Balkan panorama 9. Film festivali sanatseverlerle buluşuyor

GÜNDEM 21.01.2024 - 14:24, Güncelleme: 21.01.2024 - 14:24 2575+ kez okundu.
 

Balkan panorama 9. Film festivali sanatseverlerle buluşuyor

2015 yılından bu yana İzmir’de düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali 9. kez sanatseverlerle buluşuyor.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini’nin kurduğu festival bu yıl Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yapılıyor. Sinema insan hayatında iz bırakır Karşıyaka’da festivale ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Filmlerin bizim en yalın en gerçek hallerimizi gösterdiğine inanıyorum. Bir taraftan da izlerken bir şeyler öğreniyor ve bir şeylere karar veriyoruz gibi geliyor. Hayatımda önemli etkiler bırakan iki film sayabilirim. Biri 12 Kızgın Adam, diğeri ise Archibald Joseph Cronin’in ‘Şahika’ adıyla Türkçeleştirilen kitabından uyarlanan filmdir. Sinemanın insanın üzerinde ne kadar etkili olabileceğini gösteren iki örnektir. Çok özel bir sanat dalı. Böylesine özel bir sanat dalına hiçbir zaman vazgeçmeden daha fazla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. Sinema toplumun yansımasıdır 6 yaşından beri sinema sanatıyla ilgilendiğini söyleyen Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini, “Ömrümün neredeyse kırk beş yılı sinema ile geçti. Sinema insanın inanılmaz derece ufkunu açan, dünya’yı daha iyi tanımasına daha iyi algılamasına yol açan bir sanat dalıdır. Sinema bize kim olduğumuzu gösterir ” ifadelerini kullandı. Onur konuklarına ödül Onur konuğu Petar Bojoviç, “Burada bizi bir araya getiren sinema sanatıdır. Bu beni özellikle mutlu ediyor. Bizi aslında birleştiren özgürlük çabasıdır. Sanatın en temel hedefi özgürlüğe kavuşma arzusudur” diye konuştu. Onur konuklarından olan ve Kasım 2022’de hayatını kaybeden sinema sanatçısı Rıza Akın’ı temsilen galaya katılan eşi Miho Shimotashiro, bu festivale eşiyle birkaç kez katıldıklarını ve filmleri izlemekten büyük keyif aldıklarını söyledi. 12 dalda ödül verilecek Festivalde Türkiye ve Balkan yapımı uzun metraj ve kısa metraj kurmaca, belgesel ve animasyon filmler gösterilmekle birlikte; ulusal ve uluslararası olmak üzere 12 dalda festivalin sembolü olan Sarı Şemsiye ödülü verilecek. Bir hafta boyunca yaklaşık 200 seansta 125’in üzerinde film gösterilecek. Halka açık olan festivalde tüm gösterimler ücretsiz olacak.
2015 yılından bu yana İzmir’de düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali 9. kez sanatseverlerle buluşuyor.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini’nin kurduğu festival bu yıl Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yapılıyor.

Sinema insan hayatında iz bırakır

Karşıyaka’da festivale ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Filmlerin bizim en yalın en gerçek hallerimizi gösterdiğine inanıyorum. Bir taraftan da izlerken bir şeyler öğreniyor ve bir şeylere karar veriyoruz gibi geliyor. Hayatımda önemli etkiler bırakan iki film sayabilirim. Biri 12 Kızgın Adam, diğeri ise Archibald Joseph Cronin’in ‘Şahika’ adıyla Türkçeleştirilen kitabından uyarlanan filmdir. Sinemanın insanın üzerinde ne kadar etkili olabileceğini gösteren iki örnektir. Çok özel bir sanat dalı. Böylesine özel bir sanat dalına hiçbir zaman vazgeçmeden daha fazla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Sinema toplumun yansımasıdır

6 yaşından beri sinema sanatıyla ilgilendiğini söyleyen Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini, “Ömrümün neredeyse kırk beş yılı sinema ile geçti. Sinema insanın inanılmaz derece ufkunu açan, dünya’yı daha iyi tanımasına daha iyi algılamasına yol açan bir sanat dalıdır. Sinema bize kim olduğumuzu gösterir ” ifadelerini kullandı.

Onur konuklarına ödül

Onur konuğu Petar Bojoviç, “Burada bizi bir araya getiren sinema sanatıdır. Bu beni özellikle mutlu ediyor. Bizi aslında birleştiren özgürlük çabasıdır. Sanatın en temel hedefi özgürlüğe kavuşma arzusudur” diye konuştu.

Onur konuklarından olan ve Kasım 2022’de hayatını kaybeden sinema sanatçısı Rıza Akın’ı temsilen galaya katılan eşi Miho Shimotashiro, bu festivale eşiyle birkaç kez katıldıklarını ve filmleri izlemekten büyük keyif aldıklarını söyledi.

12 dalda ödül verilecek

Festivalde Türkiye ve Balkan yapımı uzun metraj ve kısa metraj kurmaca, belgesel ve animasyon filmler gösterilmekle birlikte; ulusal ve uluslararası olmak üzere 12 dalda festivalin sembolü olan Sarı Şemsiye ödülü verilecek. Bir hafta boyunca yaklaşık 200 seansta 125’in üzerinde film gösterilecek. Halka açık olan festivalde tüm gösterimler ücretsiz olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.