Üretici bu yıl fındığa hasret!

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.08.2016 - 09:58, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3710+ kez okundu.
 

Üretici bu yıl fındığa hasret!

2016 yılı fındık hasadı için 1 Ağustos itibarıyla bahçeye giren üretici...
...tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşadı. Fındık yok denilecek kadar az. Geçen yıl bir ton civarında fındık hasadı yapan üreticinin bu yıl 100 kilo fındığı varla yok arasında. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 468 bin tonun çok altında bir rekolte bekleniyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 yılının fındık üreticisi açısından kara bir yıl olduğunu ifada etti. Fındık üreticisinin büyük bir ürün kaybıyla karşı karşıya bulunduğunun altını çizen Karan, geçen yıla oranla 10’da bir oranında ürün bulunduğunu kaydetti. Karan, 1 Ağustos’tan itibaren hasada başlayan üreticilerin bahçede fındık arar olduğunu, soğlama yapar gibi fındık topladığını, hasadın çok kısa sürdüğünü, çuvala giren fındığın emek dahi korutmadığını belirtti. Fındık hasadındaki son durumu değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Karan şunları söyledi; "Üreticilerimiz bu yıl fındık olmadığını ifade etmektedir. Çok kötü bir hasat dönemi geçirdiklerini belirten üreticilerimiz, geçen yıl en az bir ton fındık topladıkları bahçelerde bu yıl 100 kilonun altında fındık çıktığını söylemektedir. Haziran ayının sona kadar görülen fındıktan eser kalmadığını aktaran üreticilerimiz, ürünün buharlaşıp kayıp olduğunu, bu yıl harmanların boş kaldığını kaydetmekte. Şu günlerde fındık harmanları dolup taşması gerekirken çimen bağladığını söyleyen üreticilerimiz bu yıl biz fındığa, fındık bize hasret diyor" 'OLMAYAN FINDIKTA FİYAT BEKLENTİSİ BÜYÜK' Birçok üreticinin erkenden hasadını tamamlayarak olan fındığını çuvalladığını vurgulayan Karan, “Pazara bir kilo fındık inmiyor. Fındıkta bu yıl fiyat beklentisi çok büyük. Şuanda 12 lira civarında işlem gören fındık fiyatına kimse kulak dahi vermek istemiyor.  Üretici bu fiyatı beğenmiyor. Şimdiden telaffuz edilen rakamlar oldukça yüksek diyebiliriz. Üretici bu yıl az olan ürünün iyi bir fiyattan paraya çevirmek istiyor. Zaten başka türlüde maliyetini dahi karşılayacak gibi görünmüyor. Bazı kesimler tarafından fındık fiyatlarının 15 lirayı çok rahat göreceği, bunun üzerindeki rakamları hiç kimsenin kestiremeyeceğini ifade edilmeye başlanıldı. Bu sezon fındık fiyatını üretici kendi belirleyecek çünkü güç onların elinde. Bir kilo fındık altın kadar değerli" dedi.  
2016 yılı fındık hasadı için 1 Ağustos itibarıyla bahçeye giren üretici...

...tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşadı. Fındık yok denilecek kadar az. Geçen yıl bir ton civarında fındık hasadı yapan üreticinin bu yıl 100 kilo fındığı varla yok arasında. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 468 bin tonun çok altında bir rekolte bekleniyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 yılının fındık üreticisi açısından kara bir yıl olduğunu ifada etti. Fındık üreticisinin büyük bir ürün kaybıyla karşı karşıya bulunduğunun altını çizen Karan, geçen yıla oranla 10’da bir oranında ürün bulunduğunu kaydetti. Karan, 1 Ağustos’tan itibaren hasada başlayan üreticilerin bahçede fındık arar olduğunu, soğlama yapar gibi fındık topladığını, hasadın çok kısa sürdüğünü, çuvala giren fındığın emek dahi korutmadığını belirtti.

Fındık hasadındaki son durumu değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Karan şunları söyledi;

"Üreticilerimiz bu yıl fındık olmadığını ifade etmektedir. Çok kötü bir hasat dönemi geçirdiklerini belirten üreticilerimiz, geçen yıl en az bir ton fındık topladıkları bahçelerde bu yıl 100 kilonun altında fındık çıktığını söylemektedir. Haziran ayının sona kadar görülen fındıktan eser kalmadığını aktaran üreticilerimiz, ürünün buharlaşıp kayıp olduğunu, bu yıl harmanların boş kaldığını kaydetmekte. Şu günlerde fındık harmanları dolup taşması gerekirken çimen bağladığını söyleyen üreticilerimiz bu yıl biz fındığa, fındık bize hasret diyor"

'OLMAYAN FINDIKTA FİYAT BEKLENTİSİ BÜYÜK'

Birçok üreticinin erkenden hasadını tamamlayarak olan fındığını çuvalladığını vurgulayan Karan, “Pazara bir kilo fındık inmiyor. Fındıkta bu yıl fiyat beklentisi çok büyük. Şuanda 12 lira civarında işlem gören fındık fiyatına kimse kulak dahi vermek istemiyor.  Üretici bu fiyatı beğenmiyor. Şimdiden telaffuz edilen rakamlar oldukça yüksek diyebiliriz. Üretici bu yıl az olan ürünün iyi bir fiyattan paraya çevirmek istiyor. Zaten başka türlüde maliyetini dahi karşılayacak gibi görünmüyor. Bazı kesimler tarafından fındık fiyatlarının 15 lirayı çok rahat göreceği, bunun üzerindeki rakamları hiç kimsenin kestiremeyeceğini ifade edilmeye başlanıldı. Bu sezon fındık fiyatını üretici kendi belirleyecek çünkü güç onların elinde. Bir kilo fındık altın kadar değerli" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.