Menopoza geç girme meme kanseri riskini artırıyor

EKONOMİ (AA) - Anadolu Ajansı | 04.10.2023 - 10:36, Güncelleme: 04.10.2023 - 10:37 19781+ kez okundu.
 

Menopoza geç girme meme kanseri riskini artırıyor

Çamlıca Erdem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, "Meme kanseri riskini artıran faktörler arasında erken adet görme, menopoza geç girme, genetik yatkınlıklar yer alır." ifadelerini kullandı.
Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Soysal, hiç hamile kalmamış kişilerde, doğum yapmış ancak emzirmemiş annelerde, çok uzun süre kontrolsüz doğum kontrol hapı kullananlarda meme kanseri görülme riski arttığını belirtti. Soysal, şunları kaydetti: "Menopoza erken girmenin meme kanseri riskini ne şekilde etkilediği merak edilen konulardan biri. Erken menopoza girmek meme kanserine sebep olmaz. Hatta 45 yaşından önce menopoza giren kadınlarda daha ileri yaşlarda menopoza girenlere kıyasla meme kanseri görülme oranı azalmaktadır. Meme kanserini tetikleyen faktör vücuttaki östrojen hormonu. Meme dokusu ne kadar erken yaşta östrojen hormonuyla tanışırsa kanser gelişme olasılığı o kadar artıyor. O nedenle erken yaşlarda adet görmek memede kanser gelişme riskini artırır. Menopoz evresinin geç başlamasına bağlı olarak meme dokusunun östrojen hormonuyla daha uzun süre karşılaşması da risk faktörlerinden biridir. Erken menopoza giren bir kadında yumurtalıklarda östrojen salgılanmasının 40’lı yaşlardan önce durduğunu anlıyoruz. Bu dönemde kadını erken menopozun diğer olumsuz etkenlerinden korumak için östrojen tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi bilinçsiz ve kontrolsüz yapılırsa ya da düzensiz hormon kullanımı durumunda meme kanseri tetiklenebilir. O nedenle erken menopoz tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Ayrıca ilaç tedavisi başlamadan önce kadında genetik kanser yatkınlığının veya meme sağlığına etki eden herhangi bir risk faktörünün olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır." Meme kanserinin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını artırdığını belirten Soysal, "Bunun için öncelikle 20 yaşını geçen her kadının düzenli olarak kendini muayene etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Soysal, "En uygun zaman aralığı adetin bitişini takip eden ilk hafta içerisindedir. Meme dokusu adet döneminde daha iyi değerlendirilebildiği için bu dönemde muayene daha rahat olacaktır. Eğer adet görülmüyorsa her ayın belirli bir günü seçilerek o gün kontrol gerçekleştirilebilir." değerlendirmesinde bulundu.  
Çamlıca Erdem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, "Meme kanseri riskini artıran faktörler arasında erken adet görme, menopoza geç girme, genetik yatkınlıklar yer alır." ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Soysal, hiç hamile kalmamış kişilerde, doğum yapmış ancak emzirmemiş annelerde, çok uzun süre kontrolsüz doğum kontrol hapı kullananlarda meme kanseri görülme riski arttığını belirtti.

Soysal, şunları kaydetti:

"Menopoza erken girmenin meme kanseri riskini ne şekilde etkilediği merak edilen konulardan biri. Erken menopoza girmek meme kanserine sebep olmaz. Hatta 45 yaşından önce menopoza giren kadınlarda daha ileri yaşlarda menopoza girenlere kıyasla meme kanseri görülme oranı azalmaktadır. Meme kanserini tetikleyen faktör vücuttaki östrojen hormonu. Meme dokusu ne kadar erken yaşta östrojen hormonuyla tanışırsa kanser gelişme olasılığı o kadar artıyor. O nedenle erken yaşlarda adet görmek memede kanser gelişme riskini artırır.

Menopoz evresinin geç başlamasına bağlı olarak meme dokusunun östrojen hormonuyla daha uzun süre karşılaşması da risk faktörlerinden biridir. Erken menopoza giren bir kadında yumurtalıklarda östrojen salgılanmasının 40’lı yaşlardan önce durduğunu anlıyoruz. Bu dönemde kadını erken menopozun diğer olumsuz etkenlerinden korumak için östrojen tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi bilinçsiz ve kontrolsüz yapılırsa ya da düzensiz hormon kullanımı durumunda meme kanseri tetiklenebilir. O nedenle erken menopoz tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Ayrıca ilaç tedavisi başlamadan önce kadında genetik kanser yatkınlığının veya meme sağlığına etki eden herhangi bir risk faktörünün olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır."

Meme kanserinin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını artırdığını belirten Soysal, "Bunun için öncelikle 20 yaşını geçen her kadının düzenli olarak kendini muayene etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Soysal, "En uygun zaman aralığı adetin bitişini takip eden ilk hafta içerisindedir. Meme dokusu adet döneminde daha iyi değerlendirilebildiği için bu dönemde muayene daha rahat olacaktır. Eğer adet görülmüyorsa her ayın belirli bir günü seçilerek o gün kontrol gerçekleştirilebilir." değerlendirmesinde bulundu.
 

Habere ifade bırak !

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$etiketler

Filename: tema3/haber.php

Line Number: 812

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/views/tema3/haber.php
Satır: 812
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Haber.php
Satır: 157
Fonksiyon: view

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.