GİSİP, GRÜ'ye sert çıktı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.03.2015 - 21:37, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3661+ kez okundu.
 

GİSİP, GRÜ'ye sert çıktı

Giresun Üniversitesi Rektörlüğü tarafından,...
...GİSİP platformunun kurucu üyesi olan Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneğinin (GÜNİDER) yönetim kurulu üyelerine idari (disiplin) soruşturma açılması üzerine Rektörlük önünde toplanan platform üyeleri bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, “Anayasamızın ‘Kişinin Hakları ve Ödevleri’ başlığı altındaki 33. maddesinde düzenlenen esaslar çerçevesinde ‘Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir’ hükmü mevcuttur. Türk Medeni Kanununun 49 ve 50. maddeleri ise, ‘Tüzel kişiler, kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmakla fiil ehliyetini kazanırlar. Tüzel kişilerin iradesi, organları aracılığıyla açıklanır’ hükümlerini içermektedir. Anayasa ve kanunların amir hükümleri kapsamında derneklerin yapmış olduğu faaliyetleri denetleme yetkisinin mahkemelere ait olduğu tartışmasızdır. Bu kapsamda derneklerin suç sayılacak eylem ve işlemlerinde idari soruşturma açılması, gerek idarenin yetki alanı dışında olması gerekse de idari tazyik ve zorlamayla düşünceyi açıklama anlamına gelmesi nedeniyle TCK kapsamında da suç teşkil etmekte ve ayrıca mobbing olarak değerlendirilmektedir. Giresun Sivil İrade Platformu (GİSİP) olarak; Giresun Üniversitesi Rektörlüğünün, GÜNİDER' in yönetim kurulu üyelerine açmış olduğu bu disiplin soruşturmasının sivil toplumun sesini kısmaya ve düşünceyi ifade etmeyi engellemeye dönük haksız ve hadsiz bir girişim olduğunu ve bu tür girişimlerin hedeflenen amaçlarına ulaşamayacağını net bir dille ifade ediyoruz. Bu sebeple -yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla- GİSİP olarak Giresun Üniversitesi Rektörlüğünü kınıyor ve bu soruşturmanın derhal durdurulmasını istiyoruz” denildi.  
Giresun Üniversitesi Rektörlüğü tarafından,...

...GİSİP platformunun kurucu üyesi olan Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneğinin (GÜNİDER) yönetim kurulu üyelerine idari (disiplin) soruşturma açılması üzerine Rektörlük önünde toplanan platform üyeleri bir basın açıklaması yaptılar.

Açıklamada, “Anayasamızın ‘Kişinin Hakları ve Ödevleri’ başlığı altındaki 33. maddesinde düzenlenen esaslar çerçevesinde ‘Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir’ hükmü mevcuttur. Türk Medeni Kanununun 49 ve 50. maddeleri ise, ‘Tüzel kişiler, kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmakla fiil ehliyetini kazanırlar. Tüzel kişilerin iradesi, organları aracılığıyla açıklanır’ hükümlerini içermektedir. Anayasa ve kanunların amir hükümleri kapsamında derneklerin yapmış olduğu faaliyetleri denetleme yetkisinin mahkemelere ait olduğu tartışmasızdır. Bu kapsamda derneklerin suç sayılacak eylem ve işlemlerinde idari soruşturma açılması, gerek idarenin yetki alanı dışında olması gerekse de idari tazyik ve zorlamayla düşünceyi açıklama anlamına gelmesi nedeniyle TCK kapsamında da suç teşkil etmekte ve ayrıca mobbing olarak değerlendirilmektedir. Giresun Sivil İrade Platformu (GİSİP) olarak; Giresun Üniversitesi Rektörlüğünün, GÜNİDER' in yönetim kurulu üyelerine açmış olduğu bu disiplin soruşturmasının sivil toplumun sesini kısmaya ve düşünceyi ifade etmeyi engellemeye dönük haksız ve hadsiz bir girişim olduğunu ve bu tür girişimlerin hedeflenen amaçlarına ulaşamayacağını net bir dille ifade ediyoruz. Bu sebeple -yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla- GİSİP olarak Giresun Üniversitesi Rektörlüğünü kınıyor ve bu soruşturmanın derhal durdurulmasını istiyoruz” denildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.