Fındığa alternatif gül yetiştiriyor

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.04.2014 - 22:28, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 2837+ kez okundu.
 

Fındığa alternatif gül yetiştiriyor

Bulancak'ta fındık üreticiliği yapan Uğur Turhan,...
...fındık dışında alternatif bir ürün yetiştirmek amacıyla oluşturduğu çiçek serasında gül üretimi gerçekleştiriyor. Pazarsuyu mevkisinde seralarda gül yetiştiren 48 yaşındaki Turhan, fındık dışında ürün yetiştirme isteğiyle hobi olarak başladığı gül üretimini ticarete döktü. Ortağı olan Ziraat Mühendisi Aşkın Türüdü ile gül ve az miktarda diğer çiçek türlerini üreten Turhan, yılda 10 bin fidan yetiştirebiliyor. Turhan, yaptığı açıklamada, fındık üreticisi olduğunu, gül yetiştirmeye ise hobi olarak başladığını söyledi. Fındığa alternatif bir ürün olarak gül yetiştirmeye karar verdiğini anlatan Turhan, “Karadeniz'e gül başka illerden geliyor, Yalova’dan, İzmir’den. Neden bizim burada olmasın diye düşündük, arkadaşla karar verdik ve bu işe başladık” dedi. Turhan, geçen yıl seralarda 10 bin fidan yetiştirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti, “İki dönümlük bir serada geçen yıl 15-20 bin lira arasında gelir elde ettim, iki dönümlük alanda fındık yetiştirseydim 200 kilogram fındık alabilirdim, bu rakam da aradaki farkı ortaya koyuyor. Yetiştirmesi fındığa göre daha zahmetli, bir çocuğa nasıl bakıyorsunuz, güle de aynı şekilde bakmanız gerekiyor. Yani bir saat boş bıraksanız olmuyor, çok emek isteyen bir şey. Karadeniz Bölgesi'nde fındık yetiştiriciliği çok geri kalmış, üreticiler emek vermiyor ama bu fındığın üzerinde bir şey emek olarak. Bunun yanında kamelya, açelya ve gardenya da yetiştiriyoruz” Turhan'ın ortağı ziraat mühendisi  Türüdü ise yetiştirdikleri güllerin ‘yediveren’ cinsinden olduğunu belirterek, “35-40'a yakın gül çeşidi var elimizde. İklim nemli olduğu için daha çabuk yetişiyor. Yaz mevsiminde rahat rahat yetiştirebiliyoruz. Kış mevsiminde de gerekirse serada soba yakıyoruz. Gülü bir sene içerisinde yetiştirip satma pozisyonuna getirebiliyoruz” diye konuştu.  
Bulancak'ta fındık üreticiliği yapan Uğur Turhan,...

...fındık dışında alternatif bir ürün yetiştirmek amacıyla oluşturduğu çiçek serasında gül üretimi gerçekleştiriyor. Pazarsuyu mevkisinde seralarda gül yetiştiren 48 yaşındaki Turhan, fındık dışında ürün yetiştirme isteğiyle hobi olarak başladığı gül üretimini ticarete döktü. Ortağı olan Ziraat Mühendisi Aşkın Türüdü ile gül ve az miktarda diğer çiçek türlerini üreten Turhan, yılda 10 bin fidan yetiştirebiliyor. Turhan, yaptığı açıklamada, fındık üreticisi olduğunu, gül yetiştirmeye ise hobi olarak başladığını söyledi. Fındığa alternatif bir ürün olarak gül yetiştirmeye karar verdiğini anlatan Turhan, “Karadeniz'e gül başka illerden geliyor, Yalova’dan, İzmir’den. Neden bizim burada olmasın diye düşündük, arkadaşla karar verdik ve bu işe başladık” dedi.

Turhan, geçen yıl seralarda 10 bin fidan yetiştirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti, “İki dönümlük bir serada geçen yıl 15-20 bin lira arasında gelir elde ettim, iki dönümlük alanda fındık yetiştirseydim 200 kilogram fındık alabilirdim, bu rakam da aradaki farkı ortaya koyuyor. Yetiştirmesi fındığa göre daha zahmetli, bir çocuğa nasıl bakıyorsunuz, güle de aynı şekilde bakmanız gerekiyor. Yani bir saat boş bıraksanız olmuyor, çok emek isteyen bir şey. Karadeniz Bölgesi'nde fındık yetiştiriciliği çok geri kalmış, üreticiler emek vermiyor ama bu fındığın üzerinde bir şey emek olarak. Bunun yanında kamelya, açelya ve gardenya da yetiştiriyoruz”

Turhan'ın ortağı ziraat mühendisi  Türüdü ise yetiştirdikleri güllerin ‘yediveren’ cinsinden olduğunu belirterek, “35-40'a yakın gül çeşidi var elimizde. İklim nemli olduğu için daha çabuk yetişiyor. Yaz mevsiminde rahat rahat yetiştirebiliyoruz. Kış mevsiminde de gerekirse serada soba yakıyoruz. Gülü bir sene içerisinde yetiştirip satma pozisyonuna getirebiliyoruz” diye konuştu.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.