Giresun Basın Tarihi kitabı çıktı

KÜLTÜR 06.12.2021 - 17:34, Güncelleme: 06.12.2021 - 17:34 6310+ kez okundu.
 

Giresun Basın Tarihi kitabı çıktı

Giresunlu araştırmacı yazar emekli öğretmen H. Gazi Menteşoğlu ile Ömer Erden Menteşeoğlu’nun yazdığı “Giresun Basın Tarihi" adlı kitabı yayınlandı.
11-19 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan Giresun Kitap Fuarında da okurlar ile de buluşacak. Kitap hakkında yapılan açıklamada H. Gazi Menteşeoğlu, “1980 yılında kitaplaştırılmak üzere hazırlanan ancak yarım kalan Giresun Basın Tarihi notları 169 sayfadan oluşmaktaydı. 1908 Yılından başlayan ana dosyada. 2 adet orijinal Işık Gazetesi ve Yeşilgiresun Gazetesi arşivinden sağlanan 11 adet Osmanlıca gazete fotokopileri bulunmaktaydı. Kullanılan fotoğraf sayısı ise 33 adetti. 2019 yılından bu yana yaptığım çalışmalar neticesinde 169 sayfadan 328 sayfaya ulaşan eserde ise, 87’si Osmanlıca olmak üzere toplamda 114 adet gazete ve dergi kullanılmıştır. Ayrıca 1910-1928 yılları arasında Giresun Matbaalarında yayınlanan 12 adet Osmanlıca kitap olmak üzere biyografileri verilen kişilerin eserleriyle toplamda 19 adet kitap kapağı eklenmiştir. 33 adet olan fotoğraf sayısı ise şu an 93 adettir. Bunların dışında toplamda 72 adette muhtelif gazete ve dergilerin künye bölümleri ile dönemin şimşir, bakır ve çinko klişeleri eklenmiştir. Biyografisi verilen Giresun Basın tarihine emek veren gazeteci ve yazar sayısı ise 24'den 48 kişiye yükseltilmiştir. Bu biyografilerin birçoğuna ulaşmak günümüzde yapılacak çalışmalarla mümkün değildir. Bu nedenle önemli bir kaynak niteliğindedir.  Eserin kitaba dönüştürülmesinde manevi desteklerinin yanında; çok kıymetli ve nadir fotoğraf, belge ve gazete arşivlerini açan, eşsiz gazete kütüphanesinden faydalanmamıza izin veren Yeşilgiresun Gazetesi sahibi Öğütçü ailesine teşekkürü tüm içtenliklerimle borç bilirim. Osman Fikret Topallı beyefendinin Giresun Basın Tarihi notlarının yayınlanmak üzere, torunu Dr. Ruşen Topallı tarafından günümüz Türkçesine çevriliyor olmasına rağmen; yayımlanmamış notlardan, arşivlerindeki fotoğraf ve gazetelerden kitabımıza katkı sağlayan Topallı ailesine, Osmanlıca gazete ve belgelerin okunmasında daha önceki kitaplarımızda olduğu gibi bugün de ilgilerini esirgemeyen Prof. Dr. Sezai Balcı’ya, kitabın baskı öncesi tashih işlemlerinde emek veren Doç. Dr. Hatem Türk, Öğr. Gör. Mevlüt Kaya ve Murat Bıyık’a, yol göstericiliği ve manevi desteğini her zaman yanımda hissettiğim kıymetli ağabeyim Ahmet Hamdi Öğütçü’ye teşekkür ediyorum. Birçok belediyenin gereksiz olarak gördüğü kültür yayınlarını gündemine alarak kültürel anlamda önemli çalışmalara imza atan Giresun Belediyesi, şehrin çehresini değiştirdiği kadar kültür miraslarına da sahip çıkmaktadır. Göreve geldikleri ilk günden bu yana kültür yayınları konusunda hassasiyet göstererek şehrin tarihine ışık tutan eserlere değer veren ve yayın listesine alarak yayınlayan Belediye Başkanımız Aytekin Şenlikoğlu ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu eserin ana hatlarını bizlere bırakan Ömer Erden Menteşeoğlu ve büyük çoğunluğu şu an hayatta olmayan kaynak kişileri şükran ve rahmetle anmayı vefa borcu biliyorum” dedi.
Giresunlu araştırmacı yazar emekli öğretmen H. Gazi Menteşoğlu ile Ömer Erden Menteşeoğlu’nun yazdığı “Giresun Basın Tarihi" adlı kitabı yayınlandı.

