TAKVA

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.03.2015 - 18:20, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 2868+ kez okundu.
 

TAKVA

            Takva, ulemamız tarafından birçok şekilde tarif edilmiştir: “Allah (c.c.)’nun vikayesine girmek, emrini tutup azabından korunmak”,  “Günahlardan sakınmak, Cenab-ı Hakk’ın Emirlerine ve nehiylerine riayet, İslam’ın edeplerini muhafaza, dergâh-ı Ulûhiyet’ten uzaklaştıracak şeylerden kaçınmak, Ukubât-ı İlahiye’den korunmak. Hulasa olarak, Takva bir haslettir ki insanın suretini tezyin, siretinitenvîr, uhrevî saaadetini temin eder.”                         Takvâ, “ebedî azaptan korunmak için şirkten uzak durarak ehl-i imandan olmak” manasına gelmektedir ve buTakvâ’nınKur’ân-ı Kerim’de zikredilen birinci mertebesidir. İkinci mertebe ise ameller ile alakalıdır. Buna göre Takva, “büyük günahları işlemektenve küçük günahlarda ısrar etmekten uzak durup farzları ifa etmek” demektir. Bu manaya da “O(peygamberlerin gönderildiği) beldelerin halkı, iman etseler ve (günahtan) sakınsalardı,elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık…”, meâlindeki Ayet-iKerime ile işaret olunmuştur. Üçüncü mertebeye ise Al-i İmran Suresi’nde işaret olunmuştur. “Ey İman edenler Allah’tan hakkıyla korkun” mealindeki Ayet-i Kerime’de geçenifade "kalbinizimeşgul eden ve Hakk’ı unutturan her şeyden yüz çevirip, bütün mevcudiyetiniz ile Hak Teâlâ’yayöneliniz” manasına gelir. “Takvâ’nın bu kısmı çok geniş ve derin manaları ifade etmektedir.” Bazı Ayet-i Kerimeler’de ise Takvâ sahibi kimselerin kazanacakları uhrevî ve dünyevî nimetler beyan olunmuştur. Enfâl Suresi’nde meâlen şöyle buyrulmaktadır: “Ey iman edenler!Eğer Allah'tan ittika eder (takvalı olursanız) O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir furkan verir,suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah (c.c.) büyük lütufahibidirler”             Aziz okurlarım Takva’nın Allah (c.c.) katındaki kıymeti, şu Ayet-i Celileler ile meâlen ifade buyrulmaktadır: “Muhakkak ki Allah (c.c.) katında en mükerrem olanınız, en çok takvalı olanınızdır”, “Fakat Takva Elbisesi, işte o en hayırlı elbisedir.”, “(Ey müminler, Ahiret için)azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvâdır. O halde ey akıl sahipleri, benim (emirlerimemuhalefetten) sakınarak takvalı olun”“İyilik ve takvada birbirinizle yardımlaşın.” Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de dualarında “Allahım, senden hidâyet, takvâ, iffet vegönül zenginliği isterim.” buyurarak biz ümmetlerine numune olmuşlardır. Bu hususu bir Allah dostu ne güzel ifade ediyor: “Vera ve takva cüzüne riayet ehemm-i mehâmm-ı İslâmiyye’den, eşedd-i zaruriyyat-ı diniyye’dendir. Bu riayetin medarı maharimdenictinap üzerinedir”Yani; “Vera ve takvaya riayet, İslamiyyet’in mühim olan şeylerinin enmühimmidir. Zaruriyyat-ı diniyyenin en önde gelenidir. Bu riayetin husule gelmesi haramlardankaçınmaya bağlıdır.” buyurarak bu hakikatleri en güzel ve veciz bir şekilde ifade buyurmuşlardır.

            Takva, ulemamız tarafından birçok şekilde tarif edilmiştir: “Allah (c.c.)’nun vikayesine

girmek, emrini tutup azabından korunmak”,  “Günahlardan sakınmak, Cenab-ı Hakk’ın

Emirlerine ve nehiylerine riayet, İslam’ın edeplerini muhafaza, dergâh-ı Ulûhiyet’ten

uzaklaştıracak şeylerden kaçınmak, Ukubât-ı İlahiye’den korunmak. Hulasa olarak, Takva bir

haslettir ki insanın suretini tezyin, siretinitenvîr, uhrevî saaadetini temin eder.”

                        Takvâ, “ebedî azaptan korunmak için şirkten uzak durarak ehl-i imandan

olmak” manasına gelmektedir ve buTakvâ’nınKur’ân-ı Kerim’de zikredilen birinci

mertebesidir.

İkinci mertebe ise ameller ile alakalıdır. Buna göre Takva, “büyük günahları işlemektenve küçük günahlarda ısrar etmekten uzak durup farzları ifa etmek” demektir. Bu manaya da “O(peygamberlerin gönderildiği) beldelerin halkı, iman etseler ve (günahtan) sakınsalardı,elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık…”, meâlindeki Ayet-iKerime ile işaret olunmuştur.

Üçüncü mertebeye ise Al-i İmran Suresi’nde işaret olunmuştur. “Ey İman edenler

Allah’tan hakkıyla korkun” mealindeki Ayet-i Kerime’de geçenifade "kalbinizimeşgul eden ve Hakk’ı unutturan her şeyden yüz çevirip, bütün mevcudiyetiniz ile Hak Teâlâ’yayöneliniz” manasına gelir. “Takvâ’nın bu kısmı çok geniş ve derin manaları ifade etmektedir.”

Bazı Ayet-i Kerimeler’de ise Takvâ sahibi kimselerin kazanacakları uhrevî ve dünyevî

nimetler beyan olunmuştur. Enfâl Suresi’nde meâlen şöyle buyrulmaktadır: “Ey iman edenler!Eğer Allah'tan ittika eder (takvalı olursanız) O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir furkan verir,suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah (c.c.) büyük lütufahibidirler”

            Aziz okurlarım

Takva’nın Allah (c.c.) katındaki kıymeti, şu Ayet-i Celileler ile meâlen ifade

buyrulmaktadır: “Muhakkak ki Allah (c.c.) katında en mükerrem olanınız, en çok takvalı

olanınızdır”, “Fakat Takva Elbisesi, işte o en hayırlı elbisedir.”, “(Ey müminler, Ahiret için)azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvâdır. O halde ey akıl sahipleri, benim (emirlerimemuhalefetten) sakınarak takvalı olun”“İyilik ve takvada birbirinizle yardımlaşın.”

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de dualarında “Allahım, senden hidâyet, takvâ, iffet vegönül zenginliği isterim.” buyurarak biz ümmetlerine numune olmuşlardır.

Bu hususu bir Allah dostu ne güzel ifade ediyor: “Vera ve takva cüzüne riayet ehemm-i

mehâmm-ı İslâmiyye’den, eşedd-i zaruriyyat-ı diniyye’dendir. Bu riayetin medarı maharimdenictinap üzerinedir”Yani; “Vera ve takvaya riayet, İslamiyyet’in mühim olan şeylerinin enmühimmidir. Zaruriyyat-ı diniyyenin en önde gelenidir. Bu riayetin husule gelmesi haramlardankaçınmaya bağlıdır.” buyurarak bu hakikatleri en güzel ve veciz bir şekilde ifade buyurmuşlardır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.