Özel Üniversitelerde Eğitim Alacaklar İçin Ücretler Dudak Uçuklatıyor

EĞİTİM (YH) - Yıldız Haber | 21.07.2024 - 10:56, Güncelleme: 21.07.2024 - 10:56 10147+ kez okundu.
 

Özel Üniversitelerde Eğitim Alacaklar İçin Ücretler Dudak Uçuklatıyor

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından özel üniversiteler, 2024-2025 akademik yılı için eğitim ücretlerini duyurdu.
Bu yılki ücretler, geçen yıla göre iki katına çıkmış durumda, öğrenci ve veliler için büyük bir mali yük oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl yıllık ücreti 510 bin TL olan Sabancı Üniversitesi, bu yıl fiyatını 1 milyon 100 bin TL’ye çıkardı. Bu dramatik artış, üniversite eğitimi almak isteyen birçok öğrenci için büyük bir engel oluşturuyor. Koç Üniversitesi de eğitim ücretlerinde büyük bir artışa gitti. Geçen yıl 530 bin TL olan yıllık eğitim ücreti, 2024-2025 akademik yılı için KDV dâhil 1 milyon 75 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca, Koç Üniversitesi'nin yarı burslu Tıp Fakültesi’nin ücreti de 800 bin TL olarak açıklandı. Bilkent Üniversitesi, geçen yıl 310 bin TL olan eğitim ücretini bu yıl 620 bin TL’ye çıkardı. Başkent Üniversitesi ise Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri için eğitim ücretlerini 345 bin TL’den 820 bin TL’ye yükseltti. Bu fiyat artışları, velilerin bütçelerini ciddi şekilde zorlayacak. Bu ücretler sadece peşin ödemelerde geçerli olacak. Veliler, eğitim ücretlerini güz ve bahar dönemlerinde iki taksit halinde ödemek isterlerse, toplam ücret açıklanan rakamlardan daha yüksek olacak. Vakıf üniversitelerinde maliyeti en yüksek bölümlerden biri de pilotaj eğitimleri. Örneğin, Okan Üniversitesi'nde pilotaj eğitimi geçen yıl KDV hariç 232 bin TL’ydi. Yeni ücretler henüz açıklanmadı, ancak uçuş eğitimleri bu ücrete dâhil değil. Uçuş eğitimi için yıllık 15 bin Euro civarında ek bir maliyet bulunuyor. 2024-2025 akademik yılı için özel üniversitelerin açıkladığı yeni eğitim ücretleri, öğrenci ve velilerin bütçelerini ciddi şekilde zorlayacak. Eğitim kalitesini yüksek tutmayı hedefleyen bu üniversiteler, maliyetlerini de aynı oranda artırarak öğrencilere sundukları hizmetlerin bedelini yükseltmiş durumda. Bu durum, öğrencilerin eğitim tercihlerini ve gelecek planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabilir. **Anahtar Kelimeler:** özel üniversite fiyatları, 2024-2025 akademik yılı, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, eğitim ücreti, vakıf üniversiteleri, pilotaj eğitimi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından özel üniversiteler, 2024-2025 akademik yılı için eğitim ücretlerini duyurdu.

Bu yılki ücretler, geçen yıla göre iki katına çıkmış durumda, öğrenci ve veliler için büyük bir mali yük oluşturuyor.

Geçtiğimiz yıl yıllık ücreti 510 bin TL olan Sabancı Üniversitesi, bu yıl fiyatını 1 milyon 100 bin TL’ye çıkardı. Bu dramatik artış, üniversite eğitimi almak isteyen birçok öğrenci için büyük bir engel oluşturuyor.

Koç Üniversitesi de eğitim ücretlerinde büyük bir artışa gitti. Geçen yıl 530 bin TL olan yıllık eğitim ücreti, 2024-2025 akademik yılı için KDV dâhil 1 milyon 75 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca, Koç Üniversitesi'nin yarı burslu Tıp Fakültesi’nin ücreti de 800 bin TL olarak açıklandı.

Bilkent Üniversitesi, geçen yıl 310 bin TL olan eğitim ücretini bu yıl 620 bin TL’ye çıkardı. Başkent Üniversitesi ise Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri için eğitim ücretlerini 345 bin TL’den 820 bin TL’ye yükseltti. Bu fiyat artışları, velilerin bütçelerini ciddi şekilde zorlayacak.

Bu ücretler sadece peşin ödemelerde geçerli olacak. Veliler, eğitim ücretlerini güz ve bahar dönemlerinde iki taksit halinde ödemek isterlerse, toplam ücret açıklanan rakamlardan daha yüksek olacak.

Vakıf üniversitelerinde maliyeti en yüksek bölümlerden biri de pilotaj eğitimleri. Örneğin, Okan Üniversitesi'nde pilotaj eğitimi geçen yıl KDV hariç 232 bin TL’ydi. Yeni ücretler henüz açıklanmadı, ancak uçuş eğitimleri bu ücrete dâhil değil. Uçuş eğitimi için yıllık 15 bin Euro civarında ek bir maliyet bulunuyor.

2024-2025 akademik yılı için özel üniversitelerin açıkladığı yeni eğitim ücretleri, öğrenci ve velilerin bütçelerini ciddi şekilde zorlayacak. Eğitim kalitesini yüksek tutmayı hedefleyen bu üniversiteler, maliyetlerini de aynı oranda artırarak öğrencilere sundukları hizmetlerin bedelini yükseltmiş durumda. Bu durum, öğrencilerin eğitim tercihlerini ve gelecek planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabilir.

**Anahtar Kelimeler:** özel üniversite fiyatları, 2024-2025 akademik yılı, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, eğitim ücreti, vakıf üniversiteleri, pilotaj eğitimi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.