11-19 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan Giresun Kitap Fuarında da okurlar ile de buluşacak. Kitap hakkında yapılan açıklamada H. Gazi Menteşeoğlu, “1980 yılında kitaplaştırılmak üzere hazırlanan ancak yarım kalan Giresun Basın Tarihi notları 169 sayfadan oluşmaktaydı. 1908 Yılından başlayan ana dosyada. 2 adet orijinal Işık Gazetesi ve Yeşilgiresun Gazetesi arşivinden sağlanan 11 adet Osmanlıca gazete fotokopileri bulunmaktaydı. Kullanılan fotoğraf sayısı ise 33 adetti. 2019 yılından bu yana yaptığım çalışmalar neticesinde 169 sayfadan 328 sayfaya ulaşan eserde ise, 87’si Osmanlıca olmak üzere toplamda 114 adet gazete ve dergi kullanılmıştır. Ayrıca 1910-1928 yılları arasında Giresun Matbaalarında yayınlanan 12 adet Osmanlıca kitap olmak üzere biyografileri verilen kişilerin eserleriyle toplamda 19 adet kitap kapağı eklenmiştir. 33 adet olan fotoğraf sayısı ise şu an 93 adettir. Bunların dışında toplamda 72 adette muhtelif gazete ve dergilerin künye bölümleri ile dönemin şimşir, bakır ve çinko klişeleri eklenmiştir. Biyografisi verilen Giresun Basın tarihine emek veren gazeteci ve yazar sayısı ise 24'den 48 kişiye yükseltilmiştir. Bu biyografilerin birçoğuna ulaşmak günümüzde yapılacak çalışmalarla mümkün değildir. Bu nedenle önemli bir kaynak niteliğindedir.  Eserin kitaba dönüştürülmesinde manevi desteklerinin yanında; çok kıymetli ve nadir fotoğraf, belge ve gazete arşivlerini açan, eşsiz gazete kütüphanesinden faydalanmamıza izin veren Yeşilgiresun Gazetesi sahibi Öğütçü ailesine teşekkürü tüm içtenliklerimle borç bilirim. Osman Fikret Topallı beyefendinin Giresun Basın Tarihi notlarının yayınlanmak üzere, torunu Dr. Ruşen Topallı tarafından günümüz Türkçesine çevriliyor olmasına rağmen; yayımlanmamış notlardan, arşivlerindeki fotoğraf ve gazetelerden kitabımıza katkı sağlayan Topallı ailesine, Osmanlıca gazete ve belgelerin okunmasında daha önceki kitaplarımızda olduğu gibi bugün de ilgilerini esirgemeyen Prof. Dr. Sezai Balcı’ya, kitabın baskı öncesi tashih işlemlerinde emek veren Doç. Dr. Hatem Türk, Öğr. Gör. Mevlüt Kaya ve Murat Bıyık’a, yol göstericiliği ve manevi desteğini her zaman yanımda hissettiğim kıymetli ağabeyim Ahmet Hamdi Öğütçü’ye teşekkür ediyorum. Birçok belediyenin gereksiz olarak gördüğü kültür yayınlarını gündemine alarak kültürel anlamda önemli çalışmalara imza atan Giresun Belediyesi, şehrin çehresini değiştirdiği kadar kültür miraslarına da sahip çıkmaktadır. Göreve geldikleri ilk günden bu yana kültür yayınları konusunda hassasiyet göstererek şehrin tarihine ışık tutan eserlere değer veren ve yayın listesine alarak yayınlayan Belediye Başkanımız Aytekin Şenlikoğlu ve ekibine teşekkür ediyorum.

Ayrıca, bu eserin ana hatlarını bizlere bırakan Ömer Erden Menteşeoğlu ve büyük çoğunluğu şu an hayatta olmayan kaynak kişileri şükran ve rahmetle anmayı vefa borcu biliyorum” dedi.

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.