Elektrik Faturalarını Düzenli Ödeyenlere Müjde!

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 11.07.2024 - 12:08, Güncelleme: 11.07.2024 - 12:08 3565+ kez okundu.
 

Elektrik Faturalarını Düzenli Ödeyenlere Müjde!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), faturalarını düzenli ödeyen elektrik tüketicilerini sevindirecek yeni düzenlemeler taslağı hazırladı.
Taslağa göre, 24 ay boyunca elektrik faturalarını düzenli ödeyen mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek. Bu sayede aboneler, önemli bir masraftan tasarruf edebilecek. Taslağın diğer önemli maddeleri şunlar: Kaçak elektrik kullanımı ile mücadele edilecek ve ceza katsayısı artacak. Kaçak elektrik kullanan kişiler, daha yüksek cezalar ödeyecek. Yabancı uyruklu tüketicilerden, ilk aboneliklerinde güvence bedeli yüzde 50 fazla alınacak. Fakat 24 ay boyunca faturalarını düzenli ödeyen yabancı uyruklu aboneler de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak. Kağıt ve zaman israfının önüne geçilmesi için, perakende satış sözleşmeleri dijital ortamda sunulacak. Unutulan ve iade edilemeyen güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılacak. Hak sahibine ulaşılamayan durumlarda ise, bu tutar tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak. Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında, borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde yasal işlem başlatılacak. EPDK tarafından hazırlanan bu taslak, 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelen görüşlere sunulacak. Görüşler doğrultusunda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra taslak nihai hale getirilecek. Taslağın kabul edilmesi ile birlikte, elektrik faturalarını düzenli ödeyen aboneler, önemli bir yükten kurtulmuş olacak ve kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede de önemli bir adım atılmış olacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), faturalarını düzenli ödeyen elektrik tüketicilerini sevindirecek yeni düzenlemeler taslağı hazırladı.
Taslağa göre, 24 ay boyunca elektrik faturalarını düzenli ödeyen mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek. Bu sayede aboneler, önemli bir masraftan tasarruf edebilecek.

Taslağın diğer önemli maddeleri şunlar:

  • Kaçak elektrik kullanımı ile mücadele edilecek ve ceza katsayısı artacak. Kaçak elektrik kullanan kişiler, daha yüksek cezalar ödeyecek.
  • Yabancı uyruklu tüketicilerden, ilk aboneliklerinde güvence bedeli yüzde 50 fazla alınacak. Fakat 24 ay boyunca faturalarını düzenli ödeyen yabancı uyruklu aboneler de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.
  • Kağıt ve zaman israfının önüne geçilmesi için, perakende satış sözleşmeleri dijital ortamda sunulacak.
  • Unutulan ve iade edilemeyen güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılacak. Hak sahibine ulaşılamayan durumlarda ise, bu tutar tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak.
  • Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak.
  • Yüksek kaçak oranlı bölgelerde kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak.
  • Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında, borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde yasal işlem başlatılacak.

EPDK tarafından hazırlanan bu taslak, 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelen görüşlere sunulacak. Görüşler doğrultusunda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra taslak nihai hale getirilecek. Taslağın kabul edilmesi ile birlikte, elektrik faturalarını düzenli ödeyen aboneler, önemli bir yükten kurtulmuş olacak ve kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede de önemli bir adım atılmış olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
limitless
(12.07.2024 11:30 - #74733)
İş mi şimdi bu? zaten güvence bedelini geri alıyorsun.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.