Milyonlarca emekli insanca yaşam sağlayacak maaş zammı bekliyor

EKONOMİ 13.09.2023 - 18:12, Güncelleme: 13.09.2023 - 18:12 5955+ kez okundu.
 

Milyonlarca emekli insanca yaşam sağlayacak maaş zammı bekliyor

Merkezi Ankara’da bulunan Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Giresunlu hemşehrimiz Gültekin Kurdoğlu, 7 bin 500 lirada kalan emekli aylıkları için taleplerini açıkladı.
Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Öğretim Görevlisi emeklisi olan Kurdoğlu, 22 yıldır Genel Başkanlığını yürüttüğü Tüm Sivil Emekliler Derneğinin amacının emekliye insanca yaşam sağlayacak maaş artımı için mücadele ettiğini söyledi. Gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürümüz Sinan Yıldız ile görüşen Genel Başkan Kurdoğlu, “Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda artışa geçen döviz kuru yeni zamlar olarak fiyatlara yansıdı. Başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe birçok malın alımında emekli de nasibini aldı. Temmuz’da kaşık ile verilen maaş artışı kepçe ile geri alınıp eridi yok oldu. 11.400 TL olan asgari ücret 2.500 TL eriyip 9.270 TL alım gücüne indi. Maaşında artış yapılmayan 7.500 TL alan milyonlarca emekli unutuldu yerinde saydı. Aylığının alım gücü 5100 TL'ye düşen gelir emeklisi açlığa terk edildi. Geçimini sağlamak zorunda bırakılan emekli kredi kartlarına ve banka tüketici kredisine yüklendi. Mutfakta enflasyonun derinleşmesi alım gücümüzü ucuz pazarlarına(Bit Pazarı) taşıdı. Birçok emekli olarak anılan insan bu pazarlarda alışveriş yapmaktayız. 2002 yılı 184 TL olan asgari ücret 21 yılda 62 kat artırıldı. Aynı tarihte 157 TL olan en düşük emekli aylığına 29 kat artış sağlandı. Asgari ücret 11.402 TL olurken en düşük emekli aylığı 7500 TL'de kaldı. 21 yıldan bu güne hükümetlerce taban aylıkları sürekli düşük tutulup emeklinin çoğunluğu asgari ücret ve açlık sınırı altında bırakıldı. TBMM’nin yeni yasama dönemine başlayacağı 01.10.2023 günü bu konu görüşülmeye açılmalıdır. İktidar ve muhalefet milletvekilleri emekliye insanca yaşam sağlayacak maaş artırımın acilen gazi meclise getirip sonlandırmalıdır” dedi. İsteklerini madde madde sıraladı! Genel Başkan Kurdoğlu emeklileri taleplerini şu şekilde sıraladı; “1. Alt sınır aylık bağlama oranı %70 olarak belirlenmeli, 2. En düşük emekli aylığı asgari ücret ve açlık sınırına çekilmeli, 3. 6 aylık dönem artışları temel gıda enflasyonuna uyarlanmalı, 4. Memur sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmeden memur emeklisine yapılan artış tüm emeklilere uygulanmalı, 5. Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyeleri TÜFE’ye endekslenmeli, 6. Ek ödemeler KDV ve ÖTV oranları esas alınıp %10 düzeyine çekilmeli, 7. Bankalarca ödenen promosyonlara enflasyon farkları ödenmelidir, 8. Kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmesinde yeniden yapılandırmaya gidilip ödeme kolaylığı sağlanmalı, 9. Emeklilere sendika kurma izni verilmelidir.”
Merkezi Ankara’da bulunan Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Giresunlu hemşehrimiz Gültekin Kurdoğlu, 7 bin 500 lirada kalan emekli aylıkları için taleplerini açıkladı.

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Öğretim Görevlisi emeklisi olan Kurdoğlu, 22 yıldır Genel Başkanlığını yürüttüğü Tüm Sivil Emekliler Derneğinin amacının emekliye insanca yaşam sağlayacak maaş artımı için mücadele ettiğini söyledi.

Gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürümüz Sinan Yıldız ile görüşen Genel Başkan Kurdoğlu, “Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda artışa geçen döviz kuru yeni zamlar olarak fiyatlara yansıdı. Başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe birçok malın alımında emekli de nasibini aldı. Temmuz’da kaşık ile verilen maaş artışı kepçe ile geri alınıp eridi yok oldu. 11.400 TL olan asgari ücret 2.500 TL eriyip 9.270 TL alım gücüne indi. Maaşında artış yapılmayan 7.500 TL alan milyonlarca emekli unutuldu yerinde saydı. Aylığının alım gücü 5100 TL'ye düşen gelir emeklisi açlığa terk edildi. Geçimini sağlamak zorunda bırakılan emekli kredi kartlarına ve banka tüketici kredisine yüklendi. Mutfakta enflasyonun derinleşmesi alım gücümüzü ucuz pazarlarına(Bit Pazarı) taşıdı. Birçok emekli olarak anılan insan bu pazarlarda alışveriş yapmaktayız. 2002 yılı 184 TL olan asgari ücret 21 yılda 62 kat artırıldı. Aynı tarihte 157 TL olan en düşük emekli aylığına 29 kat artış sağlandı. Asgari ücret 11.402 TL olurken en düşük emekli aylığı 7500 TL'de kaldı. 21 yıldan bu güne hükümetlerce taban aylıkları sürekli düşük tutulup emeklinin çoğunluğu asgari ücret ve açlık sınırı altında bırakıldı. TBMM’nin yeni yasama dönemine başlayacağı 01.10.2023 günü bu konu görüşülmeye açılmalıdır. İktidar ve muhalefet milletvekilleri emekliye insanca yaşam sağlayacak maaş artırımın acilen gazi meclise getirip sonlandırmalıdır” dedi.

İsteklerini madde madde sıraladı!

Genel Başkan Kurdoğlu emeklileri taleplerini şu şekilde sıraladı;

“1. Alt sınır aylık bağlama oranı %70 olarak belirlenmeli,

2. En düşük emekli aylığı asgari ücret ve açlık sınırına çekilmeli,

3. 6 aylık dönem artışları temel gıda enflasyonuna uyarlanmalı,

4. Memur sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmeden memur emeklisine yapılan artış tüm emeklilere uygulanmalı,

5. Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyeleri TÜFE’ye endekslenmeli,

6. Ek ödemeler KDV ve ÖTV oranları esas alınıp %10 düzeyine çekilmeli,

7. Bankalarca ödenen promosyonlara enflasyon farkları ödenmelidir,

8. Kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmesinde yeniden yapılandırmaya gidilip ödeme kolaylığı sağlanmalı,

9. Emeklilere sendika kurma izni verilmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.