Sofraların vazgeçilmez lezzeti: Coğrafi İşaret Tescilli ’Çarşamba Pidesi’

ASAYİŞ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.07.2023 - 10:30, Güncelleme: 27.07.2023 - 10:25 2469+ kez okundu.
 

Sofraların vazgeçilmez lezzeti: Coğrafi İşaret Tescilli ’Çarşamba Pidesi’

Sofraların vazgeçilmez lezzeti: Coğrafi İşaret Tescilli ’Çarşamba Pidesi’
Samsun’un Çarşamba ilçesinin simgelerinden biri olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Çarşamba Pidesi, sofraları süsleyen vazgeçilmez lezzet olarak yerini alıyor.Çarşamba ilçesinin bir diğer simgesi Coğrafi İşaret Tescilli Çarşamba Pidesi maharetli ustaların ellerinden geçerek sofraları süsleyen bir lezzet haline geliyor. Pidenin yapılışından bahseden ve pide hazırlığının püf noktalarını anlatan Pide Ustası Oğuzhan Gülşen, "Aşağı yukarı 25 senedir bu işi yapıyorum. Püf noktası unun ve etin kaliteli olmasıdır. Genellikle hayvanın döş eti dediğimiz bölümünü tercih ediyoruz. Pideye lezzetini veren sulu hamur olması ve elde açılması, fırın ateşi veya odun ateşi dediğimiz közden yapılmalı. Çiğ kıyma suyunu hamura salıyor. Özetle ustanın elinin lezzetli olması lazım. Ortalama fırın sıcaklığında 10 dakikada pişmeli. Fakat kapalı pideler diğer pidelere nazaran biraz daha geç pişiyor. Çiğ kıyma olduğu için" dedi.İlçede birçok noktada Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi satışı yapan işletmeciler, ilçe halkı ve ilçe dışından gelen misafirlerin çokça tercih ettiği bir lezzet olduğunu belirtti.
Sofraların vazgeçilmez lezzeti: Coğrafi İşaret Tescilli ’Çarşamba Pidesi’
Samsun’un Çarşamba ilçesinin simgelerinden biri olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Çarşamba Pidesi, sofraları süsleyen vazgeçilmez lezzet olarak yerini alıyor.
Çarşamba ilçesinin bir diğer simgesi Coğrafi İşaret Tescilli Çarşamba Pidesi maharetli ustaların ellerinden geçerek sofraları süsleyen bir lezzet haline geliyor. Pidenin yapılışından bahseden ve pide hazırlığının püf noktalarını anlatan Pide Ustası Oğuzhan Gülşen, "Aşağı yukarı 25 senedir bu işi yapıyorum. Püf noktası unun ve etin kaliteli olmasıdır. Genellikle hayvanın döş eti dediğimiz bölümünü tercih ediyoruz. Pideye lezzetini veren sulu hamur olması ve elde açılması, fırın ateşi veya odun ateşi dediğimiz közden yapılmalı. Çiğ kıyma suyunu hamura salıyor. Özetle ustanın elinin lezzetli olması lazım. Ortalama fırın sıcaklığında 10 dakikada pişmeli. Fakat kapalı pideler diğer pidelere nazaran biraz daha geç pişiyor. Çiğ kıyma olduğu için" dedi.
İlçede birçok noktada Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi satışı yapan işletmeciler, ilçe halkı ve ilçe dışından gelen misafirlerin çokça tercih ettiği bir lezzet olduğunu belirtti.

Samsun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.