Füruzan ablanın doğal taş fırın ekmeğinin lezzeti başka yerde yok

GÜNDEM 19.06.2023 - 09:33, Güncelleme: 19.06.2023 - 09:33 3315+ kez okundu.
 

Füruzan ablanın doğal taş fırın ekmeğinin lezzeti başka yerde yok

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Bostancı Köyü’nde yaşayan iki çocuk annesi Füruzan Yolalan, hünerli elleriyle yaptığı ekşi mayalı ekmeklerle hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de müşterilerine, damaklarında unutamayacakları bir lezzeti tanıştırıyor.
Evinin bahçesindeki fırınında odun ateşinde pişirdiği ekmekler adeta kapışılıyor. Fırından çıkan buharı tüten sıcacık ekmekleri alabilmek için müşteriler uzun kuyruklar oluşturuyor ve ekmekler kısa sürede tükeniyor. Beş yıl önce başlayan serüven Ekişi maya ekmek yapımını Edremit’ten Bostancı Köyü’ne taşındıktan sonra öğrendiğini anlatan Füruzan Yolalan, komşularının ekşi maya ekmek yaptığını ve muhteşem bir lezzetle tanıştığını söylüyor. Komşularıyla beraber beş yıl önce ekmek işine soyunduklarını belirten Yolalan, “Ekmeğin buğdayını kendi buğdayımızdan yapıyoruz, ekşi mayayı da kendimiz yapıyoruz. Hazır hiçbir ürün almıyoruz, ekmekleri tamamen doğal ürünlerden yapıyorum. Köyümüzde ekmek yapmayanlar benim yaptığım ekmekten almaya başladılar” diye konuşuyor. Bayramlarda sekiz fırın üretim Kızıyla birlikte Edremit de bir market açtığını ve yaptığı ekmekleri satmaya başladıklarını söyleyen Füruzan Yolalan, günde 35 adet yani bir fırın ekmek yaparak başladığı üretimine bayramlarda sekiz fırına kadar çıktığını diğer günlerde üç fırın ekmek çıkardığını anlatıyor. Bir ekmeği iki kilo hamurdan yaptığını, ekmeğinin tadının ve lezzetinin günden güne daha çok sevilmeye başladığını ifade eden Yolalan, bugünlere nasıl geldiğini şöyle anlatıyor: Türkiye’nin her yerine gidiyor “İnsanlar buradan giderken çocuklarına da ekmek alıyorlar. Hediye olarak götürüyorlar. Büyük kentlerde bu ekmeği bulamadıklarını söylüyorlar. Yaptığım ekşi maya ekmek kolay bozulmuyor. Fazla ekmek alanlar buzdolabında sakladıklarını söylüyorlar ve lezzeti hiç değişmiyor. Benden ekmek alanların birçoğu ile arkadaş olduk bir ekmek alan başka bir arkadaşına beni öneriyor benden ekmek alan sayısı bu şekilde her geçen gün artıyor. Yaptığım ekmek tamamen doğal hiçbir katkı maddesi kullanmıyorum, eski usulle yapıyorum. Türkiye'nin her yerine gidiyor diyebilirim ekmeğim. Karanfilli ve normal ekmek yapıyorum, sakızlı ekmek isteyen müşterilerim sakızı kendisi getiriyor ben de ekmeği öyle yapıyorum. Her çeşit ekmek yapıyorum. Aslında çok fazla talep var ancak ben yalnız çalıştığım için yetişebildiğim kadar yapıyorum. Evimizin bahçesine eşim bir fırın yaptı burada zeytin ağacı odunundan ve zeytin çırpılarından eşim fırını yakıyor ekmekleri burada pişiriyorum. Köyümüz Burhaniye Edremit arasında havaalanına yakın. Uçakla giden müşterilerim önce köye geliyor ekmek alıyor sonra havaalanına gidiyor” diye konuştu.  
Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Bostancı Köyü’nde yaşayan iki çocuk annesi Füruzan Yolalan, hünerli elleriyle yaptığı ekşi mayalı ekmeklerle hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de müşterilerine, damaklarında unutamayacakları bir lezzeti tanıştırıyor.

Evinin bahçesindeki fırınında odun ateşinde pişirdiği ekmekler adeta kapışılıyor. Fırından çıkan buharı tüten sıcacık ekmekleri alabilmek için müşteriler uzun kuyruklar oluşturuyor ve ekmekler kısa sürede tükeniyor.

Beş yıl önce başlayan serüven

Resim önizlemesi

Ekişi maya ekmek yapımını Edremit’ten Bostancı Köyü’ne taşındıktan sonra öğrendiğini anlatan Füruzan Yolalan, komşularının ekşi maya ekmek yaptığını ve muhteşem bir lezzetle tanıştığını söylüyor. Komşularıyla beraber beş yıl önce ekmek işine soyunduklarını belirten Yolalan, “Ekmeğin buğdayını kendi buğdayımızdan yapıyoruz, ekşi mayayı da kendimiz yapıyoruz. Hazır hiçbir ürün almıyoruz, ekmekleri tamamen doğal ürünlerden yapıyorum. Köyümüzde ekmek yapmayanlar benim yaptığım ekmekten almaya başladılar” diye konuşuyor.

Resim önizlemesi

Bayramlarda sekiz fırın üretim

Kızıyla birlikte Edremit de bir market açtığını ve yaptığı ekmekleri satmaya başladıklarını söyleyen Füruzan Yolalan, günde 35 adet yani bir fırın ekmek yaparak başladığı üretimine bayramlarda sekiz fırına kadar çıktığını diğer günlerde üç fırın ekmek çıkardığını anlatıyor. Bir ekmeği iki kilo hamurdan yaptığını, ekmeğinin tadının ve lezzetinin günden güne daha çok sevilmeye başladığını ifade eden Yolalan, bugünlere nasıl geldiğini şöyle anlatıyor:

Resim önizlemesi

Resim önizlemesi

Türkiye’nin her yerine gidiyor

“İnsanlar buradan giderken çocuklarına da ekmek alıyorlar. Hediye olarak götürüyorlar. Büyük kentlerde bu ekmeği bulamadıklarını söylüyorlar. Yaptığım ekşi maya ekmek kolay bozulmuyor. Fazla ekmek alanlar buzdolabında sakladıklarını söylüyorlar ve lezzeti hiç değişmiyor. Benden ekmek alanların birçoğu ile arkadaş olduk bir ekmek alan başka bir arkadaşına beni öneriyor benden ekmek alan sayısı bu şekilde her geçen gün artıyor. Yaptığım ekmek tamamen doğal hiçbir katkı maddesi kullanmıyorum, eski usulle yapıyorum. Türkiye'nin her yerine gidiyor diyebilirim ekmeğim. Karanfilli ve normal ekmek yapıyorum, sakızlı ekmek isteyen müşterilerim sakızı kendisi getiriyor ben de ekmeği öyle yapıyorum. Her çeşit ekmek yapıyorum. Aslında çok fazla talep var ancak ben yalnız çalıştığım için yetişebildiğim kadar yapıyorum. Evimizin bahçesine eşim bir fırın yaptı burada zeytin ağacı odunundan ve zeytin çırpılarından eşim fırını yakıyor ekmekleri burada pişiriyorum. Köyümüz Burhaniye Edremit arasında havaalanına yakın. Uçakla giden müşterilerim önce köye geliyor ekmek alıyor sonra havaalanına gidiyor” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.