Esnaf ayakta kalmaya çalışıyor!

GÜNDEM 17.08.2023 - 17:27, Güncelleme: 17.08.2023 - 17:27 6078+ kez okundu.
 

Esnaf ayakta kalmaya çalışıyor!

Türkiye'deki Ekonomik Kriz, Küçük Esnafı Zorluyor…
Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar ve küresel ekonomik belirsizlikler, ülke genelindeki küçük esnafı olumsuz etkiledi.  Artan enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yükselen işletme maliyetleri gibi faktörler, küçük işletmelerin ayakta kalma mücadelesini daha da zorlaştırıyor. İşverenlerin, sigorta prim maliyetleriyle başa çıkamaması küçük esnafı dar boğaza iterek çaresiz bıraktı. Bulancak Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mürsel Aktay, küçük esnafın ekonomik krizle başa çıkmakta zorlandığına vurgu yaparak, “Artan sigorta prim maliyetleri, dar boğazdaki esnafımızı zor duruma soktu. Sürekli yükselen maliyetlere karşı çaresiz kalan esnafımız ay sonunu getirmekte zorlanıyor. Bunun yanında küçük esnafın, büyük işletmelerle rekabeti arasında oluşan uçurum yaşanan ekonomik krizi daha da derinleştirmesine neden oluyor. İlçemizde önemli bir yer tutan çok sayıdaki bakkal, seyyar satıcı esnafı, pazarcı çalışanlarımız, küçük marketlerimiz, tamir tadilat ustalarımız, el emeği ile günlük ekmeğini kazanan sanatkârlarımız, balıkçı esnafımız, inşaat çalışanlarımız yani çok sayıda sektördeki esnafımız artan kira maliyetleri göz önünde bulundurularak, sıkıntıları giderilmedir. Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, işletmelerimizin kar marjını düşürdü ve ayakta kalma mücadelemizi daha da zorlaştırdı. Devletimizin mali yükümlülükler konusunda küçük esnafımızı kalkındıracak hamleler yapmasını talep ediyoruz” diyerek, ekonomik kriz ve orantısız rekabete karşı devletimizin önlemler alması gerektiğini vurguladı. Küçük esnafın pek çoğu, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ithalat ve ihracat maliyetlerini artırdığını belirtiyor. Bu durum, hammaddelerin ve ürünlerin maliyetini yükselterek işletme karlarını olumsuz yönde etkilendiği konusunda hem fikir. Öte yandan, tüketici harcamalarındaki düşüş nedeniyle gelirlerdeki azalma da küçük işletmeleri sıkıntıya sokması da aşikâr. Kamu tarafından atılan adımların önemi de vurgulanıyor Ekonomistler, hükümetin küçük işletmelere destek sağlayacak politikalar geliştirmesini ve vergi kolaylıkları gibi teşvikleri artırmasını talep ediyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin de küçük işletmeleri desteklemek üzere çeşitli önlemler alması gerektiği belirten Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mürsel Aktay, esnafın kalkındırılmasına yönelik, yerel yönetimlerin haksız rekabete karşı yaptırımlar uygulaması gerektiğini; istikrarlı bir toparlanma için zaman gerektiğini ve tüm kesimlerin dayanışma içinde olması gerektiğini ifade etti. Küçük esnafın, ekonomik krizin getirdiği zorluklara rağmen direnç göstermeye ve ayakta kalmaya çalıştığı bu süreçte, ekonomik istikrarın sağlanması ve küçük işletmelerin desteklenmesinin ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığı göz ardı edilmemelidir.
Türkiye'deki Ekonomik Kriz, Küçük Esnafı Zorluyor…

Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar ve küresel ekonomik belirsizlikler, ülke genelindeki küçük esnafı olumsuz etkiledi.  Artan enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yükselen işletme maliyetleri gibi faktörler, küçük işletmelerin ayakta kalma mücadelesini daha da zorlaştırıyor. İşverenlerin, sigorta prim maliyetleriyle başa çıkamaması küçük esnafı dar boğaza iterek çaresiz bıraktı.

Bulancak Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mürsel Aktay, küçük esnafın ekonomik krizle başa çıkmakta zorlandığına vurgu yaparak, “Artan sigorta prim maliyetleri, dar boğazdaki esnafımızı zor duruma soktu. Sürekli yükselen maliyetlere karşı çaresiz kalan esnafımız ay sonunu getirmekte zorlanıyor. Bunun yanında küçük esnafın, büyük işletmelerle rekabeti arasında oluşan uçurum yaşanan ekonomik krizi daha da derinleştirmesine neden oluyor. İlçemizde önemli bir yer tutan çok sayıdaki bakkal, seyyar satıcı esnafı, pazarcı çalışanlarımız, küçük marketlerimiz, tamir tadilat ustalarımız, el emeği ile günlük ekmeğini kazanan sanatkârlarımız, balıkçı esnafımız, inşaat çalışanlarımız yani çok sayıda sektördeki esnafımız artan kira maliyetleri göz önünde bulundurularak, sıkıntıları giderilmedir. Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, işletmelerimizin kar marjını düşürdü ve ayakta kalma mücadelemizi daha da zorlaştırdı. Devletimizin mali yükümlülükler konusunda küçük esnafımızı kalkındıracak hamleler yapmasını talep ediyoruz” diyerek, ekonomik kriz ve orantısız rekabete karşı devletimizin önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Küçük esnafın pek çoğu, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ithalat ve ihracat maliyetlerini artırdığını belirtiyor. Bu durum, hammaddelerin ve ürünlerin maliyetini yükselterek işletme karlarını olumsuz yönde etkilendiği konusunda hem fikir. Öte yandan, tüketici harcamalarındaki düşüş nedeniyle gelirlerdeki azalma da küçük işletmeleri sıkıntıya sokması da aşikâr.

Kamu tarafından atılan adımların önemi de vurgulanıyor

Ekonomistler, hükümetin küçük işletmelere destek sağlayacak politikalar geliştirmesini ve vergi kolaylıkları gibi teşvikleri artırmasını talep ediyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin de küçük işletmeleri desteklemek üzere çeşitli önlemler alması gerektiği belirten Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mürsel Aktay, esnafın kalkındırılmasına yönelik, yerel yönetimlerin haksız rekabete karşı yaptırımlar uygulaması gerektiğini; istikrarlı bir toparlanma için zaman gerektiğini ve tüm kesimlerin dayanışma içinde olması gerektiğini ifade etti.

Küçük esnafın, ekonomik krizin getirdiği zorluklara rağmen direnç göstermeye ve ayakta kalmaya çalıştığı bu süreçte, ekonomik istikrarın sağlanması ve küçük işletmelerin desteklenmesinin ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığı göz ardı edilmemelidir.

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.