İzmir kayıt dışı vergide mücadeleye hız verdi

GÜNDEM 16.05.2024 - 10:28, Güncelleme: 16.05.2024 - 10:28 1898+ kez okundu.
 

İzmir kayıt dışı vergide mücadeleye hız verdi

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, kayıt dışı ile mücadeleye yönelik arttırılan denetimler, son dönemde yeme içme sektöründeki vergi düzenlemeleri ve IBAN üzerinden yapılan ödemeler gibi konulara değinerek vergiye ilişkin gündeme yönelik birtakım açıklamalarda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in üzerinde önemle durduğu kayıt dışı ile mücadele konusuna özellikle eğilerek, son dönemde İzmir genelinde 100’e yakın denetim personeli ile sahada çalıştıklarını belirten Vergi Dairesi Başkanı; yapılan bu denetimlerde kayıt dışı faaliyette bulunan işletmelerin olup olmadığı, yeni nesil ödeme cihazı kullanımı, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanılıp kullanılmadığı, banka hesapları (IBAN) aracılığıyla yapılan tahsilatların fiş ve faturasının düzenlenip düzenlenmediği, belge düzenine uygunluk, doğru KDV oranının uygulanıp uygulanmadığı, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş yeri kirasının banka kanalıyla ödenmesi gibi hususların mercek altına alındığını söyledi. Lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin kendi hazırlayıp sunduğu ve dışarıdan temin ederek sattığı yiyecek içeceklerin KDV oranının yüzde 10 olarak hesaplanacağını belirten Alanlı, bununla birlikte telefonla veya internet üzerinden adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptığı satışların da bu kapsamda olacağını ifade etti. Düzenleme ile KDV oranlarında herhangi bir artış olmadığını vurgulayan Vergi Dairesi Başkanı, bu uygulama ile hatalı işlemlerin ve suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçlandığını aktardı. Banka hesapları (IBAN) üzerinden yapılan ödemelerde IBAN numarasının işletmeye ait olması ve yapılan işlemin faturasının kesilmesi gerektiğini vurgulayan Alanlı, aksi takdirde ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3 bin 400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacağı uyarısında bulundu ve bu yönde denetimlerin devam ettiğinin altını çizdi. Kayıt dışı ticari faaliyetleri önlemek amacıyla yapılan denetimlerin hızla devam ederek bu konuda önlemlerin arttırılacağını ifade eden Alanlı, vatandaşlardan satın alınan ürün veya hizmete ilişkin fiş ve faturalarını talep etmelerini ve bu belgelerde doğru KDV oranı uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmelerini rica ederek belge düzenlemeyen veya yanlış düzenleyen işletmelerin Başkanlığın [email protected] elektronik posta adresine ihbar edilmesinin veya CİMER, VİMER ve ALO 189 telefon hattı gibi iletişim kanalları üzerinden bildirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, kayıt dışı ile mücadeleye yönelik arttırılan denetimler, son dönemde yeme içme sektöründeki vergi düzenlemeleri ve IBAN üzerinden yapılan ödemeler gibi konulara değinerek vergiye ilişkin gündeme yönelik birtakım açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in üzerinde önemle durduğu kayıt dışı ile mücadele konusuna özellikle eğilerek, son dönemde İzmir genelinde 100’e yakın denetim personeli ile sahada çalıştıklarını belirten Vergi Dairesi Başkanı; yapılan bu denetimlerde kayıt dışı faaliyette bulunan işletmelerin olup olmadığı, yeni nesil ödeme cihazı kullanımı, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanılıp kullanılmadığı, banka hesapları (IBAN) aracılığıyla yapılan tahsilatların fiş ve faturasının düzenlenip düzenlenmediği, belge düzenine uygunluk, doğru KDV oranının uygulanıp uygulanmadığı, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş yeri kirasının banka kanalıyla ödenmesi gibi hususların mercek altına alındığını söyledi.

Lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin kendi hazırlayıp sunduğu ve dışarıdan temin ederek sattığı yiyecek içeceklerin KDV oranının yüzde 10 olarak hesaplanacağını belirten Alanlı, bununla birlikte telefonla veya internet üzerinden adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptığı satışların da bu kapsamda olacağını ifade etti. Düzenleme ile KDV oranlarında herhangi bir artış olmadığını vurgulayan Vergi Dairesi Başkanı, bu uygulama ile hatalı işlemlerin ve suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçlandığını aktardı.

Banka hesapları (IBAN) üzerinden yapılan ödemelerde IBAN numarasının işletmeye ait olması ve yapılan işlemin faturasının kesilmesi gerektiğini vurgulayan Alanlı, aksi takdirde ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3 bin 400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacağı uyarısında bulundu ve bu yönde denetimlerin devam ettiğinin altını çizdi.

Kayıt dışı ticari faaliyetleri önlemek amacıyla yapılan denetimlerin hızla devam ederek bu konuda önlemlerin arttırılacağını ifade eden Alanlı, vatandaşlardan satın alınan ürün veya hizmete ilişkin fiş ve faturalarını talep etmelerini ve bu belgelerde doğru KDV oranı uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmelerini rica ederek belge düzenlemeyen veya yanlış düzenleyen işletmelerin Başkanlığın [email protected] elektronik posta adresine ihbar edilmesinin veya CİMER, VİMER ve ALO 189 telefon hattı gibi iletişim kanalları üzerinden bildirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.