Türkiye’ye yeni iller geliyor! İl olması beklenen ilçeler açıklandı!

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 02.07.2024 - 20:43, Güncelleme: 02.07.2024 - 20:43 4440+ kez okundu.
 

Türkiye’ye yeni iller geliyor! İl olması beklenen ilçeler açıklandı!

Türkiye’de yeni il olabilecek ilçeler belirlendi. Karar onaylandığı takdirde 82, 83, 84 plakalı yeni şehirler olacaklar.
Türkiye'de 81 ilden sonra il olma heyecanı yaşayan 55 ilçe var! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen bu ilçeler, nüfus yoğunluğu, ekonomik, sosyal ve demografik yapıları ile öne çıkıyor. Peki Hangi İlçeler İl Olma Adayı? Hangi Kriterler Gerekli? İl Olmanın Faydaları Neler? İl Olma Kriterleri Neler? İlçelerin il olabilmesi için en az 100 bin nüfusa sahip olması, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olması, şehirleşme düzeyine ulaşmış olması, ulaşım imkanlarına sahip olması, geniş bir hinterlanda sahip olması, ekonomik çeşitlilik göstermesi, yüksek eğitim düzeyine sahip olması ve gelişmiş sosyal altyapıya sahip olması gibi şartlar gerekiyor. Hangi İlçeler İl Olmayı Bekliyor? TÜİK'in aday gösterdiği 55 ilçe şu şekilde: Marmara Bölgesi: Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca Ege Bölgesi: Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye Akdeniz Bölgesi: Serik, Manavgat, Alanya İç Anadolu Bölgesi: Polatlı Doğu Akdeniz Bölgesi: Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova Doğu Anadolu Bölgesi: Erciş, Doğubayazıt Karadeniz Bölgesi: Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Akçakale Akdeniz Bölgesi: Tarsus Doğu Anadolu Bölgesi: Ergani Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Viranşehir İl Olmanın Faydaları Neler? Bu ilçelerin il statüsüne yükselmesi durumunda Türkiye'nin idari yapısında önemli değişiklikler yaşanabilir ve bölgesel kalkınma da hız kazanabilir. İl statüsüne geçiş, bu bölgelerin daha fazla yatırım çekmesine, altyapı hizmetlerinin iyileşmesine ve yerel yönetimlerin daha etkin çalışmasına olanak tanıyacaktır. Bu süreçte, ilgili ilçelerde yaşayan vatandaşlar da hizmetlere daha hızlı ve etkin bir şekilde erişim sağlayabileceklerdir.  
Türkiye’de yeni il olabilecek ilçeler belirlendi. Karar onaylandığı takdirde 82, 83, 84 plakalı yeni şehirler olacaklar.

Türkiye'de 81 ilden sonra il olma heyecanı yaşayan 55 ilçe var! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen bu ilçeler, nüfus yoğunluğu, ekonomik, sosyal ve demografik yapıları ile öne çıkıyor. Peki Hangi İlçeler İl Olma Adayı? Hangi Kriterler Gerekli? İl Olmanın Faydaları Neler?

İl Olma Kriterleri Neler?

İlçelerin il olabilmesi için en az 100 bin nüfusa sahip olması, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olması, şehirleşme düzeyine ulaşmış olması, ulaşım imkanlarına sahip olması, geniş bir hinterlanda sahip olması, ekonomik çeşitlilik göstermesi, yüksek eğitim düzeyine sahip olması ve gelişmiş sosyal altyapıya sahip olması gibi şartlar gerekiyor.

Hangi İlçeler İl Olmayı Bekliyor?

TÜİK'in aday gösterdiği 55 ilçe şu şekilde:

  • Marmara Bölgesi: Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca
  • Ege Bölgesi: Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye
  • Akdeniz Bölgesi: Serik, Manavgat, Alanya
  • İç Anadolu Bölgesi: Polatlı
  • Doğu Akdeniz Bölgesi: Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova
  • Doğu Anadolu Bölgesi: Erciş, Doğubayazıt
  • Karadeniz Bölgesi: Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Akçakale
  • Akdeniz Bölgesi: Tarsus
  • Doğu Anadolu Bölgesi: Ergani
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Viranşehir

İl Olmanın Faydaları Neler?

Bu ilçelerin il statüsüne yükselmesi durumunda Türkiye'nin idari yapısında önemli değişiklikler yaşanabilir ve bölgesel kalkınma da hız kazanabilir. İl statüsüne geçiş, bu bölgelerin daha fazla yatırım çekmesine, altyapı hizmetlerinin iyileşmesine ve yerel yönetimlerin daha etkin çalışmasına olanak tanıyacaktır. Bu süreçte, ilgili ilçelerde yaşayan vatandaşlar da hizmetlere daha hızlı ve etkin bir şekilde erişim sağlayabileceklerdir.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Arif Aydeniz
(02.07.2024 21:01 - #74657)
Allah aşkına Bandırma ege bölgesinde mi
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.