İzmir Urla Demircili’de Sakız Ağaçları gelecek için umut veriyor

YAŞAM 03.09.2023 - 11:55, Güncelleme: 03.09.2023 - 11:55 5442+ kez okundu.
 

İzmir Urla Demircili’de Sakız Ağaçları gelecek için umut veriyor

Sakız Eylem Planı Çerçevesinde 2013 Yılında Urla-Demircili'de Tesis edilen 306 Adet Sakız Ağacında İlk Sakız Hasadı Gerçekleştirildi.
İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Sakız ağacı Çeşme, Urla ve Karaburun'u kapsayan yarımadanın doğal bir ürünüdür. Ekonomik getirisi yüksek olan sakız, gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanılmakta. Ülkemizde bunu yetiştirerek yerli üretim ile ihracata dönük işlemler yapmayı planlıyoruz. Burada en önemli konulardan biri halkın bilinçlenmesi ve sakıza sahip çıkması. Bölge Müdürlüğümüz hudutlarında 60.000 adet sakız fidanı yetiştirdik. Bunların 25.000'i sakız verimine yönelik havi köklendirme ile ürettiğimiz fidanlardır. Sakız ağacı konusunda uzmanlaştık. Vatandaşlarımız sakız ağacı ile ilgili olarak en yakın orman teşkilatına giderek sakız üretimi, sakız ağacı temini konularında bilgi alabilirler" dedi. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgelerinin kıyı şeridinde dağılış gösteren Sakız ağacı, ilimizde özellikle Çeşme Yarımadası'nda yoğun yayılış göstermektedir. Günümüzde sakız gıda, kozmetik ve sağlık alanlarında yoğun ihtiyaç duyulan bir hammaddedir. Sakızın, diş eti iltihabına, boğaz ağrısına, ağız kokusuna ve ağız boşluğunun iltihaplanmasına karşı faydalı, hatta yapılan araştırmalarda ülser yani mide kanamasına ve mide kanseri tehlikesine karşı etkili olduğu görüldü. Sakızın ekonomik açıdan en önemli alt türü Pistacia lentiscus var. Chia' dır ve üretimi 3 farklı metod ile gerçekleşmektedir. Bunlar; çelik ile üretim, aşı ile üretim, havai köklendirme ile üretimi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğünde 2006 yılından bu yana yoğun olarak sakız konusunda çalışılıyor. Bu bağlamda öncelikle aşılama ve çelikten üretim ile işe başlanmış, son dönemlerde en başarılı yöntem olan havai köklendirme ile üretime devam ediliyor. Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2012-2023 yılları arasında İzmir İlinde; Urla, Çeşme, Seferihisar ve Karaburun İlçelerinde toplamda 153,85 Ha.lık alanda, sakız fidanı tesis edildi. Sakız hasadı sırasında Gaziemir Orman İşletme Müdürü Mehmet Çaprazlı, Urla Orman İşletme Müdürü Utkun Karakuyu, Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Merve Kaplan, teknik elemanlar ve orman işçileri hazır bulundular.
Sakız Eylem Planı Çerçevesinde 2013 Yılında Urla-Demircili'de Tesis edilen 306 Adet Sakız Ağacında İlk Sakız Hasadı Gerçekleştirildi.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Sakız ağacı Çeşme, Urla ve Karaburun'u kapsayan yarımadanın doğal bir ürünüdür. Ekonomik getirisi yüksek olan sakız, gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanılmakta. Ülkemizde bunu yetiştirerek yerli üretim ile ihracata dönük işlemler yapmayı planlıyoruz. Burada en önemli konulardan biri halkın bilinçlenmesi ve sakıza sahip çıkması. Bölge Müdürlüğümüz hudutlarında 60.000 adet sakız fidanı yetiştirdik. Bunların 25.000'i sakız verimine yönelik havi köklendirme ile ürettiğimiz fidanlardır. Sakız ağacı konusunda uzmanlaştık. Vatandaşlarımız sakız ağacı ile ilgili olarak en yakın orman teşkilatına giderek sakız üretimi, sakız ağacı temini konularında bilgi alabilirler" dedi.

Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgelerinin kıyı şeridinde dağılış gösteren Sakız ağacı, ilimizde özellikle Çeşme Yarımadası'nda yoğun yayılış göstermektedir. Günümüzde sakız gıda, kozmetik ve sağlık alanlarında yoğun ihtiyaç duyulan bir hammaddedir. Sakızın, diş eti iltihabına, boğaz ağrısına, ağız kokusuna ve ağız boşluğunun iltihaplanmasına karşı faydalı, hatta yapılan araştırmalarda ülser yani mide kanamasına ve mide kanseri tehlikesine karşı etkili olduğu görüldü.

Sakızın ekonomik açıdan en önemli alt türü Pistacia lentiscus var. Chia' dır ve üretimi 3 farklı metod ile gerçekleşmektedir. Bunlar; çelik ile üretim, aşı ile üretim, havai köklendirme ile üretimi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğünde 2006 yılından bu yana yoğun olarak sakız konusunda çalışılıyor. Bu bağlamda öncelikle aşılama ve çelikten üretim ile işe başlanmış, son dönemlerde en başarılı yöntem olan havai köklendirme ile üretime devam ediliyor.

Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2012-2023 yılları arasında İzmir İlinde; Urla, Çeşme, Seferihisar ve Karaburun İlçelerinde toplamda 153,85 Ha.lık alanda, sakız fidanı tesis edildi.

Sakız hasadı sırasında Gaziemir Orman İşletme Müdürü Mehmet Çaprazlı, Urla Orman İşletme Müdürü Utkun Karakuyu, Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Merve Kaplan, teknik elemanlar ve orman işçileri hazır bulundular.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.