ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI!

GÜNDEM 07.12.2020 - 16:58, Güncelleme: 07.12.2020 - 20:35 3198+ kez okundu.
 

ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI!

16 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de de görülen ve şuana kadar ülkemizde 14 bin 900 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 salgını her yönüyle etkisini sürdürmeye devam ediyor.
Türkiye’de 19 milyon 691 bin 845 kişiye test yapılırken, toplam 539 bin 291 kişiye pozitif tanısı konuldu. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle Türkiye’de 16 Mart’tan bu yana 14 bin 900 kişi ise hayatını kaybetti. Ülke genelinde hızla artış gösteren ve her geçen gün vaka sayısı ve vefat sayıları artarken sağlık sorunundan sonra en büyük sorun da ekonomi olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bu kapsamda 20 Kasım’da alınan yeni kararlar doğrultusunda ekonomiyi doğrudan etkileyen lokanta, cafe ve restaurantların paket servise geçmesi, kıraathanelerin kapalı halinin devam etmesi ve son olarak da sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması ile esnaflar doğrudan etkilenmeye devam ediyor. Salgının ardından açıklanan kredi imkanları ile günü kapatan bir çok esnaf ödeme zamanı olan Kasım ayında da yeniden iş kaybı yaşamasıyla zor günlerin bir türlü geçmediğini ifade ettiler. ‘NEREYE KADAR BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEK’ Bulancak Cumhuriyet Meydanında faaliyet gösteren Meydan Lokantası sahibi Orhan Bilgiç 20 Kasım’da alınan karar doğrulusunda iş yerini kapatmak durumunda kaldığını ifade ederek, salgın nedeniyle alınan yeni tedbirler kapsamında 19 Kasım 2020 tarihinden itibaren lokantasının kapalı olduğunu söyledi. Ekonomik sıkıntıların her gecen gün artığını kaydeden Bilgiç, “Yanımızda 8 kişi istihdam ediyorduk. Alınan kararlar doğrultusunda 19 Kasım’da işyerimizi kapatmak durumunda kaldık. Yaklaşık 1 aydır işyerimizde çalışan arkadaşlarımız Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanıyor. Fakat bu ne onlara yetiyor ne ailelerine. Biz kendimizi zaten saymıyoruz. Dükkanlarımız kapalı. Nereye kadar bu şekilde devam edecek bilmiyoruz” dedi. ‘BİR KİŞİNİN BİLE MASRAFI ÇIKMIYOR’ Bulancak’ta çay ocağı işleten Sebahattin Demir ise, “1 Aralık 2020 tarihi itibarı ile çay ocaklarında müşteri alınmayacağının açıklanmasının ardından sadece esnaf müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bu da işletmenin masraflarını karşılamaya yetmiyor. Bizler günü birlik çay satarak rızkımızı kazanan insanlarız. İşyerimde eşim ve kızımla çalışıyorum. Bırakın işletmenin masrafını bir kişinin bile masrafı çıkmıyor ne yazık ki. Elbette insan sağlığı önemli fakat yetkililerin bir an önce bir çözüm önerisi bulması gerekiyor” dedi. ‘ZOR DURUMA DÜŞTÜK’  Kıraathanelere ve çay ocaklarına toptan ve perakende tedarikçilik yapan Üstün Pazarlama sahibi Erdinç Üstün ise, “Sadece Bulancak’a değil, birçok bölgeye tedarikçilik yapıyoruz. Kısıtlamalar en çok yeme içme sektörü, kıraathaneler, cafeler ve çay ocaklarını vurdu. Burada insanlar günübirlik çalışıyorlar. Kısıtlama kapsamında birçok kıraathane kapatıldı. Burada çalışan insanlar neredeyse aç kaldı. Malum bizde tedarikçiler olarak zor duruma düştük. Belli bir yere kadar gücümüz nispetinde idare etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
16 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de de görülen ve şuana kadar ülkemizde 14 bin 900 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 salgını her yönüyle etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye’de 19 milyon 691 bin 845 kişiye test yapılırken, toplam 539 bin 291 kişiye pozitif tanısı konuldu. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle Türkiye’de 16 Mart’tan bu yana 14 bin 900 kişi ise hayatını kaybetti.

Ülke genelinde hızla artış gösteren ve her geçen gün vaka sayısı ve vefat sayıları artarken sağlık sorunundan sonra en büyük sorun da ekonomi olarak karşımıza çıkmaya başladı.

Bu kapsamda 20 Kasım’da alınan yeni kararlar doğrultusunda ekonomiyi doğrudan etkileyen lokanta, cafe ve restaurantların paket servise geçmesi, kıraathanelerin kapalı halinin devam etmesi ve son olarak da sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması ile esnaflar doğrudan etkilenmeye devam ediyor.

Salgının ardından açıklanan kredi imkanları ile günü kapatan bir çok esnaf ödeme zamanı olan Kasım ayında da yeniden iş kaybı yaşamasıyla zor günlerin bir türlü geçmediğini ifade ettiler.

‘NEREYE KADAR BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEK’

Bulancak Cumhuriyet Meydanında faaliyet gösteren Meydan Lokantası sahibi Orhan Bilgiç 20 Kasım’da alınan karar doğrulusunda iş yerini kapatmak durumunda kaldığını ifade ederek, salgın nedeniyle alınan yeni tedbirler kapsamında 19 Kasım 2020 tarihinden itibaren lokantasının kapalı olduğunu söyledi.

Ekonomik sıkıntıların her gecen gün artığını kaydeden Bilgiç, “Yanımızda 8 kişi istihdam ediyorduk. Alınan kararlar doğrultusunda 19 Kasım’da işyerimizi kapatmak durumunda kaldık. Yaklaşık 1 aydır işyerimizde çalışan arkadaşlarımız Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanıyor. Fakat bu ne onlara yetiyor ne ailelerine. Biz kendimizi zaten saymıyoruz. Dükkanlarımız kapalı. Nereye kadar bu şekilde devam edecek bilmiyoruz” dedi.

‘BİR KİŞİNİN BİLE MASRAFI ÇIKMIYOR’

Bulancak’ta çay ocağı işleten Sebahattin Demir ise, “1 Aralık 2020 tarihi itibarı ile çay ocaklarında müşteri alınmayacağının açıklanmasının ardından sadece esnaf müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bu da işletmenin masraflarını karşılamaya yetmiyor. Bizler günü birlik çay satarak rızkımızı kazanan insanlarız. İşyerimde eşim ve kızımla çalışıyorum. Bırakın işletmenin masrafını bir kişinin bile masrafı çıkmıyor ne yazık ki. Elbette insan sağlığı önemli fakat yetkililerin bir an önce bir çözüm önerisi bulması gerekiyor” dedi.

ZOR DURUMA DÜŞTÜK’ 

Kıraathanelere ve çay ocaklarına toptan ve perakende tedarikçilik yapan Üstün Pazarlama sahibi Erdinç Üstün ise, “Sadece Bulancak’a değil, birçok bölgeye tedarikçilik yapıyoruz. Kısıtlamalar en çok yeme içme sektörü, kıraathaneler, cafeler ve çay ocaklarını vurdu. Burada insanlar günübirlik çalışıyorlar. Kısıtlama kapsamında birçok kıraathane kapatıldı. Burada çalışan insanlar neredeyse aç kaldı. Malum bizde tedarikçiler olarak zor duruma düştük. Belli bir yere kadar gücümüz nispetinde idare etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.