EÜ’de dış mekan süs bitkilerinde ürün kayıplarını önleyici proje

GÜNDEM 05.08.2023 - 09:23, Güncelleme: 05.08.2023 - 09:23 3881+ kez okundu.
 

EÜ’de dış mekan süs bitkilerinde ürün kayıplarını önleyici proje

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Yıldız danışmanlığında, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Çiğdem Özkan Kahraman tarafından yürütülen “İzmir ilinde Bazı Çalı Formlu Dış Mekan Süs Bitkilerinde Sorun Olan ve Morfolojik Tanısı Yapılmış Phytophthora Türlerinin Moleküler Olarak Tanılanması ve Savaşımı Üzerine Araştırmalar” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A hızlı destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje ile İzmir’de dış mekân süs bitkilerinde sorun olan “Phytophthora” türleri ile mücadeleye katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Budak, “Değerli akademisyenlerimizin bilim dünyasına kazandırdıkları bu projenin çıktıları daha sonra yapılacak çalışmalar için araştırmacılara ışık tutacak. Bu çalışmadan elde edilen veriler, yeni projelerin yapılmasına da imkan sağlarken, üreticilere uygulanabilir pratik çözümler de sunacak” dedi. Bitki hastalıkları ekonomik düzeyde ürün kayıplarına neden oluyor Prof. Dr. Yıldız, “Süs bitkileri üretiminin Tarımın ve bitkisel üretimin bir dalı olan Dünya’da AB ülkeleri başta olmak üzere, Türkiye’de de ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Süs bitkileri kullanım amaçlarına göre; kesme çiçek, iç mekan süs bitkileri, dış mekan süs bitkileri ve doğal çiçek soğanları olarak dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplandırma içinde dış mekan süs bitkileri Türkiye’de alan kullanım bakımından ilk sırada yer almaktadır. Dünyada ve Türkiye’de birçok kültür bitkisinde olduğu gibi dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde de bitki hastalıkları ekonomik düzeyde ürün kayıplarına neden olmaktadır. Dış mekan süs bitkilerinde görülen hastalıklar içinde en fazla kayıplara neden olan etmen grubunu kök ve kök boğazı çürüklüklerine neden olan Phytophthora türleri oluşturuyor” dedi. Proje, üreticilere uygulanabilir pratik çözümler sunacak Prof Yıldız, “Bu çalışmada İzmir ili sınırları içinde dış mekan süs bitkilerinin yoğun olarak yetiştirildiği ilçelerde kök ve kök boğazı çürüklüğüne neden olan ve morfolojik tanısı yapılmış Phytophthora türlerinin moleküler olarak tanılanması, elde edilen izolatların patojenisite testi ile virulensliklerinin belirlenmesi, moleküler karakterizasyonunun yapılması ve en virulent bulunan izolatlara karşı kimyasal ve biyolojik fungisitlerin denenerek etkililiğinin ortaya konmasını amaçlıyoruz. Ayrıca bu çalışma, çalı formlu dış mekan süs bitkilerinde Phytophthora etmenlerinin saptanması ve mücadele olanaklarıyla ilgili kapsamlı bir çalışma bulunmaması sebebiyle, söz konusu bölgede üreticilere pratikte uygulanabilir çözümler sunmayı hedefliyor” diye konuştu.  
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Yıldız danışmanlığında, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Çiğdem Özkan Kahraman tarafından yürütülen “İzmir ilinde Bazı Çalı Formlu Dış Mekan Süs Bitkilerinde Sorun Olan ve Morfolojik Tanısı Yapılmış Phytophthora Türlerinin Moleküler Olarak Tanılanması ve Savaşımı Üzerine Araştırmalar” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A hızlı destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje ile İzmir’de dış mekân süs bitkilerinde sorun olan “Phytophthora” türleri ile mücadeleye katkı sağlayacak.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Değerli akademisyenlerimizin bilim dünyasına kazandırdıkları bu projenin çıktıları daha sonra yapılacak çalışmalar için araştırmacılara ışık tutacak. Bu çalışmadan elde edilen veriler, yeni projelerin yapılmasına da imkan sağlarken, üreticilere uygulanabilir pratik çözümler de sunacak” dedi.

Bitki hastalıkları ekonomik düzeyde ürün kayıplarına neden oluyor

Prof. Dr. Yıldız, “Süs bitkileri üretiminin Tarımın ve bitkisel üretimin bir dalı olan Dünya’da AB ülkeleri başta olmak üzere, Türkiye’de de ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Süs bitkileri kullanım amaçlarına göre; kesme çiçek, iç mekan süs bitkileri, dış mekan süs bitkileri ve doğal çiçek soğanları olarak dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplandırma içinde dış mekan süs bitkileri Türkiye’de alan kullanım bakımından ilk sırada yer almaktadır. Dünyada ve Türkiye’de birçok kültür bitkisinde olduğu gibi dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde de bitki hastalıkları ekonomik düzeyde ürün kayıplarına neden olmaktadır. Dış mekan süs bitkilerinde görülen hastalıklar içinde en fazla kayıplara neden olan etmen grubunu kök ve kök boğazı çürüklüklerine neden olan Phytophthora türleri oluşturuyor” dedi.

Proje, üreticilere uygulanabilir pratik çözümler sunacak

Prof Yıldız, “Bu çalışmada İzmir ili sınırları içinde dış mekan süs bitkilerinin yoğun olarak yetiştirildiği ilçelerde kök ve kök boğazı çürüklüğüne neden olan ve morfolojik tanısı yapılmış Phytophthora türlerinin moleküler olarak tanılanması, elde edilen izolatların patojenisite testi ile virulensliklerinin belirlenmesi, moleküler karakterizasyonunun yapılması ve en virulent bulunan izolatlara karşı

kimyasal ve biyolojik fungisitlerin denenerek etkililiğinin ortaya konmasını amaçlıyoruz. Ayrıca bu çalışma, çalı formlu dış mekan süs bitkilerinde Phytophthora etmenlerinin saptanması ve mücadele olanaklarıyla ilgili kapsamlı bir çalışma bulunmaması sebebiyle, söz konusu bölgede üreticilere pratikte uygulanabilir çözümler sunmayı hedefliyor” diye konuştu.

 

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.