Giresun’da pazara iner inmez bitiyor

EKONOMİ 11.10.2023 - 11:49, Güncelleme: 11.10.2023 - 11:57 20689+ kez okundu.
 

Giresun’da pazara iner inmez bitiyor

Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi olarak bilinen altın çilek, Giresun'da pazara iner inmez bitiyor.
Faydaları saymakla bitmeyen, anti kanser etkisi ile bilinen Altın Çilek’e bölge halkı tarafından yoğun ilgi gösteriliyor. Giresun’un Bulancak ilçesine bağlı Kuşluhan Köyünde üretilen Altın çileğin ana vatanı Güney Amerika olarak bilinirken ticari adı ‘Golden berry’ olarak kayıtlara geçen meyve ülkemizde altın çilek adıyla satışa sunuluyor. Akdeniz ve Ege bölgesinden sonra Karadeniz bölgesinde de son yıllarda popülerliği artan altın çilek kilosu 400 liradan alıcı buluyor. Tadını ve faydalarını bilen vatandaşlar gramla aldıkları Altın Çileği her hafta takip ederek az miktarda satışa sunulan bu lezzetli meyveyi pazara gelir gelmez tüketiyorlar. Altın çilek, taze olarak tüketilebileceği gibi reçel, marmelat, kurutulmuş meyve veya salata gibi farklı şekillerde de vatandaşlar tarafından kullanılabilir. Altın çilek, sağlık açısından pek çok faydası olan bir meyvedir. Antioksidan oranı yüksek olduğu için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Şeker hastaları için de uygun bir besin kaynağıdır, çünkü kan şekerini dengeler ve lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir. Altın çilek aynı zamanda kilo kontrolüne yardımcı olur, çünkü metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını artırır. Altın çilek, içerdiği B ve C vitaminleri ile beyin sağlığını destekler, hafızayı güçlendirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Altın çileğin içinde bulunan fitosteroller, wittanolidler ve physalinsler gibi biyoaktif bileşikler, anti-inflamatuar, antimikrobiyal, anti tümör, immüno-modülatör ve antiparaziter özelliklere sahiptir. Bu bileşikler sayesinde altın çilek, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu bir rol oynar. Altın çilek, A vitamini kaynağıdır ve bu vitaminden gelen ß-karoten pigmenti ile turuncu renge sahiptir. C vitamini ise, serbest radikallerin dokulara zarar vermesini önleyerek anti-kanser etki gösterir. Fenolik asit içeriği de altın çileğin kansere karşı koruyucu bir meyve olduğunu kanıtlar niteliktedir. Altın çilek, hem lezzetli hem de sağlıklı bir meyvedir ve düzenli olarak tüketilmesi önerilir.  
Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi olarak bilinen altın çilek, Giresun'da pazara iner inmez bitiyor.

Faydaları saymakla bitmeyen, anti kanser etkisi ile bilinen Altın Çilek’e bölge halkı tarafından yoğun ilgi gösteriliyor.

Giresun’un Bulancak ilçesine bağlı Kuşluhan Köyünde üretilen Altın çileğin ana vatanı Güney Amerika olarak bilinirken ticari adı ‘Golden berry’ olarak kayıtlara geçen meyve ülkemizde altın çilek adıyla satışa sunuluyor.

Akdeniz ve Ege bölgesinden sonra Karadeniz bölgesinde de son yıllarda popülerliği artan altın çilek kilosu 400 liradan alıcı buluyor.

Tadını ve faydalarını bilen vatandaşlar gramla aldıkları Altın Çileği her hafta takip ederek az miktarda satışa sunulan bu lezzetli meyveyi pazara gelir gelmez tüketiyorlar. Altın çilek, taze olarak tüketilebileceği gibi reçel, marmelat, kurutulmuş meyve veya salata gibi farklı şekillerde de vatandaşlar tarafından kullanılabilir.

Altın çilek, sağlık açısından pek çok faydası olan bir meyvedir. Antioksidan oranı yüksek olduğu için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Şeker hastaları için de uygun bir besin kaynağıdır, çünkü kan şekerini dengeler ve lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir. Altın çilek aynı zamanda kilo kontrolüne yardımcı olur, çünkü metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını artırır. Altın çilek, içerdiği B ve C vitaminleri ile beyin sağlığını destekler, hafızayı güçlendirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Altın çileğin içinde bulunan fitosteroller, wittanolidler ve physalinsler gibi biyoaktif bileşikler, anti-inflamatuar, antimikrobiyal, anti tümör, immüno-modülatör ve antiparaziter özelliklere sahiptir. Bu bileşikler sayesinde altın çilek, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu bir rol oynar. Altın çilek, A vitamini kaynağıdır ve bu vitaminden gelen ß-karoten pigmenti ile turuncu renge sahiptir. C vitamini ise, serbest radikallerin dokulara zarar vermesini önleyerek anti-kanser etki gösterir. Fenolik asit içeriği de altın çileğin kansere karşı koruyucu bir meyve olduğunu kanıtlar niteliktedir. Altın çilek, hem lezzetli hem de sağlıklı bir meyvedir ve düzenli olarak tüketilmesi önerilir.

 

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.