önemli ve gözle görülür konumlarda iken, yeni yapılaşmayla birlikte atıl ve bakımsız bir şekilde kaderine terk edilmiş durumdadırlar. Farklı bir konuma taşınabilir Teknolojinin geliştiği ve dönüştüğü zaman diliminde geçmişte yapılması mümkün olmayan şeyler artık yapılabiliyor. Bu çeşmeler Bulancak Belediyesi’nin yeni meydan projesinde kendine yer bulabilirler. Mimari Restorasyon ve yeni mühendislik teknikleriyle bu çeşmeler zarar görmeden farklı konumlara yerleştirilebilir. Bunun örneklerini ülkemizde görmek mümkündür. Zira var olan konumlarında bu çeşmeleri bırakmak, koruma adı altında göz ardı etmekten başka bir şey olmayacaktır.  
Bulancak, yerel tarihi açısından pek zengin bir ilçe olmamasına rağmen, var olan kültürel varlıklarını da koruyamamaktadır. Bunun en canlı ve somut örneği koruma altında olup, korunamayan çeşmelerimizdir.

 

Kültürel varlıkların bizden geleceğe bir miras olmadığını; geçmişten geleceğe bir miras olduğunu ve bizim bunu korumakla yükümlü olduğumuzu unutuyoruz. Bu varlıklarımızın korunması için ne yapabileceğimiz üzerine bir çözüm oluşturursak, kültürel miraslarımıza o zaman sahip çıkmış olacağız.

Bulancak’ın 1950’li yıllarda değişen şehir planlaması, aslında şehrin bütün kaderini değiştirmiş. Eski sahil yolunun yapımı sonrası, Safranbolu görünümündeki eski Bulancak; o güzel görünümünü kaybedip betonarme bir şehre dönüşmeye başlamış. Yeni yapılaşma şekli bu iki tarihi çeşmemizin âtıl ve göz önünden kaybolmasına neden olmuş.



Eski şehrin son kalıntıları

Çeşmeler tarihine baktığımızda, bu eserlerin aslında şehirlerin en işlevsel yerlerine yapıldığını görürüz. Tarih boyunca insan sirkülasyonunun en fazla olduğu yerlere konumlandırılmışlardır. Çeşmeler aslında bir bakıma eskilerin konum vermek için kullandıkları yerlerdi. Bunun yanında türkülere, manilere, aşklara ve ölümlere meydan olmuş yerlerdir.



Koruma altındaki Bulancak Çeşmesi ve Binbaşı Nihat Bey Çeşmeleri şehir merkezindeki en önemli tarihi eserlerimizdir. Bu çeşmeler bulundukları konumları itibariyle eski şehir planlamasında önemli ve gözle görülür konumlarda iken, yeni yapılaşmayla birlikte atıl ve bakımsız bir şekilde kaderine terk edilmiş durumdadırlar.



Farklı bir konuma taşınabilir

Teknolojinin geliştiği ve dönüştüğü zaman diliminde geçmişte yapılması mümkün olmayan şeyler artık yapılabiliyor. Bu çeşmeler Bulancak Belediyesi’nin yeni meydan projesinde kendine yer bulabilirler. Mimari Restorasyon ve yeni mühendislik teknikleriyle bu çeşmeler zarar görmeden farklı konumlara yerleştirilebilir. Bunun örneklerini ülkemizde görmek mümkündür. Zira var olan konumlarında bu çeşmeleri bırakmak, koruma adı altında göz ardı etmekten başka bir şey olmayacaktır.

 

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.