Uzmanından boyundaki kitlelere karşı uyarı

SAĞLIK (AA) - Anadolu Ajansı | 19.01.2024 - 09:56, Güncelleme: 19.01.2024 - 10:15 5381+ kez okundu.
 

Uzmanından boyundaki kitlelere karşı uyarı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül: "Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri öyküsü olan ve yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda ayırıcı tanı için, hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır" dedi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül, boyun bölgesinde olabilecek kitleler hakkında bilgi verdi. Hastaneden yapılan açıklamaya göre, boyun lenf bezleri, vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistem (Akkan) adlı bağışıklık sisteminin bir parçası. Açıklamada görüşlerine yer verilen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gül, boyunda yüzeysel ve derin yerleşimli olmak üzere 200-300 kadar lenf bezesi olduğuna dikkati çekerek, lenf bezlerinin boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaştığını belirtti. Gül, boyundaki lenf bezelerinin lenf kanseri (Lenfoma) olarak gelişebildiği gibi ağız, boğaz, gırtlak ve tiroid kanserleri de boyundaki bezelere yayılarak boyunda kitle şeklinde bulgu verebildiğini aktardı. "Yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir" Aylin Gül, boyunda ele gelen beze olduğunda kişilerin endişeye kapılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Çünkü solunum yolu enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, tükürük bezi taşları ya da enfeksiyonları da buradaki bezelerde geçici büyüme yapabilir. Ancak birkaç haftadan uzun süren, küçülmeyen hatta büyüyen boyun kitleleri kanser için şüphelidir. Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri öyküsü olan ve yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda ayırıcı tanı için, hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır."
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül: "Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri öyküsü olan ve yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda ayırıcı tanı için, hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır" dedi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül, boyun bölgesinde olabilecek kitleler hakkında bilgi verdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, boyun lenf bezleri, vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistem (Akkan) adlı bağışıklık sisteminin bir parçası.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gül, boyunda yüzeysel ve derin yerleşimli olmak üzere 200-300 kadar lenf bezesi olduğuna dikkati çekerek, lenf bezlerinin boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaştığını belirtti.

Gül, boyundaki lenf bezelerinin lenf kanseri (Lenfoma) olarak gelişebildiği gibi ağız, boğaz, gırtlak ve tiroid kanserleri de boyundaki bezelere yayılarak boyunda kitle şeklinde bulgu verebildiğini aktardı.

"Yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir"

Aylin Gül, boyunda ele gelen beze olduğunda kişilerin endişeye kapılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çünkü solunum yolu enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, tükürük bezi taşları ya da enfeksiyonları da buradaki bezelerde geçici büyüme yapabilir. Ancak birkaç haftadan uzun süren, küçülmeyen hatta büyüyen boyun kitleleri kanser için şüphelidir. Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri öyküsü olan ve yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda ayırıcı tanı için, hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır."

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.