İzmir Orman Müdürlüğünden Kestane Gal Arısına karşı torymus üretimi

GÜNDEM 14.05.2024 - 10:37, Güncelleme: 14.05.2024 - 10:37 2246+ kez okundu.
 

İzmir Orman Müdürlüğünden Kestane Gal Arısına karşı torymus üretimi

İzmir İl Orman Bölge Müdürlüğü orman köylülerinin önemli gelir kaynağı olan kestane meyvesine dadanan Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) adı verilen bir Böcek’in, meyve verimini tehdit etmeye başlaması üzerine, çalışma başlattı.
Anavatanı olan Çin'den fidan ve aşı kalemi transferleriyle önce Avrupa'ya gelen bu zararlı tür, 2014 yılında Yalova'da tespit edildi. 2019 yılından itibaren de Bölgede görülmeye başlayan Kestane Gal Arısının yol açtığı zarar artış göstermeyi sürdürüyor. Konuya çözümü için kolları sıvayan yetkililer, Torymus sinensis adı verilen ve bu zararlının doğal düşmanı olan bir böcek türü, Orman Genel Müdürlüğünce önce Ülkeye getirilmiş, sonrasında ise laboratuvarda yürütülen çalışmalar sonucunda Yalova'daki kestaneliklere yerleşmesi sağlandı. Bu Torymuslar'ın Bölge Müdürlüğündeki Kestane Gal Arısı zararına karşı kullanılması amacıyla, 2020 yılında, İzmir’de, Bayındır İlçesi, Alan kıyı Mahallesi'ndeki Yangın İlk Müdahale Ekip binasının yanında bir üretim istasyonu faaliyete geçirildi. Her yıl sonbaharda Yalova'dan getirilen ve içlerinde Torymus bulunan Galler, bu istasyonda ön işlemden geçirilerek uygun koşullarda saklanıyor. Bayındır Orman İşletme Şefi Mustafa Özkasap'ın gözetiminde yürütülen bu çalışmaların en önemli aşamalarını, ergin çıkış döneminin sağlıklı tespit edilmesi, bu dönemin kestaneliklerde görülen Gal oluşumlarıyla çakışması için üretim istasyonunda uygun sıcaklık ve nem koşullarının oluşturulması, bu sayede erginlerin istenen zamanda çıkmasının ve bir müddet beslenip yeterli canlılığa kavuşmasının sağlanması, mücadele etkinliğini arttırmak amacıyla da cinsiyet ayrımının yapılarak Torymuslar'ın istenen oranlarda salım kaplarına alınması işlemleri oluşturuluyor. İşlemler tamamlandıkça, salıma hazır hale gelen Torymuslar zarar gören kestaneliklere sevk ediliyor. İstasyonda 2021 yılından bugüne kadar 7890 adet Torymus üretilmiş olup, 5480 adedi Beydağ İlçesindeki Çomaklar Mahallesine, 1100 adedi Ödemiş İlçesindeki Bıçakçı Mahallesine, 410 adedi Balıkesir, 900 adedi de Aydın İllerine gönderildi.
İzmir İl Orman Bölge Müdürlüğü orman köylülerinin önemli gelir kaynağı olan kestane meyvesine dadanan Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) adı verilen bir Böcek’in, meyve verimini tehdit etmeye başlaması üzerine, çalışma başlattı.

Anavatanı olan Çin'den fidan ve aşı kalemi transferleriyle önce Avrupa'ya gelen bu zararlı tür, 2014 yılında Yalova'da tespit edildi. 2019 yılından itibaren de Bölgede görülmeye başlayan Kestane Gal Arısının yol açtığı zarar artış göstermeyi sürdürüyor.

Konuya çözümü için kolları sıvayan yetkililer, Torymus sinensis adı verilen ve bu zararlının doğal düşmanı olan bir böcek türü, Orman Genel Müdürlüğünce önce Ülkeye getirilmiş, sonrasında ise laboratuvarda yürütülen çalışmalar sonucunda Yalova'daki kestaneliklere yerleşmesi sağlandı.

Bu Torymuslar'ın Bölge Müdürlüğündeki Kestane Gal Arısı zararına karşı kullanılması amacıyla, 2020 yılında, İzmir’de, Bayındır İlçesi, Alan kıyı Mahallesi'ndeki Yangın İlk Müdahale Ekip binasının yanında bir üretim istasyonu faaliyete geçirildi.

Her yıl sonbaharda Yalova'dan getirilen ve içlerinde Torymus bulunan Galler, bu istasyonda ön işlemden geçirilerek uygun koşullarda saklanıyor. Bayındır Orman İşletme Şefi Mustafa Özkasap'ın gözetiminde yürütülen bu çalışmaların en önemli aşamalarını, ergin çıkış döneminin sağlıklı tespit edilmesi, bu dönemin kestaneliklerde görülen Gal oluşumlarıyla çakışması için üretim istasyonunda uygun sıcaklık ve nem koşullarının oluşturulması, bu sayede erginlerin istenen zamanda çıkmasının ve bir müddet beslenip yeterli canlılığa kavuşmasının sağlanması, mücadele etkinliğini arttırmak amacıyla da cinsiyet ayrımının yapılarak Torymuslar'ın istenen oranlarda salım kaplarına alınması işlemleri oluşturuluyor.

İşlemler tamamlandıkça, salıma hazır hale gelen Torymuslar zarar gören kestaneliklere sevk ediliyor.

İstasyonda 2021 yılından bugüne kadar 7890 adet Torymus üretilmiş olup, 5480 adedi Beydağ İlçesindeki Çomaklar Mahallesine, 1100 adedi Ödemiş İlçesindeki Bıçakçı Mahallesine, 410 adedi Balıkesir, 900 adedi de Aydın İllerine gönderildi.

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.