FINDIK, AFET KAPSAMINA ALINMALI

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.04.2014 - 23:10, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3637+ kez okundu.
 

FINDIK, AFET KAPSAMINA ALINMALI

Bulancak'ta bir araya gelen Ziraat Odası Başkanları,...
...İl Koordinasyon Kurulu’nda yaşanan don olayı ile fındığın yanmasının bölge açısından önem arz ettiğini söyleyerek, gerekli girişimleri başlattıklarını kaydettiler     Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Giresun ve yöresinde 2014 ürününde afet boyutunda hasarın oluştuğunu söyleyerek, “150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don nedeniyle fındıkta hasar mevcut. Biz 2014 ürünü fındığının genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi. Yaman, Bulancak’ta yapılan Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 29-30 ve 31 Mart geceleri oluşan zirai donun yeni mahsul fındık ürününe zarar verdiğini söyledi. Zararların oluşmasının ardından Ziraat Odalarının bulundukları bölgelerdeki bahçelerde hasar tespit çalışmaları başlattıklarını ifade eden Yaman, “Bugün yaptığımız toplantı ile odalarımızın yaptığı incelemelerin sonuçlarını değerlendirdik. Bu verileri bir rapor haline getirerek TZOB ve ilgili bakanlıklara ulaştıracağız” diye konuştu. Zirai don nedeniyle 0-100 rakımda bile yüzde 30 ürün kaybının söz konusu olduğunu ifade eden Yaman, “100-150 rakım arasında yüzde 30-40, 150-250 rakım arasında yüzde 70-90 ve 250 üzeri rakımlarında 90-100 yeni mahsul fındığında zarar mevcut. İç kesimde kalan ilçelerimiz de ise, coğrafi şartlardan dolayı zararın boyutu daha büyük. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte zararların boyutu daha da yukarılara çıkacaktır” şeklinde konuştu. Fındık ürününde adeta afetin yaşandığını aktaran ve bu nedenle 2014 ürünü fındığının afet kapsamına alınmasını istediklerini belirten Yaman, şöyle konuştu; “Zirai don nedeniyle üründe oluşan hasarlar üreticiyi mağdur edecektir. Bu nedenle 2014 ürünü fındığımızın genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Üreticilerimize zararlarının giderici afet kapsamında ödemelerin yapılmasını, üreticilerimizin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz” Giresun ve yöresinde fındık ürünü gibi kivi ve çay da da ciddi hasarlarının oluştuğuna işaret eden Yaman, hem fındık, hem de kivi ve çay üreticilerinin zararlarının giderilmesi noktasında önümüzdeki günlerde ciddi çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi. Bulancak Ziraat Odasın’da yapılan toplantıya, Giresun’da bulunan Ziraat Odaları Başkanları katıldı.
Bulancak'ta bir araya gelen Ziraat Odası Başkanları,...

...İl Koordinasyon Kurulu’nda yaşanan don olayı ile fındığın yanmasının bölge açısından önem arz ettiğini söyleyerek, gerekli girişimleri başlattıklarını kaydettiler

 

 

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Giresun ve yöresinde 2014 ürününde afet boyutunda hasarın oluştuğunu söyleyerek, “150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don nedeniyle fındıkta hasar mevcut. Biz 2014 ürünü fındığının genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi.

Yaman, Bulancak’ta yapılan Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 29-30 ve 31 Mart geceleri oluşan zirai donun yeni mahsul fındık ürününe zarar verdiğini söyledi.

Zararların oluşmasının ardından Ziraat Odalarının bulundukları bölgelerdeki bahçelerde hasar tespit çalışmaları başlattıklarını ifade eden Yaman, “Bugün yaptığımız toplantı ile odalarımızın yaptığı incelemelerin sonuçlarını değerlendirdik. Bu verileri bir rapor haline getirerek TZOB ve ilgili bakanlıklara ulaştıracağız” diye konuştu.

Zirai don nedeniyle 0-100 rakımda bile yüzde 30 ürün kaybının söz konusu olduğunu ifade eden Yaman, “100-150 rakım arasında yüzde 30-40, 150-250 rakım arasında yüzde 70-90 ve 250 üzeri rakımlarında 90-100 yeni mahsul fındığında zarar mevcut. İç kesimde kalan ilçelerimiz de ise, coğrafi şartlardan dolayı zararın boyutu daha büyük. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte zararların boyutu daha da yukarılara çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Fındık ürününde adeta afetin yaşandığını aktaran ve bu nedenle 2014 ürünü fındığının afet kapsamına alınmasını istediklerini belirten Yaman, şöyle konuştu; “Zirai don nedeniyle üründe oluşan hasarlar üreticiyi mağdur edecektir. Bu nedenle 2014 ürünü fındığımızın genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Üreticilerimize zararlarının giderici afet kapsamında ödemelerin yapılmasını, üreticilerimizin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz”

Giresun ve yöresinde fındık ürünü gibi kivi ve çay da da ciddi hasarlarının oluştuğuna işaret eden Yaman, hem fındık, hem de kivi ve çay üreticilerinin zararlarının giderilmesi noktasında önümüzdeki günlerde ciddi çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bulancak Ziraat Odasın’da yapılan toplantıya, Giresun’da bulunan Ziraat Odaları Başkanları katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.