Sağlık için ekşi mayalı ekmek

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.03.2013 - 23:46, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3599+ kez okundu.
 

Sağlık için ekşi mayalı ekmek

Anadolu da ekşi maya ile ekmek yapımı çok eskilere dayanır.
Özellikle köylerimizde ninelerimiz analarımız kendi hazırladıkları ekşi maya tekniği yöntemiyle, kurulu kara fırın ya da kuzineler de, sac üzerinde evin günlük ekmek ihtiyacını giderirlerdi. Çok sağlıklı ve bugün tıp literatürlerinin de tavsiye ettiği ekşi maya tekniği ekmek yapımı tekrar gündeme geldi ve bir çok fırın ta fırında pişirdikleri ekşi mayalı ekmeği tüketicilere sunuyorlar. Ekmek yapımı belli bir ustalık ve beceri gerektirir. Ekşi mayayı hazırlamak, bunu belli bir süre bekletip, kıvamını aldıktan sonra ekmek yapımında kullanmak hem emek hem de sabır isteyen bir iş. Ekşi maya ekmeği doyurucu ve lezzetlidir.  Sıcak sıcak fırından çıkarılan ekmek,deri peyniri ve zeytinle yenildiğinde, tadı gerçekten unutulmaz. Rahmetli Ninem, ekşi maya ekmeği, fırın taşı üzerinde pişirirdi. Bol mısır unu ile ekmek hamuruyla unlanmış fırıncı küreği ya da, büyük saplı kesme tahta üzerinde  mayalanmaya terk edilen ekmeklik hamur,fırın taşı ısınır ve hamur pişmeye bırakılırdı. Bir ağız pişiminin ardından ekmeğin diğer tarafı fırının ateşi yüksek bölümüne çevrilir ve 2. Ağız tabiriyle pişmenin son şeklini alırdı. Sonrada servis yapılır. Okurlarımız için ekşi maya tarifi: 2½ bardak beyaz un 1 bardak ekşi maya, oda sıcaklığında ¾ tatlı kaşığı tuz ½ bardak su,1 büyükçe somun elde etmek için. Elde Ekşi Yapımı:  1-Ekşi mayayı geniş bir kaba koyalım. Ve ½ bardak unu katarak, temiz tahta kaşıkla iyice karıştıralım.Kabın üstünü Streç -Film ile kapatıp, 2 saat oda sıcaklığına terk edelim.Süre sonunda mayamız hafifçe kabarıp yüzeyinde küçük kabarcıklar meydana gelecek. 2-Elle yapma işleminde, ekşi mayayı, kalan 2 bardak unu, suyu, tuzu geniş bir kapta karıştıralım, 10 dakika kadar yoğuralım ve  hamurumuz yumuşacık ve biraz da yapışkan bir kıvam haline gelecek. Bu hamur kıvamına, gerekirse 2-3 kaşık su ilave edilebilir.     Haber ve Yorum: Selami Çelebi    
Anadolu da ekşi maya ile ekmek yapımı çok eskilere dayanır.
Özellikle köylerimizde ninelerimiz analarımız kendi hazırladıkları ekşi maya tekniği yöntemiyle, kurulu kara fırın ya da kuzineler de, sac üzerinde evin günlük ekmek ihtiyacını giderirlerdi. Çok sağlıklı ve bugün tıp literatürlerinin de tavsiye ettiği ekşi maya tekniği ekmek yapımı tekrar gündeme geldi ve bir çok fırın ta fırında pişirdikleri ekşi mayalı ekmeği tüketicilere sunuyorlar. Ekmek yapımı belli bir ustalık ve beceri gerektirir. Ekşi mayayı hazırlamak, bunu belli bir süre bekletip, kıvamını aldıktan sonra ekmek yapımında kullanmak hem emek hem de sabır isteyen bir iş. Ekşi maya ekmeği doyurucu ve lezzetlidir.  Sıcak sıcak fırından çıkarılan ekmek,deri peyniri ve zeytinle yenildiğinde, tadı gerçekten unutulmaz. Rahmetli Ninem, ekşi maya ekmeği, fırın taşı üzerinde pişirirdi. Bol mısır unu ile ekmek hamuruyla unlanmış fırıncı küreği ya da, büyük saplı kesme tahta üzerinde  mayalanmaya terk edilen ekmeklik hamur,fırın taşı ısınır ve hamur pişmeye bırakılırdı. Bir ağız pişiminin ardından ekmeğin diğer tarafı fırının ateşi yüksek bölümüne çevrilir ve 2. Ağız tabiriyle pişmenin son şeklini alırdı. Sonrada servis yapılır. Okurlarımız için ekşi maya tarifi: 2½ bardak beyaz un 1 bardak ekşi maya, oda sıcaklığında ¾ tatlı kaşığı tuz ½ bardak su,1 büyükçe somun elde etmek için. Elde Ekşi Yapımı:  1-Ekşi mayayı geniş bir kaba koyalım. Ve ½ bardak unu katarak, temiz tahta kaşıkla iyice karıştıralım.Kabın üstünü Streç -Film ile kapatıp, 2 saat oda sıcaklığına terk edelim.Süre sonunda mayamız hafifçe kabarıp yüzeyinde küçük kabarcıklar meydana gelecek. 2-Elle yapma işleminde, ekşi mayayı, kalan 2 bardak unu, suyu, tuzu geniş bir kapta karıştıralım, 10 dakika kadar yoğuralım ve  hamurumuz yumuşacık ve biraz da yapışkan bir kıvam haline gelecek. Bu hamur kıvamına, gerekirse 2-3 kaşık su ilave edilebilir.     Haber ve Yorum: Selami Çelebi    
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.