Fındıkta Devlet Destekli Tarım Sigortası (TARSİM) Yapılmalı!

GÜNDEM 21.12.2023 - 12:27, Güncelleme: 21.12.2023 - 12:31 3467+ kez okundu.
 

Fındıkta Devlet Destekli Tarım Sigortası (TARSİM) Yapılmalı!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta yaşanan zirai riskleri önlemek ve korumak için çiftçilerin TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) yaptırmalarını öneriyor.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden TARSiM sigortası ile ilgili yapılan açıklamada; “Özellikle Karadeniz bölgesinde küresel ısınma ile birlikte iklim ve ani sıcaklık değişimlerinin fındık üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır ki, fındıkta don riskinin en fazla görüldüğü aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederse, bu durum bazı bölgelerde fındıkta erken uyanmayı tetikleyebilir. Ani sıcaklık düşüşleri ile de kış aylarında çiçeklenen fındık bitkisinde ortalama -2 ile -8 derecelerde hasar tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Hasarın etkisi, yaşanan sıcaklığın düşüşü ve sıcaklık düşüşünün süresine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yağan kar esasında fındık için faydalı olarak görülse de sonrasında yaşanabilecek olası don olayları rekolte üzerinde önemli bir tehdide neden olduğu unutulmamalıdır. Fındık üreticilerinin don riskine karşı alabileceği önlemlerin başında tarım sigortası yaptırmaları gelmektedir. Sigorta işlemleri yapıldığı günden 7 gün sonra devreye girmekte olup geç kalınmadan 03 Mart 2024 tarihinden önce sigortanın yapılması gerekmektedir. Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede belirtilen primin %50'si devlet tarafından karşılanmaktadır. Bitkisel Ürünlerin Sigorta yaptırılması konusunda çok fazla değişkenin olduğundan, bitkisel ürün sigortası yaptırılırken; ürünün yetiştirildiği bahçenin konumu, yükselti, ürünün çeşidi, ürünün verimi önem arz etmektedir. Don olayı teminatında ise primin 2/3'ü devlet tarafından yatırılmaktadır.” İfadeleri kullanıldı.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta yaşanan zirai riskleri önlemek ve korumak için çiftçilerin TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) yaptırmalarını öneriyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden TARSiM sigortası ile ilgili yapılan açıklamada; “Özellikle Karadeniz bölgesinde küresel ısınma ile birlikte iklim ve ani sıcaklık değişimlerinin fındık üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır ki, fındıkta don riskinin en fazla görüldüğü aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederse, bu durum bazı bölgelerde fındıkta erken uyanmayı tetikleyebilir. Ani sıcaklık düşüşleri ile de kış aylarında çiçeklenen fındık bitkisinde ortalama -2 ile -8 derecelerde hasar tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Hasarın etkisi, yaşanan sıcaklığın düşüşü ve sıcaklık düşüşünün süresine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yağan kar esasında fındık için faydalı olarak görülse de sonrasında yaşanabilecek olası don olayları rekolte üzerinde önemli bir tehdide neden olduğu unutulmamalıdır.

Fındık üreticilerinin don riskine karşı alabileceği önlemlerin başında tarım sigortası yaptırmaları gelmektedir. Sigorta işlemleri yapıldığı günden 7 gün sonra devreye girmekte olup geç kalınmadan 03 Mart 2024 tarihinden önce sigortanın yapılması gerekmektedir.

Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede belirtilen primin %50'si devlet tarafından karşılanmaktadır. Bitkisel Ürünlerin Sigorta yaptırılması konusunda çok fazla değişkenin olduğundan, bitkisel ürün sigortası yaptırılırken; ürünün yetiştirildiği bahçenin konumu, yükselti, ürünün çeşidi, ürünün verimi önem arz etmektedir. Don olayı teminatında ise primin 2/3'ü devlet tarafından yatırılmaktadır.” İfadeleri kullanıldı.

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.