Giresun'da pekmez kazanları kaynamaya başladı

EKONOMİ 15.10.2023 - 22:41, Güncelleme: 16.10.2023 - 09:30 16752+ kez okundu.
 

Giresun'da pekmez kazanları kaynamaya başladı

Giresun’da köylerde toplanan incirlerin bazıları satış için pazara inerken, bazıları da kışlık pekmez yapımı için ayrılıyor.
Bulancak Kuşluhan Köyünde kazanlar bu sefer incir pekmezi için kaynamaya başladı. İncir pekmezi yapımı, geleneksel yöntemlerle yapılıyor. İncirlerin toplanması, yıkanması, kaynatılması ve süzülmesi gibi tüm işlemler el emeği ile gerçekleştiriliyor. Bu sayede incir pekmezi, doğal ve lezzetli bir ürün oluyor. İncirin en lezzetli olduğu dönemlerde toplanan incirler, yıkandıktan sonra odun ateşinde kaynatılıyor. Kaynama işlemi yaklaşık 12 saat sürüyor. İncir suyu kaynadıktan sonra kazanlardan alınarak soğumaya bırakılıyor. Soğuyan incir suyu, bez torbalara konularak süzülüyor. Süzülen incir suyu, tekrar kazanlara alınarak kaynatılıyor. Bu kez kaynama süresi daha kısa sürüyor. Kıvamını alan incir pekmezi, kavanozlara doldurularak kışın tüketilmek için stoklanıyor. Giresun'da incir pekmezi, kahvaltılarda, tatlılarda ve yemeklerde kullanılıyor. İncir pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması ve kalp sağlığını koruması gibi faydaları ile de biliniyor. İncir pekmezinin faydaları saymakla bitmez. İncir pekmezi, içerdiği kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller sayesinde kemik sağlığını destekler, anemiye karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, kan şekerini dengeler ve cilt sağlığını iyileştirir. Ayrıca incir pekmezi, antioksidan özelliğiyle vücuttaki toksinleri atar ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. İncir pekmezi, tatlılara, ekmeklere veya yoğurda katılarak tüketilebilir. Günde bir yemek kaşığı incir pekmezi tüketmek sağlık açısından yararlıdır. Ancak şeker hastaları veya kilo sorunu olanlar incir pekmezini doktor tavsiyesiyle kullanmalıdır. Pekmezlerin saklanması, pekmezin kalitesini ve ömrünü etkileyen önemli bir faktördür. Pekmezler, serin, kuru ve karanlık bir yerde, hava almayan kaplarda muhafaza edilmelidir. Pekmezin üzerine su kaçmamasına veya küflenmemesine dikkat edilmelidir. Pekmezin rengi, kokusu veya tadında herhangi bir değişiklik olursa, tüketilmemelidir. Pekmezlerin saklanması, sağlıklı ve lezzetli bir pekmez tüketimi için dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Giresun’da köylerde toplanan incirlerin bazıları satış için pazara inerken, bazıları da kışlık pekmez yapımı için ayrılıyor.

Bulancak Kuşluhan Köyünde kazanlar bu sefer incir pekmezi için kaynamaya başladı.

İncir pekmezi yapımı, geleneksel yöntemlerle yapılıyor. İncirlerin toplanması, yıkanması, kaynatılması ve süzülmesi gibi tüm işlemler el emeği ile gerçekleştiriliyor. Bu sayede incir pekmezi, doğal ve lezzetli bir ürün oluyor.

İncirin en lezzetli olduğu dönemlerde toplanan incirler, yıkandıktan sonra odun ateşinde kaynatılıyor. Kaynama işlemi yaklaşık 12 saat sürüyor. İncir suyu kaynadıktan sonra kazanlardan alınarak soğumaya bırakılıyor. Soğuyan incir suyu, bez torbalara konularak süzülüyor. Süzülen incir suyu, tekrar kazanlara alınarak kaynatılıyor. Bu kez kaynama süresi daha kısa sürüyor. Kıvamını alan incir pekmezi, kavanozlara doldurularak kışın tüketilmek için stoklanıyor.

Giresun'da incir pekmezi, kahvaltılarda, tatlılarda ve yemeklerde kullanılıyor. İncir pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması ve kalp sağlığını koruması gibi faydaları ile de biliniyor.

İncir pekmezinin faydaları saymakla bitmez. İncir pekmezi, içerdiği kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller sayesinde kemik sağlığını destekler, anemiye karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, kan şekerini dengeler ve cilt sağlığını iyileştirir. Ayrıca incir pekmezi, antioksidan özelliğiyle vücuttaki toksinleri atar ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. İncir pekmezi, tatlılara, ekmeklere veya yoğurda katılarak tüketilebilir. Günde bir yemek kaşığı incir pekmezi tüketmek sağlık açısından yararlıdır. Ancak şeker hastaları veya kilo sorunu olanlar incir pekmezini doktor tavsiyesiyle kullanmalıdır.

Pekmezlerin saklanması, pekmezin kalitesini ve ömrünü etkileyen önemli bir faktördür. Pekmezler, serin, kuru ve karanlık bir yerde, hava almayan kaplarda muhafaza edilmelidir. Pekmezin üzerine su kaçmamasına veya küflenmemesine dikkat edilmelidir. Pekmezin rengi, kokusu veya tadında herhangi bir değişiklik olursa, tüketilmemelidir. Pekmezlerin saklanması, sağlıklı ve lezzetli bir pekmez tüketimi için dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.